Tlaková níže Gisela přinese vydatný déšť. Stejný jev způsobil povodně v roce 2002

Počasí v nejbližších dnech u nás výrazně ovlivní tlaková níže postupující z Balkánu přes Slovensko nad Polsko. Němečtí meteorologové ze Svobodné univerzity v Berlíně pro ni vyhradili jméno Gisela. Z meteorologického pohledu jde o typický příklad povětrnostní situace označované jako Vb (čti „pět bé“).

Při ní postupuje níže ze severního Jadranu k severovýchodu po dráze cyklon Vb. Toto označení zavedl německý meteorolog Wilhelm Jacob van Bebber, který už koncem 19. století studoval typické dráhy cyklon na evropském kontinentě. Takto postupující níže se vyznačují výrazným rozdílem teploty (teplý vzduch na východě, studený na západě), přičemž hlavním rysem jsou dlouhotrvající intenzivní srážky zasahující území až několika desítek tisíc kilometrů čtverečních. 

Většina rekordních denních úhrnů srážek teplého pololetí byla hlavně v horských a podhorských oblastech Česka pozorována právě v týlu cyklony při situaci Vb. Často tyto situace bývají spojeny i s velkými povodněmi, typickým příkladem jsou katastrofální záplavy v letech 1997 a 2002.

Rovněž od Gisely je nutné čekat vydatné a trvalé srážky, které zasáhnou velkou část střední Evropy. Na rozdíl od letních měsíců ale naštěstí není na podzim v atmosféře už takové množství vody, aby spadly srovnatelné úhrny srážek jako při letních povodních. Přesto před vydatným deštěm a následnými vzestupy hladin řek varují nejen čeští meteorologové, ale i slovenští, maďarští nebo polští kolegové.

Varování před povodněmi

Během následujících 48 hodin spadne ve střední Evropě většinou 30 až 80 milimetrů, lokálně i kolem 100 milimetrů vody, na návětří hor nejsou vyloučeny ani úhrny vyšší. V reakci na vydatný déšť budou stoupat hladiny řek, lze čekat dosažení stupňů bdělosti a pohotovosti (1. a 2. stupeň povodňové aktivity), výjimečně může být dosažen i stupeň nejvyšší, tedy ohrožení.

Předpověď množství srážek od úterního do středečního poledne podle modelu ALADIN: 

Předpověď množství srážek do čtvrtečního rána podle modelu ALADIN
Zdroj: CHMI

Na horách bude ale často i sněžit – hranice sněžení se bude v úterý v Česku pohybovat kolem 800 metrů, ale večer a v noci na středu může při trvalých srážkách klesnout i do výšek kolem 600 metrů. Středeční ráno by tak mohlo být bílé i v nejvyšších polohách Českomoravské vrchoviny. Na horách na severu pak během následujících dvou dnů napadne 10 až 40 centimetrů sněhu! Sněžení na horách v říjnu ale není nic neobvyklého.

Například před 11 lety, v říjnu 2009, sněžilo už od výšek kolem 300 metrů, přičemž přívaly sněhu tehdy způsobily značné komplikace. Šlo o nejhorší říjnovou kalamitu za 40 let.

obrázek
Zdroj: ČT24

Aby nepřízně počasí nebylo málo, doprovodí vydatné srážky od úterního odpoledne čerstvý studený severozápadní vítr, který bude v nárazech dosahovat rychlostí kolem 55 kilometrů za hodinu, na horách na severu to může být i kolem 90 kilometrů za hodinu. Čerstvý vítr tak sníží pocitovou teplotu, často i na nulu. Nejen na horách se tak už bude hodit i teplé oblečení. Ve středu odpoledne začne vítr slábnout. A druhá polovina týdne už přinese i méně srážek, hlavně od pátku, teploty se ale zvýší jen nepatrně. 

Předpověď množství srážek do čtvrtečního rána podle modelu ICON
Zdroj: www.wetterzentrale.de
Předpověď množství srážek do čtvrtečního rána podle modelu QTS
Zdroj: www.wetterzentrale.de
Předpověď množství srážek do čtvrtečního rána podle modelu ARPEGE
Zdroj: www.wetterzentrale.de