Tajfun Yagi zabil ve Vietnamu přes dvě stě lidí

Tajfun Yagi si ve Vietnamu vyžádal nejméně 226 lidských životů. Dalších 104 lidí se pak pohřešuje, zraněných je zhruba osm set. S odvoláním na vietnamskou vládní agenturu pro zvládání katastrof o tom ve čtvrtek informovala světová média. Předchozí bilance čítala 197 mrtvých a 128 pohřešovaných. Tajfun podle ministerstva zemědělství také poničil více než 250 tisíc hektarů zemědělské půdy.

Nejhůře zasaženou vietnamskou provincií je Lao Cai na severu země. Úřad pro zvládání katastrof odtud hlásí 98 mrtvých a 81 pohřešovaných.

Nejsilnější bouři, jaká letos Asii zasáhla, provázel vítr s nárazy až 150 kilometrů v hodině, sesuvy půdy a záplavy. V Hanoji zůstává několik čtvrtí pod vodou. Z města už byly evakuovány tisíce lidí žijících poblíž rozvodněné Rudé řeky, jejíž hladina stoupla na dvacetileté maximum. Sesuvy půdy a záplavy trápí i další části severního Vietnamu, napsala agentura Reuters.

„Nikdy bych si nepomyslel, že můj dům se může ocitnout tak hluboko pod vodou, a s ním i moje oblečení a nábytek. Spousta věcí už plula okolo, ale naštěstí jsem zavřel doma dveře, a tak nic neodplavalo,“ popsal Hoang Van Ty z provincie Thai Nguyen.

Ta je i domovem největší továrny na chytré telefony Samsung v zemi. Tajfun zde přerušil dodávky elektřiny a strhl i střechy několika továren ve městě Hai Phong a v provincii Quang Ninh, takže musely zastavit výrobu.

Několik zemí včetně Austrálie, Japonska a Spojených států oznámilo, že Vietnamu posílají pomoc, dodala agentura Reuters.

Tajfun Yagi zasáhl i další asijské země od Filipín po Myanmar, kde bylo ve čtvrtek hlášeno nejméně sedmnáct obětí povodní, které způsobily prudké deště provázející tajfun.