Vietnam zasáhl tajfun Yagi. Úřady hlásí oběti

Tajfun Yagi zabil na severu Vietnamu nejméně čtyři lidi a 78 dalších zranil poté, co tam v sobotu dosáhl pevniny, píše agentura AP s odvoláním na vietnamské úřady. Bilance obětí letošní nejsilnější asijské bouře tak přesáhla počet dvaceti, hlásí Reuters.

Supertajfun dorazil podle agentury Reuters k vietnamskému pobřeží kolem 13:00 místního času (8:00 SELČ). Úřady už dopředu zastavily provoz čtyř letišť včetně klíčového mezinárodního vzdušného přístavu v Hanoji a zrušily více než tři sta letů v očekávání letošního nejsilnějšího asijského tajfunu.

Tajfun udeřil na vietnamskou pobřežní provincii Quang Ninh a město Haiphong s rychlostí větru až 149 kilometrů za hodinu, informovala státní média. Například v hlavním městě Hanoji zabil ženu strom vyvrácený silným větrem, další tělo bylo nalezeno poblíž pobřežního města Halong, zatímco desítka lidí je nyní pohřešována na moři. Rovněž pod spadlým stromem zemřel podle státních médií 53letý motocyklista, píše agentura Reuters.

Desítky tisíc lidí se evakuovaly

Úřady na severu Vietnamu už dříve v souvislosti s tajfunem Yagi, který předtím zasáhl jižní pobřeží Číny, kde zabil dva lidi a téměř stovku dalších zranil, uzavřely letiště a evakuovaly na padesát tisíc obyvatel.

Podle úřadů byly v sobotu v některých částech průmyslového pobřežního centra Haiphong se dvěma miliony obyvatel přerušeny dodávky elektrické energie. Ve dvanácti severních provinciích, včetně hlavního města Hanoje, byly uzavřeny také střední školy.

Podle agentury AP se očekává také, že supertajfun může zasáhnout provincii Quang Ninh, kde se nachází známá zátoka Ha Long, zapsaná na seznamu světového dědictví UNESCO. Podle místních médií byly zrušeny stovky plaveb zátokou.

Meteorologové uvádějí, že jde o nejsilnější bouři, jaká se letos v Asii vyskytla, a zatím druhý nejsilnější tropický cyklon roku 2024. Bouře na Filipínách zabila nejméně šestnáct lidí, když se na začátku týdne zformovala východně od souostroví.