Sesuvy na Papui Nové Guineji zavalily nejméně dva tisíce lidí, uvedly úřady

Události: Sesuv půdy na Papui Nové Guineji (zdroj: ČT24)

Nejméně dva tisíce lidí je zasypaných po rozsáhlém pátečním sesuvu na Papui Nové Guineji. Podle agentury AFP to národní úřad pro řešení katastrof sdělil v pondělí kanceláři OSN v metropoli Port Moresby. Sobotní zprávy hovořily o 670 obětech.

Sesuv údajně postihl vesnici Kaokalam v provincii Enga, která se nachází asi 600 kilometrů severozápadně od hlavního města Port Moresby. „Sesuv půdy pohřbil zaživa více než dva tisíce lidí, zásadně poničil domy, pěstební zahrady a výrazně poškodil ekonomiku země,“ cituje Reuters z dopisu pro OSN. Agentura AP upozorňuje, že údaje o počtu obětí jsou zatím nepodložené; vycházejí z odhadů o počtu domů ve vesnici a z průměrné velikosti rodin.

Sesuvy půdy v Papui Nové Guineji (zdroj: ČT24)

„Osmnáct členů mé rodiny je pohřbeno pod zemí, na které stojím. Mnoho dalších příbuzných, které ani nespočítám, je na dalších místech vesnice,“ řekla obyvatelka vesnice Evit Kambuová.

Hlína a kamení zasypaly rozlehlé plochy a vesničané se snaží lopatami či holýma rukama vyprostit přeživší nebo alespoň těla. Se záchrannými pracemi úřadům pomáhá OSN, pomoc už nabídla také Austrálie. Pomoc s řešením akutních zdravotnických následků katastrofy nabídl šéf Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Ruku k dílu při nápravě škod chce přiložit také Čína. Do odlehlé oblasti provincie Enga v centrální části ostrova Nová Guinea se však potřebná pomoc dostává jen velmi složitě.

„S hlubokým zármutkem a šokem jsem se dozvěděl o tragickém sesuvu půdy v provincii Enga, který si vyžádal stovky mrtvých a mnoho dalších zraněných,“ napsal český prezident Petr Pavel v kondolenčním telegramu adresovaném generálnímu guvernérovi Papuy Nové Guineje Robertu Dadaeovi.

V pátek kolem 03:00 ráno (čtvrtek 19:00 SELČ) se zhroutila část hory Mungalo, na jejímž úpatí ležela postižená vesnice. Neštěstí, které vesničany zasáhlo ve spánku, nic předem nenasvědčovalo. Terén se ještě stále posouvá, což komplikuje veškeré práce a ohrožuje i zasahující záchranáře, informovaly v pondělí úřady. V oblasti v předchozích týdnech silně pršelo, píše agentura AFP.

Papua Nová Guinea je asi desetimilionový ostrovní stát v jihozápadním Tichomoří. Většinu obyvatel tvoří zemědělci a mimo velká města je na Papui jen málo silnic. Stejně omezené jsou i místní telekomunikační sítě.

Sever Indie postihly 16. června 2013 v důsledku monzunových dešťů rozsáhlé záplavy provázené sesuvy půdy. Vyžádaly si asi 5700 obětí.

Sesuvy půdy vyvolané prudkými lijáky si v severozápadní čínské provincii Kan-su 8. srpna 2010 vyžádaly téměř 1300 obětí.

Při sesuvu půdy a záplavách v Sieře Leone zavalilo 14. srpna 2017 bahno po silném dešti stovky domů a chatrčí ve slumech v okolí hlavního města Freetownu. Zemřelo na 1140 lidí.

Sesuvy půdy ve filipínské provincii Jižní Leyte, která leží na ostrovech Visayaské skupiny, si 17. února 2006 vyžádaly 1126 obětí. Příčinou neštěstí byly deset dní trvající deště.

Více než dva tisíce lidí bylo zasypáno při rozsáhlém sesuvu půdy na Papui Nové Guineji 24. května 2024. Vyplývá to z hlášení národního úřadu pro řešení katastrof.

Tajfun Morakot vytvořil 9. srpna 2009 na Tchaj-wanu proud bahna, které pohřbilo na 600 lidí.

Sesuv půdy na severu Afghánistánu v provincii Badachšán si 2. května 2014 vyžádal na 500 mrtvých.