Dům pro seniory místo kurtů? Plán na stavbu kritizuje petice i opozice

Radniční opozice i občanská petice kritizují stavbu domu pro seniory a lidi trpící demencí na pražských Vinohradech. Ten má vzniknout na místě tenisových kurtů u Riegrových sadů. Kritikům se nelíbí, že Praha 2 zbourá kvůli stolůžkovému domu historické sportoviště a pokácí vzrostlé stromy. Podle vedení radnice jde o jediné možné místo na Praze 2 vhodné ke stavbě podobného zařízení.

Internetovou petici za zachování sportoviště podepsalo k 29. listopadu zhruba 650 lidí. „Domníváme se, že výběr lokality ke stavbě je motivován její komerční zajímavostí a výhledem na Pražský hrad,“ vysvětluje organizátor petice a člen Tenisového klubu Vinohrady Marek Preiss. Podle něj je klub hojně navštěvován a na Praze 2 jde o vzácné sportoviště.

Radnice však s argumenty kritiků nesouhlasí. „Od začátku projektu opakujeme, že provozovatelem bude Centrum sociálních služeb, tudíž je cílem mít místo pro lidi, kteří právě nejsou tak movití, aby si mohli dovolit soukromé zařízení,“ reaguje na petici vedoucí odboru kanceláře tajemníka městské části Andrea Horáková. „Navíc si nemyslím, že by lidé trpící demencí neměli žít na krásném místě. Mně tahle argumentace přijde naprosto dehonestující,“ dodává Horáková.

Raději rekonstruujte domy, navrhuje petice

Organizátorům petice se rovněž nelíbí kácení zeleně. „Nacházíme se v památkové zóně, kde je takto otevřený prostor s více než třiceti vzrostlými stromy vzácností,“ říká Preiss. Petice dále tvrdí, že Praha 2 má přitom záměr odprodat přes sto domů, mezi kterými by se našly objekty vhodné k rekonstrukci na dům sociální péče.

Radnice tuto možnost zásadně odmítá. „Vyčlenění bytového domu k rekonstrukci je naprosto nereálné. Nejenže by to bylo problematické v souvislosti s památkovou péčí, ale celý projekt by byl současně o mnoho dražší. Navíc chceme na místě vybudovat kavárnu či restauraci pro veřejnost a prioritou je také zahrada pro obyvatele domu. To by v případě rekonstrukce bytového domu nebylo možné,“ argumentuje Horáková.

V otázce zachování zeleně prý bude městská část trvat na šetrnosti projektanta. „Než abychom káceli, to raději posuneme plot či zmenšíme chodník. Nebude se kácet nic, co nebude nezbytné,“ tvrdí.

Opozice volá po transparentnosti

Stavbu kritizují také opoziční zastupitelé. „U stavby za půl miliardy je běžná větší transparentnost. My si jako opozice skládáme dílky, které nám koalice poskytne,“ uvedl člen zastupitelstva Prahy 2 Jaroslav Němec (Piráti). Dle něj je projekt diletantský a neprodiskutovaný.

„U domu za půl miliardy je běžná architektonická soutěž, tady však chybí i podrobný hydrogeologický či dendrologický výzkum,“ míní Němec s tím, že stavba velkých pečovatelských domů jde i proti moderním trendům v sociální péči. Ty se podle Němce soustředí na domácí péči a terénní pracovníky.

Kritiku transparentnosti radnice odmítá. Soutěž je dle ní otevřená a všechny informace a podklady jsou vypracované a dostupné. V otázce potřebnosti zařízení má městská část také jasno.

„Praha 2 je lokalita s druhým nejvyšším indexem stárnutí v rámci hlavního města a to je důvod, proč centrum stavíme. Když jde o pacienty trpící těžší formou demence, je nemožné o ně pečovat v jejich domovech. Vyžadují celodenní péči a nepřetržitý dohled,“ vysvětluje vedoucí odboru. „Peníze i lidi na terénní práci chybí, to je pravda, ale u tohoto typu pacientů je situace skutečně odlišná,“ dodává.

Kurty z první republiky

Pobytový dům pro seniory s rozšířenou péčí vznikne na místě tenisových kurtů mezi ulicemi Italská, Španělská, Lichnická a Kunětická u dolní části Riegrových sadů. Podle místostarostky Prahy 2 Alexandry Udženije (ODS) bude zařízení poskytovat specializovanou péči nemocným s Alzheimerovou chorobou či jinými neurodegenerativními onemocněními.

Po dvouletých přípravných pracích bylo letos vyhlášeno výběrové řízení na projekt. Pokud vše půjde podle plánu, soutěž na dodavatele bude vypsána v roce 2022 a v roce 2023 se začne stavět.

Sportoviště vzniklo roku 1935 a nachází se na něm pět tenisových kurtů. Tenis na něm hrával i druhý československý prezident Edvard Beneš. Od roku 2003 zajišťuje klub tenisovou školičku, kterou v současnosti navštěvuje přibližně padesát žáků.