Sesuv zabil na Papui Nové Guineji přes 670 lidí, odhaduje Mezinárodní organizace pro migraci

Při rozsáhlém pátečním sesuvu půdy na Papui Nové Guineji zahynulo přes 670 lidí, zní nový odhad Mezinárodní organizace pro migraci (IOM). Zavaleno bylo přes 150 domů. Předešlé odhady hovořily o více než stovce mrtvých.

Sesuv postihl vesnici Kaokalam v provincii Enga, která se nachází asi šest set kilometrů severozápadně od hlavního města Port Moresby. Sesuv zavalil domy v pátek ve tři hodiny ráno v době, kdy většina lidí spala.

„(Úřady) odhadují, že v současné době je pod sesuvem více než 670 lidí,“ oznámil představitel IOM na Papui Nové Guineji Serhan Aktoprak. Agentura AP píše, že se zatím podařilo najít jen těla pěti obětí a část šesté. Záchranáři v neděli přemisťovali přeživší do bezpečnějších míst, přičemž samotné záchranářské práce ohrožují další tuny nestabilní zeminy a také místní kmenové války. Vláda ostrovní země v jižním Pacifiku mezitím zvažuje, zda má oficiálně požádat o větší mezinárodní podporu, dodala AP.

Australská stanice ABC dříve s odvoláním na místní obyvatele informovala, že pravděpodobně zahynulo přes sto lidí. Původní informace rovněž hovořily o šedesáti domech, IOM změnila odhad na více než 150 zavalených objektů.

Sever Indie postihly 16. června 2013 v důsledku monzunových dešťů rozsáhlé záplavy provázené sesuvy půdy. Vyžádaly si asi 5700 obětí.

Sesuvy půdy vyvolané prudkými lijáky si v severozápadní čínské provincii Kan-su 8. srpna 2010 vyžádaly téměř 1300 obětí.

Při sesuvu půdy a záplavách v Sieře Leone zavalilo 14. srpna 2017 bahno po silném dešti stovky domů a chatrčí ve slumech v okolí hlavního města Freetownu. Zemřelo na 1140 lidí.

Sesuvy půdy ve filipínské provincii Jižní Leyte, která leží na ostrovech Visayaské skupiny, si 17. února 2006 vyžádaly 1126 obětí. Příčinou neštěstí byly deset dní trvající deště.

Více než dva tisíce lidí bylo zasypáno při rozsáhlém sesuvu půdy na Papui Nové Guineji 24. května 2024. Vyplývá to z hlášení národního úřadu pro řešení katastrof.

Tajfun Morakot vytvořil 9. srpna 2009 na Tchaj-wanu proud bahna, které pohřbilo na 600 lidí.

Sesuv půdy na severu Afghánistánu v provincii Badachšán si 2. května 2014 vyžádal na 500 mrtvých.

Papua Nová Guinea je asi desetimilionový ostrovní stát v jihozápadním Tichomoří. Většinu obyvatel tvoří zemědělci a mimo velká města je na Papui jen málo silnic. Stejně omezené jsou i místní telekomunikační sítě.