Tajfun Šanšan v Japonsku zabil tři lidi a desítky zranil

Na japonský ostrov Kjúšú dorazil silný tajfun Šanšan. Informovala o tom agentura Kjódó, podle níž si živel zatím vyžádal tři mrtvé a nejméně osmdesát zraněných, jeden člověk se pohřešuje. Tajfun doprovází přívalový déšť a silný vítr. Automobilky Toyota a Nissan kvůli němu zastavily provoz v některých svých továrnách a aerolinky zrušily stovky vnitrostátních letů, na některých místech je přerušena i vlaková doprava, autobusové i trajektové spoje. Úřady uvádějí, že je tajfun jedním z nejsilnějších, kterému kdy oblast čelila. Podle meteorologů se bouře pohybuje na severovýchod a zasáhnout by mohla většinu země.

Šanšan se pohybuje rychlostí 15 kilometrů za hodinu směrem na sever a provází ho vichr o rychlosti v nárazech až 162 kilometrů za hodinu, napsala agentura Kjódó. Japonský meteorologický ústav uvedl, že v některých částech prefektury Mijazaki spadlo za 24 hodin kolem 60 centimetrů srážek, což je víc než srpnový průměr.

Ve městě Mijazaki tajfun porážel stromy, rozbíjel okna domů a smetl auta na parkovištích. Podle místních úřadů bylo poškozeno 40 budov. V prefektuře výrazně stouply hladiny řek a hrozí záplavy.

Úřady podle agentury AFP vyzvaly obyvatele, aby byli ostražití kvůli silnému větru, dešti, vlnám, možným sesuvům půdy nebo eventuálním záplavám v nízko položených oblastech. Bez proudu je podle japonských operátorů kolem 260 tisíc domácností.

Aerolinky zrušily stovky letů

Na ostrově Kjúšú byl přerušen provoz vysokorychlostních a dalších vlaků. Vysokorychlostní vlaky šinkansen nebudou od pátečního rána jezdit také například mezi městy Mišima a Nagoja v centrálním Japonsku na trati, která spojuje metropoli Tokio s městem Ósaka. Letecké společnosti podle agentury Reuters informovaly o zrušení téměř 800 letů.

Ještě než tajfun k Japonsku dorazil, informovaly tamní úřady o třech obětech živlu. Silné deště ve městě Gamagori v centrální části země v úterý pozdě večer způsobily sesuv půdy, který zavalil dům, v němž žila pětičlenná rodina. Zachránit se z něj podařilo dvě ženy.

Japonsko zasáhl tajfun Šanšan (zdroj: Reuters/Kyodo)

Tajfun udeřil na pevninu poblíž města Sacumasendai v prefektuře Kagošima ve čtvrtek kolem 8:00 místního času (1:00 SELČ). Podle pobřežní stráže se v důsledku bouře pohřešuje muž mezi 60 a 70 lety, který v noci na čtvrtek spadl z paluby lodi v prefektuře Kagošima, napsala agentura Kjódó.