Dálnice D35 je opět průjezdná. Provoz zastavil nahnutý sloup, traktoristovi za náraz hrozí obvinění

Traktoristovi, který narazil do sloupu vysokého napětí u D35 na Olomoucku, hrozí obvinění z poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení. Náraz poškodil nakonec dva stožáry, škoda byla vyčíslena na tři miliony korun, na dalšího půl milionu korun byla odhadnuta škoda na traktoru. Provoz se na dálnici u Velkého Týnce obnovil před osmou hodinou večer, zastaven byl od pondělního odpoledne.

Podle dosavadního šetření policie najel jednadvacetiletý řidič traktoru na poli u dálnice do sloupu elektrického vedení. Traktor zůstal pod sloupem zaklíněný. „Řidič nebyl po nehodě zraněn. Policisté u něj provedli testy na alkohol a jiné návykové látky s negativními výsledky,“ řekl krajský policejní mluvčí Libor Hejtman. Traktorista podle něj uvedl, že prováděl kultivaci pole, přitom se ohlédl dozadu a traktor mezitím narazil do sloupu.

Pracovníci energetické společnosti na místě zjistili poškození i dalšího sloupu elektrického vedení. „Nejde jen o stožár, který je viditelně ohnutý, poškození je nakonec větší, než se v první chvíli zdálo – zlomený je i sousední stožár,“ popsal mluvčí Skupiny ČEZ Vladislav Sobol.

Práce komplikoval déšť

Energetici na místo v noci stahovali potřebnou techniku, materiál a odborné zaměstnance z firmy, která se na podobné práce zaměřuje. Práce jim komplikovalo deštivé počasí, těžké stroje musely používat řetězy, aby na rozbahněném poli nezapadly. Silničáři předpokládali obnovení provozu okolo 18 hodin, práce nakonec ukončili asi o dvě hodiny později.

Událost se stala v pondělí po šestnácté hodině, tísňovou linku policie o tom informovalo několik řidičů. „Vedení velmi vysokého napětí křižuje dálnici na 280. kilometru a hrozil jeho pád na komunikaci. Na místo byli přivoláni také hasiči a pracovníci ČEZu. Dálnice proto bude z bezpečnostních důvodů po dobu oprav uzavřená, a to dle předběžných odhadů na zhruba 24 hodin,“ uvedla v pondělí odpoledne policejní mluvčí Marie Šafářová.

D35 byla uzavřena v úseku od exitu 276 Holice až po exit 281 Přáslavice.