Chebské nemocnici chybí lékaři i sestry. Krizi nepomáhají překonat ani statisícové příspěvky

Události v regionech: Personální krize chebské nemocnice (zdroj: ČT24)

Chebská nemocnice byla jedním z nejpřetíženějších zdravotnických zařízení při poslední pandemické vlně. Obavy v nemocnici opět rostou, a to nejen kvůli rostoucímu počtu nakažených. Chybí jí totiž desítky lékařů a zdravotních sester. Nepomohly ani statisícové náborové příspěvky, kterými se hejtmanství snaží personální krizi řešit.

Na začátku roku byla chebská nemocnice nejvytíženější v zemi. Jako první dostala od ministerstva zdravotnictví výjimku na letecký transport covid pozitivních pacientů do jiných zařízení. Zavítal tam tehdy i ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Ze současné vlny mají zdravotníci obavy také kvůli chybějícímu personálu.

Nové posily potřebují v chebské nemocnici všechna oddělení. Náborové příspěvky nabízí Karlovarský kraj už od roku 2018, po zkušenosti s náporem covid pozitivních pacientů na začátku roku je ale letos ještě navýšil. Třeba nový primář dostane 600 tisíc korun, musí ale zůstat v nemocnici nejméně tři roky. I to je důvod, proč si někteří uchazeči nástup rozmysleli. Příspěvky tak pomohly jen v jednotkách případů.

Nemocnice kvůli personální krizi odkládá operace

Problémů je několik, v regionu chybí vysoká škola v oboru, někteří zdravotníci zase odchází za vyšší výplatou do blízkého Německa. Nejen obyvatele města, ale také lázeňské hosty nebo turisty přitom ošetřují zdravotníci v Chebské nemocnici. Akutní péči sice zvládají, plánované operace nemocnice na většině oddělení ale posouvá.

„Úměrně počtu personálu snižujeme počet pacientů v nemocnici,“ řekl ředitel Nemocnice Cheb Martin Krušina. Chybí v ní zhruba patnáct lékařů. Nejhorší je situace na interně a chirurgii. „Potřebovali bychom aspoň dvacet sester pro doplnění stavu,“ dodala náměstkyně chebské nemocnice Miroslava Korseltová.

Nejvyšší kapacita v historii byla v chebské nemocnici asi 350 lůžek. Teď jich mohou provozovat jen dvě stovky, z nich ale asi osmdesát ubere zařízení plánovaná rekonstrukce.