Mezi Jáchymovem a Božím Darem vzniká stěna, která zabrání sesuvům. Jezdí se kyvadlově

Stavbaři v serpentinách nad Jáchymovem směrem na Boží Dar zajišťují svah proti sesuvu. Před dvěma lety tam Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zjistilo, že část svahu se silnicí ujíždí, místo proto nechalo provizorně zajistit. Nyní tam stavbaři staví speciální stěnu, která zabrání dalšímu sesuvu krajnice. Informoval o tom vedoucí provozního úseku karlovarské pobočky ŘSD Jiří Baloun.

„Hlavní důvod je ten, že kvůli dešti a místnímu podnebí ujel kraj silnice. Abychom zamezili utržení celé silnice, stavíme stěnu,“ řekl stavbyvedoucí Martin Neruda.

Práce se dotýkají úseku o délce 84 metrů. Stavbaři tam nyní provádí vrty v hloubce šesti až sedmi metrů pro osazení základů stěny. Následně tam osadí železobetonový trám, který kraj zajistí.

Řidiči místem momentálně projedou jenom jedním jízdním pruhem s kyvadlovým provozem řízeným semafory. Stavební práce, které začaly koncem dubna, potrvají do konce června. ŘSD za ně zaplatí 4,5 milionu korun bez DPH.

Stavba opěrné zdi nad Jáchymovem
Zdroj: Slavomír Kubeš/ČTK

Dělníci opraví i povrch silnice

Na současné práce naváže ještě oprava vozovky. Jde o hlavní tah mezi Karlovými Vary, Božím Darem a Německem, kterým denně projedou tisíce aut. Frézování silnice se dotkne dvoukilometrového úseku od serpentin za Jáchymovem až po zatáčku u Abertam. Náklady jsou dvanáct milionů korun bez DPH. Práce budou pokračovat v příštím roce, kdy se připravuje oprava přilehlých opěrných zdí.

Loni ŘSD dokončilo rekonstrukci silnice a sanaci svahu před Jáchymovem. Práce za šedesát milionů korun trvaly zhruba rok. Opravy silnice včetně zajištění svahů před Jáchymovem jsou podle Balouna už kompletně hotové.