TÉMA

Sesuv půdy

Za zničení íránské vesnice mohlo naplňování přehrady, spustilo masivní sesuv půdy, tvrdí vědci

V posledních desetiletích ve světě prudce stoupl počet přehrad, které se stavějí kvůli poptávce po vodě nebo kvůli zajištění energie. Jejich výstavba ale vyvolává obavy ze zvýšeného rizika sesuvů půdy. Nová studie německých vědců teď zjistila průkaznou souvislost přinejmenším s jedním případem.
28. 3. 2024|

Pivnická rokle Toulovcových Maštalí je uzavřená turistům. Podmáčená půda okolo skal vedla k sesuvům

Obecní úřad ve Zderazi na Chrudimsku uzavřel cesty do Pivnické rokle, přírodní památky u Toulovcových Maštalí. Uvolnily se tam kusy skal a hrozí další sesuv půdy. Lokalita, která patří k oblíbeným turistickým cílům, zůstane zřejmě nepřístupná až do jara.
13. 2. 2024|

Žiželice na Žatecku ohrožuje sesuv svahu

Deště a také opakované oblevy jsou nejspíše příčinou sesuvu svahu v Žiželicích na Žatecku. Devadesát tisíc tun zeminy je podle geologů stále v pohybu. V ohrožení jsou tak rodinné domy i historická barokní kaple.
23. 1. 2024|

Sesuv půdy v Číně zavalil desítky lidí

Sesuv půdy na jihozápadě Číny zasypal v pondělí ráno 47 lidí. S odvoláním na čínskou státní televizi CCTV o tom informovala agentura AFP, podle níž bylo dosud nalezeno osm mrtvých a dva zranění, ostatní zavalené osoby jsou zatím pohřešovány. Jestli bude ještě možné někoho zachránit, není jasné. Teploty v oblasti se pohybují těsně pod nulou.
22. 1. 2024Aktualizováno22. 1. 2024, 12:31|

V Karlových Varech se nedaří zastavit sesouvající se svah. Ohrozit by mohl domy i dodávky tepla

U nádraží v Karlových Varech se dál sesouvá svah nad železniční tratí, geologům se proces nedaří zastavit. Specializovaná firma tam pracuje dva měsíce. Stále tak hrozí sesuv na mezinárodní trať do Německa. A teď přibyl další problém – do pohybu se dal i strmý svah u nedalekého sídliště. Jeho pohyb by mohl potenciálně ohrozit nejen domy, ale i podzemní přívod tepla.
15. 12. 2023|

Sever Itálie zasáhla cyklona, zaplavila města a zablokovala dopravu do Francie

Zatímco na Sicílii hoří, severní části Itálie zasáhly v důsledku cyklony Poppea přívalové deště a silný vítr. S vodou v ulicích se potýkal Janov nebo přístavní Terst. Pobřeží Sardinie zažilo až sedmimetrové vlny a na vrcholcích Dolomit napadlo 15 centimetrů sněhu. Sesuvy půdy zablokovaly železniční dopravu mezi Itálií a Francií a zkomplikovaly i tu silniční. Bleskové povodně trápí i alpské regiony Rakouska. Toky v Tyrolsku a Salcbursku rozvodnily přívalové srážky, které oblast zasáhly během silných bouřek. Vydatné deště hlásí i Slovinsko.
29. 8. 2023Aktualizováno29. 8. 2023, 18:02|

Sesuv půdy na severozápadě Gruzie zabil nejméně jedenáct lidí

Nejméně jedenáct obětí na životech si vyžádal sesuv půdy v horské oblasti Rača na severozápadě Gruzie. Oznámil to premiér Irakli Garibašvili. Osud tří desítek lidí dosud není znám. České velvyslanectví v Tbilisi má informace, že mezi zemřelými není žádný český občan, sdělil mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake.
4. 8. 2023Aktualizováno4. 8. 2023, 22:05|

Lijáky v Jižní Koreji mají už minimálně čtyřicet obětí

Sesuvy půdy a záplavy způsobené silnými lijáky si v Jižní Koreji za poslední více než týden vyžádaly nejméně čtyřicet mrtvých, informovala agentura AP. Po dalších obětech pátrají v zavalených a zaplavených domech a vozidlech záchranáři. Největší škody hlásí centrální a jižní oblasti země. Déšť a voda z domů vyhnala na 10 tisíc lidí.
17. 7. 2023|

Bahno smetlo auta i domy, vlaky stojí. Jižní Koreu ochromily sesuvy půdy, zemřelo přes dvacet lidí

Nejméně dvaadvacet lidí zemřelo při sesuvech půdy v Jižní Koreji. Po dalších čtrnácti osobách pátrají záchranářské týmy. S prudkými dešti se země potýká už třetím dnem a podle předpovědi zatím nemají ustávat. Opustit domovy muselo už skoro pět tisíc lidí. Úřady uzavřely stovku silnic, osobní vlaky stojí. Řada Jihokorejců se navíc ocitla bez elektřiny.
15. 7. 2023|

Mezi Jáchymovem a Božím Darem vzniká stěna, která zabrání sesuvům. Jezdí se kyvadlově

Stavbaři v serpentinách nad Jáchymovem směrem na Boží Dar zajišťují svah proti sesuvu. Před dvěma lety tam Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zjistilo, že část svahu se silnicí ujíždí, místo proto nechalo provizorně zajistit. Nyní tam stavbaři staví speciální stěnu, která zabrání dalšímu sesuvu krajnice. Informoval o tom vedoucí provozního úseku karlovarské pobočky ŘSD Jiří Baloun.
11. 5. 2023|

Záplavy a sesuvy půdy ve Rwandě a Ugandě mají přes sto obětí

Záplavy a sesuvy půdy si ve Rwandě a Ugandě vyžádaly nejméně 135 obětí. Uvedla to agentura Reuters s odkazem na místní média a činitele. Rwandská státní televize zvýšila počet obětí na 129 poté, co záchranáři intenzivně pátrali po přeživších v Západní a Severní provincii. Nadprůměrné srážky tuto východoafrickou zemi podle místních meteorologů čekají celý květen. O úmrtí šesti lidí v sousední Ugandě informoval Červený kříž.
3. 5. 2023Aktualizováno3. 5. 2023, 18:27|

Sesuv půdy v Pákistánu zasypal přes dvacet nákladních aut, nejméně dva lidé nepřežili

Sesuv půdy zablokoval frekventovanou silnici v průsmyku spojujícím Pákistán a Afghánistán a zasypal více než dvacet nákladních aut. Nejméně dva lidé zemřeli a další desítky osob se pohřešují, napsala agentura Reuters s odvoláním na pákistánské úřady.
18. 4. 2023|

Po důlním neštěstí v Číně zůstává 49 pohřešovaných, pátrání pozastavil další sesuv

Pátrání po 49 lidech, kteří jsou pohřešováni po středečním důlním neštěstí v Číně, muselo být kvůli dalšímu sesuvu půdy pozastaveno. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na čínská státní média. Podle nich je dosavadní bilance neštěstí čtyři mrtví a šest zraněných.
23. 2. 2023|

Záchranáři na italském ostrově Ischia našli osmou oběť sesuvů, pátrání pokračuje

Záchranáři na italském ostrově Ischia našli v pondělí osmou oběť sobotních sesuvů půdy. Podle úřadů se jedná o patnáctiletého chlapce, jehož mladší sourozenec byl potvrzen jako mrtvý již o víkendu. Při sesuvu půdy zemřelo i třítýdenní miminko. Po dalších pěti pohřešovaných záchranáři stále pátrají. Odstraňování nánosů bahna je boj s časem, naděje na nalezení živých rychle klesá, uvedla agentura ANSA.
28. 11. 2022Aktualizováno28. 11. 2022, 20:30|

Počet obětí po sesuvu půdy na Ischii vystoupal na sedm, záchranáři pátrají po pohřešovaných

Sobotní půdní sesuv na italském ostrově Ischia má sedmou potvrzenou oběť. Mezi mrtvými, které v neděli záchranáři nalezli, jsou dvě děti, novorozenec a starší žena, napsal list La Repubblica. Po dalších pohřešovaných, kterých podle agentury ANSA zbývá pět, se stále pátrá. Hledání bude pokračovat přes noc. ANSA dříve uvedla, že psi lokalizovali patrně osmou oběť, ta ale není oficiálně potvrzená.
27. 11. 2022Aktualizováno27. 11. 2022, 21:51|

Sesuv na italském ostrově Ischia má nejméně jednu oběť, dvanáct lidí se pohřešuje

Po sobotním sesuvu půdy na italském ostrově Ischia zemřela nejméně jedna žena. Dalších 12 lidí se podle agentury ANSA pohřešuje, pátrají po nich záchranáři. Zhruba dvěma stovkám lidí úřady nařídily evakuaci kvůli obavám z dalších sesuvů a zřícení domů. České ministerstvo zahraničí neví o tom, že by se neštěstí dotklo některého z Čechů.
26. 11. 2022Aktualizováno26. 11. 2022, 19:00|

Tropická bouře Nalgae si na Filipínách vyžádala už přes sto životů

Počet obětí tropické bouře Nalgae na Filipínách vzrostl na 105. Podle úřadů citovaných agenturou AP se desítky lidí stále pohřešují, 69 lidí je zraněných. Minulá bilance hovořila o 98 mrtvých. Bouře se přes Filipíny přehnala během víkendu, nejhůře postižený je jih země, zejména jižní část ostrova Mindanao.
31. 10. 2022Aktualizováno31. 10. 2022, 10:49|

Záplavy a sesuvy půdy mají na Filipínách desítky obětí

Při bleskových záplavách a sesuvech půdy po silných deštích zahynulo na jihu Filipín nejméně 67 lidí. Dříve úřady informovaly o 42 obětech a 16 pohřešovaných, informuje agentura AFP. Silné srážky v jižní části ostrova Mindanao způsobuje postupující tropická bouře Nalgae, která se bude o víkendu přesouvat na severozápad.
28. 10. 2022Aktualizováno28. 10. 2022, 19:11|

Při sesuvu půdy ve Venezuele zemřelo 36 lidí, další desítky se pohřešují

Počet obětí sobotního sesuvu půdy na severu Venezuely vzrostl  na 36, uvedla agentura AFP s odvoláním na venezuelské ministerstvo vnitra. Dalších více než šedesát lidí se pohřešuje. Záplavy a silné deště souvisejí s hurikánem Julia, který následně dorazil i do dalších částí Latinské Ameriky. Nad Nikaraguou zeslábl na úroveň tropické bouře.
11. 10. 2022Aktualizováno11. 10. 2022, 10:59|

Obětí záplav a sesuvů půdy v Brazílii je již téměř devadesát, další dvě desítky lidí se pohřešují

Záplavy na severovýchodě Brazílie, které postihly oblast kolem čtvrtého největšího města země Recife, si za několik dní vyžádaly už nejméně 87 obětí. Další dvě desítky lidí se pohřešují, informoval brazilský zpravodajský server G1. Silný déšť v neděli odpoledne v oblasti metropole státu Pernambuco mírně ustal, takže záchranné práce jsou o něco jednodušší. Meteorologové ale předpovídají v příštích dnech další srážky.
30. 5. 2022Aktualizováno30. 5. 2022, 14:29|

Lijáky v Brazílii komplikují záchranné práce. Opět způsobily sesuvy půdy

Záchranné týmy už čtvrtý den prohledávají trosky domů brazilského města Petrópolis. Kvůli záplavám zapříčiněným silnými dešti a následným sesuvům půdy v oblasti zahynulo nejméně 120 místních obyvatel. Mezi oběťmi je i třináct děti. Dalších 116 lidí se pohřešuje, informuje brazilský server G1.
18. 2. 2022|

Desítky lidí zemřely při záplavách a sesuvech půdy v Brazílii

Počet zemřelých po záplavách a sesuvech půdy způsobených intenzivními dešti, které zasáhly v úterý večer místního času brazilské město Petrópolis nedaleko Ria de Janeiro, vystoupal již na 78. Údaje o obětech stále rostou v souvislosti s tím, jak záchranné týmy prohledávají zničené části města, píší místní média. Radnice města, které je i oblíbeným cílem turistů, vyhlásila stav nouze. Jedenadvacet lidí se podle ní podařilo zachránit živých.
16. 2. 2022|

Záplavy a sesuvy půdy mají v Brazílii nejméně 19 obětí, stovky lidí jsou bez domova

Nejméně 19 mrtvých, včetně sedmi dětí, si od pátku vyžádaly záplavy a sesuvy půdy v brazilském státě Sao Paulo. Zhruba pět set rodin se podle úřadů ocitlo bez domova, čtyři lidé se stále pohřešují a devět utrpělo zranění. Záplavy způsobil vytrvalý déšť.
31. 1. 2022|

Sierra Leone dvacet let po válce nevzkvétá, ale žije v míru. Šrámy z konfliktu zemi ovlivňují dál

Během devadesátých let byla Sierra Leone synonymem pro násilí. To už dávno neplatí. Disponuje nerostným bohatstvím a v posledních letech zažila hospodářský růst, třebaže 60 procent obyvatelstva stále žije v chudobě. Země se stále zotavuje z jedenáct let dlouhé občanské války, která skončila právě před dvaceti lety.
18. 1. 2022|