Po dosud nevyužívaném mostě přes Pražský okruh by mohly jezdit tramvaje. Technický stav zjistí průzkum

Události: Tramvajový most v Praze (zdroj: ČT24)

Pražské tramvaje by měly zajíždět blíže k letišti – takový záměr v uplynulém týdnu odsouhlasili radní. Spoje mají končit u chystaného dopravního terminálu Dlouhá Míle. Přes Pražský okruh se pak tramvaje budou muset dostat po mostě, přitom jeden už v místě stojí.

Už před dvaadvaceti lety stát postavil most přes Pražský okruh. Už tehdy se údajně počítalo s tím, že by po něm jezdily tramvaje směrem na letiště. Zatím zde však nejsou ani tramvaje, ani koleje a stavba končí na obou stranách v polích. Slouží jen cyklistům nebo místním – jako zkratka do nedalekého nákupního centra.

Dřívější myšlenka nyní však ožívá. Pro most je ale možná příliš pozdě. „Je otázka, jestli ten tramvajový most bude použitelný, protože se změnily normy. Já bych byl velice rád, kdyby použitelný byl, protože to povede k významné úspoře nákladů, než kdyby se musel zbourat a postavit nový,“ podotýká náměstek pražského primátora pro oblast dopravy Zdeněk Hřib (Piráti).

Jiná trasa neexistuje

Technický stav konstrukce odhalí až průzkum zkraje dalšího roku. Jiná trasa pro tramvaje k letišti neexistuje. Ta plánovaná má končit u budoucího terminálu Dlouhá Míle. 

Plánovaná trasa tramvaje
Zdroj: ČT24

Nová trať naváže na budované koleje. Do října zbývá dostavět už jen poslední úsek. Naopak s výstavbou tratě k letišti se nezačne dříve než za čtyři roky – ať už povede po už postaveném, nebo zcela novém mostě.