Sesuvy půdy v Indii zabily nejméně 120 lidí

Sesuvy půdy, které v noci na úterý postihly jihoindický stát Kérala, si vyžádaly už nejméně 120 mrtvých. Uvedla to podle agentury Reuters televizní stanice AsiaNet. Předchozí bilance hovořila o 93 obětech. Úřady se přitom obávají, že další lidé zůstávají zavaleni pod sesunutým bahnem. Oběti na životech hlásí kvůli počasí i sousední Pákistán.

Místní nemocnice ošetřují přes stovku zraněných. Více než tři tisíce lidí bylo evakuováno do provizorních táborů. Celkový rozsah katastrofy úřady dosud neurčily. „Plný rozsah škod budeme schopni posoudit až za několik hodin,“ řekl už dříve stanici BBC státní ministr A. K. Sasíndran.

Vojáci postavili provizorní lanový most, po kterém se na druhou stranu řeky dostávají záchranáři s nosítky a dalším vybavením. „Malému týmu se podařilo dostat přes řeku na místo neštěstí, ale potřebujeme tam poslat mnohem víc lidí, aby poskytli pomoc a zapojili se do záchranných akcí,“ řekl V. Venu, vrchní tajemník vlády státu Kérala a dodal, že mnoho lidí se stále pohřešuje.

Záběry z místa neštěstí ukazují záchranáře, jak se prodírají mezi kameny a vyvrácenými stromy, zatímco se kolem valí bahnitá voda. Na záběrech je také vidět muž, jak se snaží vyprostit z bahna, které ho uvěznilo až po prsa; záchranáři se k němu navzdory několika pokusům nedokázali dostat.

Sesuvy půdy v Indii zabily téměř sto lidí (zdroj: Reuters)

Podle Rašída Padikkalparambana, místního obyvatele, který se zapojil do záchranných prací, došlo v oblasti v noci na úterý místního času k nejméně třem sesuvům půdy, které zasáhly oblast, kde se mezi vesnicemi rozkládají plantáže čajovníku a kardamovníku. „Spousta lidí, kteří pracovali na plantážích a nocovali tu v provizorních stanech, je buď zavalená, nebo pohřešovaná.“

Další z místních obyvatel, kterého citoval zpravodajský server BBC News, dodal, že scény odehrávající se v místech sesuvu jsou děsivé. „Obáváme se, že stovky dalších lidí zůstávají uvězněné ve vesnicích.“

Podle informací agentury Reuters žilo v zasažené oblasti asi 350 rodin. Stát Kérala, který patří mezi nejoblíbenější turistické destinace, často postihují povodně; při jedněch z nejhorších v roce 2018 zahynulo téměř čtyři sta lidí. Kvůli silným dešťům ale byly všechny turistické výpravy do této oblasti od pondělí zastaveny uvedla agentura Reuters.

Pršet bude v oblasti dál

Meteorologové předpovídají, že prudké deště potrvají nejméně celé úterý. Už na pondělí vydali varování před vytrvalým deštěm, kvůli kterému úřady v některých částech státu uzavřely školy.

Během monzunového období, které trvá od června do září, Indie pravidelně zažívá silné povodně. Monzuny jsou klíčové pro místní zemědělství, ale často působí i značné škody. Vědci varují, že kvůli klimatickým změnám a globálnímu oteplování začínají být monzuny nepředvídatelnější a chaotičtější.

Počasí zabíjelo i v Pákistánu

Oběti na životech hlásí kvůli počasí i sousední Pákistán. Nejméně čtrnáct lidí, z toho jedenáct členů jedné rodiny, zahynulo na severozápadě země při povodních, které způsobil silný monzunový déšť. Deště v okrese Kohát v provincii Chajbar Pachtunchvá zaplavily sklep domu, kde rodina spala. Mezi mrtvými je muž, tři ženy, šest dětí a jedenáctiměsíční batole. Povodně si v provincii vyžádaly nejméně další tři oběti na životech.

Pákistán od začátku července sužují prudké deště, při kterých zahynulo více než šedesát lidí a bylo poškozeno přes 250 domů, většinou ve východním Paňdžábu a jihozápadní provincii Balúčistán. Úřady varovaly, že deště mohou příští týden v různých částech země způsobit bleskové záplavy.