Města přispívají na provoz kluzišť miliony korun. Například Brňané si nově zabruslí na Moravském náměstí

Města se začátkem prosince otevírají svá kluziště. V Praze si lidé poprvé mohou zabruslit i v dolní části Václavského náměstí, v Brně se kluziště přesune na opravené Moravské náměstí. Bruslit se ale bude i v mnoha dalších městech. ČT to sdělily radnice oslovených měst a jejich části. Na provoz kluzišť města přispívají statisíce až jednotky milionů korun, díky tomu lidé často neplatí žádné nebo jen symbolické vstupné.

„Na Václavském náměstí kluziště vyroste vůbec poprvé, nepočítá-li se zamrzlý rybníček, který na někdejším Koňském trhu býval ve středověku,“ říká mluvčí Prague City Tourism Klára Janderová. „Personál na místě brusle za poplatek zapůjčí, za sportem lze tedy vyrazit třeba rovnou z práce. Ledovou plochu o rozměrech 30x12 metrů doplní také občerstvení,“ dodává.

V Praze 1 mohou lidé bruslit také na Ovocném trhu, Na Františku nebo na kluzišti Čapadlo na Smetanově nábřeží.

Po rekonstrukci se otevřelo také kluziště na Moravském náměstí v Brně. „Součástí architektonického návrhu rekonstrukce parku bylo i kluziště, které v zimním období nahrazuje vodní plochu, která se stala známou pod názvem Brněnské moře,“ popisuje změnu Kateřina Kubíková za úřad Brna-střed. V centru města je to jediné místo, kde si lidé mohou zabruslit pod širým nebem.

Provoz letos nově zahájilo i kluziště v plzeňském Škoda Sport Parku. „Máme velice kladné ohlasy, teď během prosince to má takové vánoční kouzlo. Lidé třeba letos nebudou mít peníze na to, aby jeli na hory. Takhle si mohou děti s rodiči užít zimu naplno i ve městě,“ říká Petra Valová za úřad Plzně 2. Bruslí se i na nedalekém kluzišti za Plazou.

Vstupné je často symbolické

Provoz kluzišť úřady často finančně podporují i jednotkami milionů korun. Například Městská část Praha 2 předpokládá, že letos na venkovní bruslení přispěje necelými čtyřmi miliony korun. „Nechceme naše občany připravit o aktivity spojené se zimou. A to nejen veřejnost, ale i školáky, kteří bruslit chodí v dopoledních hodinách,“ říká mluvčí Prahy 2 Andrea Zoulová.

Bruslit se v této městské části bude v Grébovce, v Jammertale pod Nuselským mostem a letos nově také v Sadech Svatopluka Čecha.

Ještě vyšší částku na kluziště vyčlenil ostravský magistrát. „Na provoz dostává společnost, která pořádá vánoční trhy, dotaci. Ta je čtyři a půl milionu korun,“ uvádí PR manažerka Ostravských vánoc Pavlína Merendová. Loni kluziště, které předvánoční bruslení pod širým nebem v Ostravě nabízí jako jediné, navštívilo 24 tisíc návštěvníků, stejný počet jeho provozovatelé očekávají i letos.

Za vstupné návštěvníci většinou zaplatí do sta korun, někde je dokonce zdarma. „Vstupné je zdarma pro školy, pro veřejnost stojí padesát až osmdesát korun,“ uvádí mluvčí druhé městské části Prahy Andrea Zoulová. „Vstupné je zdarma, pokud si lidé chtějí půjčit brusle, tak je půjčovné zpoplatněno,“ říká Merendová, PR manažerka Ostravských vánoc.