TÉMA

Praha 2

Města přispívají na provoz kluzišť miliony korun. Například Brňané si nově zabruslí na Moravském náměstí

Města se začátkem prosince otevírají svá kluziště. V Praze si lidé poprvé mohou zabruslit i v dolní části Václavského náměstí, v Brně se kluziště přesune na opravené Moravské náměstí. Bruslit se ale bude i v mnoha dalších městech. ČT to sdělily radnice oslovených měst a jejich části. Na provoz kluzišť města přispívají statisíce až jednotky milionů korun, díky tomu lidé často neplatí žádné nebo jen symbolické vstupné.
7. 12. 2023|

Bývalý starosta Prahy 2 po letech vysoudil náhradu platu. Funkce se vzdal kvůli stíhání, které k ničemu nevedlo

Bývalý starosta Prahy 2 Jiří Paluska dostane tři miliony korun. Částku vysoudil jako ušlý plat v souvislosti s tím, že v roce 2012 kvůli obvinění ze zneužití pravomocí složil funkci, nebyl však odsouzen. Na verdikt upozornily Hospodářské noviny. Obvodní soud pro Prahu 2 přiřkl Paluskovi náhradu platu až napotřetí, předtím se případem zabýval i Nejvyšší soud a také Ústavní soud.
14. 11. 2023|

Pád zdi nádraží Vyšehrad nebyl podle policie trestným činem. Praha hledá cestu, jak budovu zabezpečit

Pražská policie při prověřování pádu části zdi historické budovy nádraží Vyšehrad nezjistila žádný trestný čin ani přestupek. České televizi to sdělil její mluvčí Jan Rybanský. Trestní oznámení na neznámého pachatele v této souvislosti podala Praha 2. Budova z počátku 20. století dlouhodobě chátrá. Její současný stav považuje městská část za kritický a ohrožující životy kolemjdoucích. Kvůli pádu zdi nechala uzavřít přilehlý chodník a část vozovky. Mluvčí městské části Andrea Zoulová uvedla, že budou dál pokračovat ve správních řízeních s vlastníkem.
5. 4. 2023|

Prahu povedou poslanec, starostka městské části a europoslanec. Funkce si nechají, věří, že vše stihnou

Před koncem pracovního týdne dostane Praha – bezmála pět měsíců od voleb – novou městskou radu v čele se staronovým primátorem. Po necelých deseti letech se do čela metropole vrátí Bohuslav Svoboda (ODS). Pro něj, ale i pro další čtyři členy nové rady nebudou funkce ve vedení města jedinými politickými funkcemi, i když dva avizovali, že se těch dalších vzdají. Stále ale budou mít tři lidé z nejužšího vedení města – kromě primátora i jeho budoucí náměstek Jiří Pospíšil (TOP 09) a náměstkyně Alexandra Udženija (ODS) – zároveň napilno i jinde. O dalším politickém angažmá budoucích pražských radních natáčel pro 168 hodin David Sebíň.
13. 2. 2023|

Pražská policie vyšetřuje znásilnění několika dětí, hledá muže na videu

Neznámý pachatel v březnu v Praze 2 sexuálně zneužil podle policie několik dětí, přičemž nejmladšímu dítěti bylo sedm let a nejstaršímu 11 let. Kriminalisté zveřejnili kamerový záznam zachycující muže, se kterým kvůli objasnění případu potřebují mluvit.
1. 5. 2022|

Státní zastupitelství obžalovalo muže, který střílel na úřadu práce v Praze

Státní zastupitelství obžalovalo muže, který se podle policie přiznal k loňské střelbě na pražském úřadu práce, jejíž obětí se stala jeho zaměstnankyně. Střelci hrozí výjimečný trest včetně doživotního vězení.
19. 4. 2022Aktualizováno19. 4. 2022, 13:50|

Černochová i Kupka už nejsou starosty. Skončili kvůli vládnímu angažmá

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) a ministr dopravy Martin Kupka (ODS) kvůli vládnímu angažmá rezignovali na posty starostů. Černochová byla starostkou Prahy 2, Kupka Líbeznic u Prahy. Černochovou nahradila její spolustranice Alexandra Udženija, Kupku dosavadní místostarosta Jan Havlíček (za ODS).
20. 12. 2021|

Začal soud s magazínem Legalizace a jeho šéfredaktorem. Podle obžaloby šířil toxikomanii

Okresní soud v Bruntále začal v úterý projednávat kauzu magazínu Legalizace a jeho šéfredaktora Roberta Veverky, kteří jsou obžalováni ze šíření toxikomanie. Podle obžaloby časopis propagoval drogy. Veverkovi za to hrozí až pět let vězení. Šéfredaktor řekl, že své trestní stíhání považuje za přehnané a zbytečné. Do Bruntálu s ním dorazilo z Prahy několik jeho příznivců.
5. 10. 2021|

Bývalý starosta Prahy 2 dostal šanci na vyšší odškodné za nezákonné stíhání. Uspěl u Ústavního soudu

Ústavní soud dal bývalému starostovi Prahy 2 Jiřímu Paluskovi šanci na vyšší odškodnění za nezákonné stíhání. Paluska čelil obvinění ze zneužití pravomoci, odsouzen nebyl. Sám hned ze začátku rezignoval na funkci starosty, což ústavní soudci ocenili jako gesto důležité pro důvěru lidí v systém zastupitelské demokracie.
26. 1. 2021|

Praha 2 svěřila stamiliony ztrátové firmě, její většinový majitel je v exekuci. Kdo to poradil, vedení radnice neřekne

Praha 2 uzavřela investiční smlouvu, od které očekává zhodnocení 300 milionů korun ze svých úspor, se společností Carduus. Ta podle obchodního rejstříku vykazuje vysokou ztrátu a její většinový majitel Pavel Bodlák čelí exekucím. Kdo uzavření této smlouvy poradil, nechce vedení městské části prozradit, problémy nevnímá. Opozice však tento krok přirovnává ke kauze Key Investments, v níž několik měst přišlo o půl miliardy. Finanční operací Prahy 2 se zabývala Jana Neumannová z Reportérů ČT.
8. 12. 2020|

Majetkovému úřadu ke konci září stouply příjmy, prodal i funkcionalistickou Vilu Lumiérů

Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) letos ke konci září stouply příjmy meziročně o 60 milionů na 1,1 miliardy korun. Největší část příjmů úřadu je z prodeje nepotřebných státních nemovitostí. Za celý loňský rok úřad vykázal příjmy 1,48 miliardy korun a na letošní rok měl naplánované příjmy 910 milionů korun.
22. 10. 2020|

Vyšehradští jezdci terorizovali milence v parcích. Nepřátele režimu z nich udělali až komunisté

Vysoké účesy, krátké kalhoty a barevná saka – tak vypadali takzvaní páskové v 50. letech v Československu. A také aktéři procesu s Vyšehradskými jezdci, chuligány, ze kterých komunisté účelově udělali nepřátele režimu. Obdivovatelé americké kultury byli ale spíše drobnými kriminálníky než bojovníky proti totalitě.
7. 3. 2020|

Dům pro seniory místo kurtů? Plán na stavbu kritizuje petice i opozice

Radniční opozice i občanská petice kritizují stavbu domu pro seniory a lidi trpící demencí na pražských Vinohradech. Ten má vzniknout na místě tenisových kurtů u Riegrových sadů. Kritikům se nelíbí, že Praha 2 zbourá kvůli stolůžkovému domu historické sportoviště a pokácí vzrostlé stromy. Podle vedení radnice jde o jediné možné místo na Praze 2 vhodné ke stavbě podobného zařízení.
30. 11. 2019|

Zpřísnění podmínek, ale i zákazy se v Praze snášejí na elektrické koloběžky

Bezpečnost je jedním z argumentů, kterými zdůvodňuje Praha chystanou výpověď memoranda s největším provozovatelem elektrických koloběžek. Chce je nahradit dokumentem novým a přísnějším. Podle magistrátu přibývá nehod, často pod vlivem alkoholu, a špatně zaparkované koloběžky blokují chodníky. Městská policie se podle své statistiky zabývá několikanásobně vyšším počtem přestupků cyklistů – mezi které uživatelé elektrokoloběžek formálně patří.
19. 10. 2019|

Kácení zdravých stromů v centru Prahy vyvolalo protesty

Obyvatelé pražských Vinohrad protestují proti kácení stromů v zahradě školy v ulici Na Smetance. Petici už podepsalo více než tři tisíce lidí. Stromy začala najatá firma kácet, neboť radnice Prahy 2 chce v zahradě vystavět nové sportoviště a stromy stavbě překáží. Odpůrci kácení argumentují mimo jiné tím, že zeleň ve městě pomáhá v boji se suchem a vysokými teplotami. Podpořil je také primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Radnice městské části svolala debatu s veřejností.
24. 6. 2019|
Senátní volby 2018

Bývalý prezidentský kandidát Hilšer převálcoval v Praze 2 Libora Michálka

Novým senátorem za obvod Praha 2 bude bývalý prezidentský kandidát Marek Hilšer, který do horní komory kandidoval za vlastní hnutí nazvané Marek Hilšer do Senátu (MHS). Ve druhém volebním kole jasně zvítězil nad dosavadním senátorem Liborem Michálkem (za Piráty), když získal skoro 80 % hlasů.
13. 10. 2018|