Do druhého kola v Českých Budějovicích postupuje Sýkora z ODS a Ondřich za ANO

Do druhého kola senátních voleb v obvodu České Budějovice postoupil českobudějovický radní Zbyněk Sýkora (ODS). Za týden se utká s bývalým vojenským pilotem Ladislavem Ondřichem (za ANO). Sýkora získal 39,84 procenta hlasů, druhý Ondřich má 21,88 procenta hlasů. Dosavadní senátor Ladislav Faktor (nezávislý) letos nekandidoval. Voleb se zúčastnilo 35,09 procenta voličů, o hlasy usilovalo šest kandidátů.

Zdroj: ČSÚ, ČT24

„Velmi si toho vážím. Chceme se na druhé kolo připravit a oslovit voliče v off-line i on-line prostoru. Tuším, že bude nízká účast, navíc v sobotu bude státní svátek a rozhodnut mohou jen stovky hlasů,“ řekl Sýkora.

Do druhého kola nepostoupil bývalý českobudějovický primátor Juraj Thoma (Občané pro Budějovice). Skončil na třetím místě, když na druhého Ondřicha, jenž býval ředitelem Jihočeského letiště, zaostal přibližně o dvě procenta. Na čtvrtém místě skončil bývalý předseda KSČM Vojtěch Filip, jenž získal téměř deset procent.

„Nejprve popřeju vítězi, to se sluší. Kampaň na druhé kolo začnu v neděli, je na to jenom týden. Chci mít kontaktní kampaň, využít sociální sítě, kam dávám humornější věci. Dále využít billboardy, letáky vložit do schránek,“ řekl Ondřich.

Na třetím místě skončil Juraj Thoma (STAN) s 20,81 procenta hlasů. Čtvrtý v pořadí je Vojtěch Filip (KSČM) s 9,83 procenta hlasů. Pátou příčku obsadil Jan Tkaczik (SPD), volilo ho 6,35 procenta lidí. Václav Kupilík (ND) získal 1,27 procenta.

V roce 2018 zvítězil v Českých Budějovicích Faktor. Ve 2. kole získal 61,88 procenta hlasů. Druhý skončil Jiří Šesták (za STAN). Voleb se zúčastnilo osm kandidátů.