Tajfun Yagi si ve Vietnamu vyžádal nejméně čtrnáct obětí

Tajfun Yagi, který v sobotu udeřil na severu Vietnamu, zabil nejméně čtrnáct lidí a dalších sto sedmdesát zranil. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na státní média. Úřady nadále varují před silnými lijáky navzdory slábnoucí síle tajfunu. Živel za sebou zanechal na severu Vietnamu více než tři miliony lidí bez elektřiny. Letošní nejsilnější asijská bouře se nad vietnamskou pevninou pohybovala asi patnáct hodin, než nad ránem zeslábla.

Tajfun Yagi, který vietnamští představitelé označili za jednu z nejsilnějších bouří, které region zasáhly za poslední dekádu, poškodil také životně důležitou zemědělskou půdu. Postihl severní vietnamské pobřežní provincie Quang Ninh a Haiphong a rychlost větru dosahovala bezmála sto padesát kilometrů za hodinu.

V hlavním městě Hanoji měly úřady spolu s vojenskými a policejními jednotkami plné ruce práce s odklízením vyvrácených stromů, spadlých billboardů a poškozených sloupů elektrického vedení. Vítr odnesl střechy mnoha budov a úřady nyní vyhodnocují míru poškození jednotlivých objektů.

Meteorologové uvádějí, že šlo o nejsilnější bouři, jaká se letos v Asii vyskytla, a zatím druhý nejsilnější tropický cyklon roku 2024 – silnější byl jen začátkem července hurikán páté kategorie Beryl v Atlantiku.

Yagi ještě jako bouře se ve středu přehnala ze severozápadu Filipín do Jihočínského moře a zanechala po sobě v důsledku sesuvů půdy a rozsáhlých záplav nejméně dvacet mrtvých a šestadvacet dalších pohřešovaných na Filipínách. V pátek živel už jako tajfun zasáhl jižní pobřeží Číny, kde zabil tři lidi a téměř stovku dalších zranil, než v sobotu dorazil nad vietnamskou pevninu.