Desítky lidí z nošovické automobilky Hyundai mohou přijít o práci. Zavírá se převodovkárna

Automobilka Hyundai Nošovice oznámila, že se chystá propustit desítky lidí z jedné výrobní haly, ve které pracují asi dvě stovky zaměstnanců. Jedná se o takzvanou převodovkárnu. Většina ze dvou set lidí by mohla najít uplatnění v jiných provozech, pro část pracovníků ale firma zřejmě práci mít nebude. Jde o dvacet až třicet lidí. Informoval o tom server iDNES.cz.

„Většinu (zaměstnanců) převedeme na jinou výrobu. Asi dvacet, možná i třicet lidí ale nově zaměstnat nedokážeme, především ze zdravotních důvodů. Požadavky na zdravotní kondici jsou na jiných provozech vyšší,“ vysvětlil pro server iDNES.cz Petr Michník z nošovického závodu.

Vzhledem k tomu, že společnost v tuto chvíli nedokáže říct, kolika zaměstnanců se ztráta místa bude týkat, oznámila hromadné propouštění. Michník serveru řekl, že pokud se bude muset propustit třicet a více lidí, musí ze zákona společnosti o této skutečnosti informovat úřad práce. „Když limit nepřekročíme, oznámení stáhneme,“ dodal. 

Ze záměru společnosti nejsou příliš nadšení odboráři. Podle serveru sice vědí, že o práci nepřijde všech dvě stě lidí, ale vadí jim skutečnost, že Hyundai zaměstnancům nabízí náhradní práci pod jejich kvalifikační úroveň. 

Pohorší si profesně i finančně

Předseda ZO Kovo Hyundai Czech Patrik Fupšo iDNESu řekl, že si většina zaměstnanců profesně pohorší. Jako příklad uvedl například člověka, který patnáct let obsluhoval stroje CNC. Firma mu prý nabídla práci u pásu na výrobních linkách. Platově si podle něj pohorší vedoucí pracovních týmů, kteří po přeřazení přijdou o příplatky za vedení.

Podle Fupša pracovalo v převodovkárně minimálně devatenáct zaměstnanců, o kterých už nyní ví, že neprojdou zdravotní prohlídkou, kde jsou vyšší nároky než v končícím provozu.