Plastiku Moskva–Praha ve stanici metra doplní tabulka, rozhodli radní

Vedení pražského magistrátu nechá k bronzové plastice s nápisem Moskva–Praha ve vestibulu stanice metra B Anděl doplnit vysvětlující tabulku. Bude na ní uvedeno, že tehdejší Československo bylo okupováno Sovětským svazem a přátelství mezi oběma zeměmi bylo pouze propagandistickým tvrzením. Změnu v pondělí schválili radní hlavního města.

O osudu bronzové plastiky odkazující na československo-sovětskou spolupráci v předlistopadové éře se v posledních týdnech v hlavním městě opět vede debata. Vznikla například petice, která požaduje její úplné odstranění.

Stanice na lince B byla pod názvem Moskevská otevřena 2. listopadu 1985, na její podobě se významnou měrou podíleli sovětští inženýři. Plastika se nachází u výstupu Na Knížecí. „Československo však bylo v té době okupováno Sovětským svazem a tím připraveno o svou suverenitu. Legenda o československo-sovětském přátelství byla proto vnuceným narativem sovětské okupační moci,“ píše se v dokumentu, který v pondělí schválili pražští radní.

„I přes rozpad Sovětského svazu dnes pokračuje Rusko ve stejných kolejích. Jednoznačně proto odsuzujeme válečné zločiny, která dnes páchá Rusko na okupovaných územích Ukrajiny, a proto nastal čas i k proměně tohoto výtvarného díla,“ stojí dále v dokumentu s odkazem na pokračující válku východně od českých hranic.

Plastiku upraví umělci

Město spolu s dopravním podnikem a Galerií hlavního města Prahy vypíše výtvarnou soutěž na úpravu reliéfu. „Autoři díla jsou neznámí, přesněji, jedná se o kolektiv anonymních autorů, a proto je možné se bavit o takové možné intervenci. Připadá mi lepší dílo aktualizovat, a ne ho jen odstranit. Umělci budou reagovat na propagandistické umělecké dílo,“ nastínil primátorův náměstek Jiří Pospíšil (TOP 09).

Nynější jméno Anděl dostala stanice nedlouho po pádu komunistického režimu, v únoru 1990. Plastika v ní ale zůstala i po několika rekonstrukcích stanice. Dosud převážil názor, že dílo je součástí historie a připomíná podíl sovětských odborníků na stavbě pražského metra.