O místo v Senátu se v českobudějovickém obvodu utká šest kandidátů

O místo v Senátu se v českobudějovickém obvodu utká šest kandidátů. Magistrát města České Budějovice všechny uchazeče zaregistroval. Před šesti lety o místo v horní komoře za Českobudějovicko usilovalo osm kandidátů. První kolo voleb do třetiny Senátu se uskuteční spolu s krajskými volbami 20. a 21. září, případné druhé kolo o týden později.

Senátorem za českobudějovický volební obvod je Ladislav Faktor (Nezávislý), který nebude v podzimních volbách obhajovat svůj mandát. Rozhodl se tak hlavně kvůli věku, jak sdělil už dříve.

O pozici jeho nástupce bude usilovat člen ODS českobudějovický radní a předseda Českého paralympijského výboru Zdeněk Sýkora. Hnutí ANO nominovalo jako nestraníka bývalého ředitele Jihočeského letiště Ladislava Ondřicha. Kandidaturu do horní komory parlamentu na začátku roku oznámil Juraj Thoma. Bývalého primátora Českých Budějovic nominovalo STAN a hnutí Občané pro Budějovice (HOPB). Za KSČM kandiduje bývalý místopředseda sněmovny Vojtěch Filip.

Za SPD a Trikoloru kandiduje Jan Tkaczik a za Národní demokracii Václav Kupilík

Kandidáti do Senátu 2024
Zdroj: ČSÚ, ČT24

V roce 2018 se o místo v Senátu v českobudějovickém obvodu utkalo osm kandidátů. Kromě Faktora to byli Jiří Šesták (HOPB), Miloslav Procházka (tehdy ČSSD), Marie Paukejová (ČSNS), Richard Schötz (KSČM), Blanka Jakubcová Sýkorová (PRO zdraví a Sport), Lubomír Pána (SPD) a Štěpán Tampír (Svobodní).