Rekonstrukce povodní 2002 den po dni: Hladiny řek klesají, chybí lopaty či holínky na úklid

Před patnácti lety, v srpnu 2002, postihly Českou republiku katastrofální záplavy, které si vyžádaly 17 lidských životů. Zasažena byla více než třetina území státu, nejvíce utrpěly jižní, střední a severní Čechy. Velká voda se však nevyhnula ani Moravě, která se stále vzpamatovávala z povodní, které ji zasáhly v roce 1997. Řádění živlu způsobilo v roce 2002 škody v hodnotě 73 miliard. Web ČT24 připomíná dramatické události den po dni v unikátní rekonstrukci.

Sobota 17. srpna: Voda nadále klesá, začíná se řešit úklid

Na severu Čech řeky postupně klesají: Labe kleslo v Ústí nad Labem oproti nejvyššímu stavu o 1,45 metru, viditelný pokles je i v Terezíně, kde voda na náměstí klesla o více než půl metru, ale stále tam dosahuje téměř metrové výšky. Labe klesá i v Děčíně a v nedalekém Hřensku.

Místo evakuace lidí se tak začínají řešit úklidové práce: krizové štáby v postižených městech řeší nedostatek lopat, holínek nebo pracovních rukavic. Několik desítek rodin z ústecké části Mojžíř se mohlo vrátit domů, většina ze dvou tisíc zatopených domů ale zůstává pod vodou.

Také v Praze se lidé začínají vracet do svých příbytků, týká se to třeba Holešovic, Libně nebo Karlína. Téměř všude je ale ještě mazlavé páchnoucí bláto. V postižených místech jezdí nákladní automobily s kontejnery a odvážejí nepořádek. Také v hlavním městě chybí holínky, dezinfekční prostředky či lopaty a košťata.

Povodně 17. srpna 2002: Události (zdroj: ČT24)

Velké problémy zůstávají v dopravě: metro funguje spíše v okrajových částech města a po svých pravidelných trasách jezdí pouze sedm tramvajových linek. Povodeň také zničila vytíženou Strakonickou ulici, auta jedoucí od Příbrami se tak do metropole dostanou jen přes most Závodu míru na Zbraslavi.

Na jihu Čech zůstává zaplavena řada domů, pod vodou je třeba velká část Veselí nad Lužnicí. Hladina Lužnice sice také pomalu klesá, stále ale zůstává na nejvyšším povodňovém stupni. Komplikovaná je doprava po městě: nejezdí totiž vlaky a most přes Nežárku je narušen a posunut. Rozlitá voda navíc přetekla i obchvat města. Pod vodou zůstává i část Soběslavi včetně silnice E55, Bechyně nebo Plané nad Lužnicí.

Pátek 16. srpna: Labe v Ústí kulminuje, Pražané se začínají vracet domů

Po dramatickém týdnu začala povodňová vlna odcházet z Čech. V pátek před třetí hodinou přestala stoupat hladina Labe v Ústí, dosáhla výšky 11,85 metru. Ve městě se evakuace dotkla šesti tisíc lidí, evakuováni byli také lidé z Děčína či Hřenska.

Obří vodní plocha vznikla u soutoku Labe s Ohří, dosahovala od Roudnice až Litoměřicím. Zcela evakuován byl kvůli velké vodě Terezín, pod vodou ale bylo i na tři desítky dalších obcí.

Povodně 16. srpna 2002: Události (zdroj: ČT24)

Poslední ozvěny záplav se ozývaly také na jihu republiky. Zatímco z vod horní Vltavy již vystupovaly zdevastované břehy, po Lužnici ještě připlouvala jedna povodňová vlna, v Bechyni řeka kulminovala až v pátek odpoledne. Zároveň řádila velká voda i na jižní Moravě. Tam se rozvodnila Dyje, evakuována byla obec Novosedly a voda se rozlila také u Hevlína.

Praha naopak již nastoupila dlouhou cestu ke zotavení. Na konci osudného srpnového týdne se začali vracet domů první obyvatelé, kteří strávili poslední dny v evakuaci. Řada míst byla stále uzavřená, ale například většina obyvatel Prahy 1 již mohla domů a na dalších místech se alespoň mohli přijít podívat. Radost však z pohledu na své domovy většinou neměli. „V bytě máme tři centimetry vody, koberce jsou úplně nacucané stejně jako matrace, které musíme vyhodit. A vstupní schody tam nejsou,“ popisoval obyvatel bytu na břehu Čertovky.  

Mohl však být šťastný, že dům vůbec našel. Na Mělnicku, kde voda rovněž opadávala, talřla zanikly celé obce. V Zálezlicích se do pátečního večera zřítilo přes 30 domů a panovaly obavy, že desítky další budou muset také k zemi. V Libiši na Mělnicku spadlo patnáct domů, majitelé dalších pak s obavami očekávali, co zjistí statik.

Oproti středě, kdy řeka kulminovala, klesla hladina Vltavy do pátečního večera téměř o čtyři metry. Stále však byl tok enormní, v Malé Chuchli byla řeka hluboká 387 centimetrů, obvyklých je pouze 74 centimetrů. Přestože řeka klesala, objevovaly se stále další potíže. Ve Zbraslavi byl uzavřen most Závodu Míru poté, co se na zbraslavské straně sesunula část vozovky. Těžce poškozená byla také Strakonická ulice. České dráhy ale oznámily, že od dalšího dne obnoví provoz na poškozené trati Posázavského pacifiku, která přes Zbraslav také vede.

obrázek
Zdroj: ČT24

V pátek také vyšlo najevo, že při povodních zemřel další člověk. V Kralupech nad Vltavou nalezli policisté tělo, které patřilo muži, jenž o dva dny dříve vjel autem do zatopené ulice na sídlišti Lobeček a voda jej strhla. Byla to již třináctá oběť povodní.

Do Česka přicházely kondolence a slova podpory od zahraničních politiků, Evropská unie slíbila pomoc ve výši přes 1,7 miliardy korun. Vláda pak začala hledat způsoby, jak tyto i další peníze dostat na místa povodněmi postižená. Ministr pro místní rozvoj tak dostal za úkol zpracovat návrh podpory bydlení po vzoru záplav na Moravě, ministr průmyslu a obchodu zase začal připravovat program na podporu obnovy podnikání.

Čtvrtek 15. srpna: Třetina metra pod vodou, záplava pustoší Mělnicko

Hladina Vltavy v Praze stále klesá rychlostí přibližně deset centimetrů za hodinu. Večer byla výška hladiny 5,3 metru, což je oproti kulminaci ve středu pokles o 2,5 metru. Běžná hloubka řeky je 74 centimetrů. Kdy se Vltava vrátí k normálu, vodohospodáři nevědí. I když hladina klesá, v zatopených místech nebude voda ustupovat stejně rychle. Vrací se totiž i z ucpaných kanálů, do kterých se také odčerpává voda ze zatopených domů. K průměrnému průtoku se Vltava bude vracet přibližně měsíc.

V Křižíkově ulici v pražském Karlíně se zřítil podmáčený dům. „Zřícením je ohrožen celý Karlín, domy nebyly projektované na to, že se přes ně převalí pět metrů vody,“ řekl starosta Prahy 8 Josef Nosek. Lidi, kteří se i přes zákaz vrací do svých bytů v uzavřené zóně Karlína a Libně, policie znovu evakuuje. V ohrožené oblasti žije zhruba 30 tisíc lidí.

Povodně 15. srpna 2002: Události (zdroj: ČT24)

Škody, které povodeň způsobila v pražském metru, se odhadují na dvě miliardy korun. Zatopeno nebo vodou bezprostředně ohroženo je 17 stanic, tedy třetina metra. Opravy potrvají několik měsíců. V Praze je také uzavřena většina mostů, pro auta je průjezdný pouze most Hlávkův, Barrandovský a most Závodu míru na Zbraslavi.

Labe u Mělníka odpoledne dosáhlo rekordní hodnoty 10,35 metru, ale již velmi pozvolna klesá. Zaplavené území by se tak už nemělo rozšiřovat, ale zatopené oblasti zůstanou pod vodou ještě řadu hodin či dnů. Před mělnickým soutokem s Vltavou stačila rozvodněná řeka zaplavit značnou část Neratovic, Libiš, Obříství, Tuhaň, Dušníky a Kly. V Mělníku zaplavila několik částí včetně důležitých komunikací.

obrázek
Zdroj: ČT24

Řada obcí na Mělnicku je téměř zničena. V Zálezlicích je poškozeno 90 ze 120 domů, podle starosty jich 30 již spadlo. Část obce je zcela pod vodou, nad hladinou vyčnívají jen trosky zbořených domů. Necelé čtyři stovky obyvatel pohromu přežily bez zranění. Lidé i starosta si stěžují, že je nikdo před velkou vodou nevaroval. Zástupce ředitele mělnických hasičů řekl, že starosta byl o blížící se hrozbě několikrát informován, evakuaci však hrubě zanedbal.

V Ústí nad Labem už hladina přesáhla 11 metrů. Kulminace se očekává v pátek odpoledne na úrovni 12,2 metru při průtoku 5360 metrů krychlových za sekundu. Běžný stav vody je 2,5 metru při průtoku 300 metrů krychlových. Někteří obyvatelé nerespektují výzvy k evakuaci a zůstávají v zátopových lokalitách, primátor dal proto pokyn městské policii k razantnějšímu postupu. S přemísťováním lidí pomáhá i 20 vojáků.

obrázek
Zdroj: ČT24

Navzdory nebezpečně rozvodněnému Labi se v Ústí i dnes pohybovalo hodně zvědavců. Někteří dokonce účelově využívali vlakového spojení mezi centrem a Střekovem. Vlak je nyní jediným možným spojem mezi oběma městskými částmi, protože dva silniční mosty byly kvůli velké vodě uzavřeny.

Večer vojáci odstřelili loď s betonovou drtí, která se začala nebezpečně pohybovat v proudu vody u Žalhostic na Litoměřicku. Hrozilo, že by se uvolnila a plula nekontrolovaně dál po řece. Plavidlo se u Lovosic potopilo. Jen v noci a ve středu se na dolním Labi uvolnilo nejméně 13 lodí, některé byly potopeny, jedna poškodila železniční a silniční most v Děčíně. Při odstřelu zahynul 49letý muž, kterého zasáhla do hrudníku střepina.

obrázek
Zdroj: ČT24

Povodně působí obrovské škody také na národním kulturním dědictví, voda zničila vzácné archivní listiny a dokumenty. Zatopeny jsou archivy a spisovny v suterénu ministerstev dopravy a zemědělství, archiválie Vojenského historického archivu, Akademie věd, České filharmonie nebo Českého statistického úřadu.

Ústřední krizový štáb rozhodl, že Česko požádá zahraničí o další pomoc, dezinfekční chlórové prostředky, těžkou techniku na stavební práce a o zapůjčení těžkého vodního jeřábu. Ministr vnitra Stanislav Gross zároveň vyzval hasiče, aby se neukvapovali s rychlým odčerpáváním vody, které by mohlo způsobit narušení statiky poškozených domů. 

Středa 14. srpna: Den, kdy se zatopila Praha

Pod vodou se ocitá centrum Prahy i okrajové části metropole včetně Smíchova, Malé Strany, Karlína, Radotína a Zbraslavi. Podle odhadů je zatopeno až 8 procent metropole. Rozvodněná Vltava vniká i do budov několika pražských divadel včetně Národního.

Zaplavená stanice metra Vltavská
Zdroj: www.metroweb.cz/Tomáš Rejdal

Za normálního stavu protéká Prahou 122 metrů krychlových vody za vteřinu, teď to je 5700. Nejhůře řádění rozvodněné Vltavy postihuje pražská hromadná doprava - zejména metro. Jako první je zaplavena stanice metra B Invalidovna v Karlíně. Poškozeno je 107 ramen eskalátorů a 23 výtahů. Hasiči musí z podzemí vyčerpat přes milion metrů krychlových vody. Zcela nebo zčásti je zaplaveno šestnáct stanic metra, nejvíce Vltavská, Florenc, Křižíkova a již zmiňovaná Invalidovna.

K večeru ale hladina řeky v Praze opadá a vodohospodáři hlásí, že Stověžatá je z nejhoršího venku. Škody si prohlíží i prezident Václav Havel, který se kvůli povodním vrátil z dovolené. 

Voda ale pokračuje dál. Situace se zhoršuje na Labi, do kterého od Prahy přitéká rozvodněná Vltava. Pod hladinou se ocitá část areálu Spolany v Neratovících nebo zámek v Liběchově. Na zatopení se připravuje i Ústav jaderné fyziky v Řeži u Prahy. Na Litoměřicku radnice evakuuje 5 tisíc lidí.

Povodně 14. srpna 2002: Události (zdroj: ČT24)

Ministr vnitra Stanislav Gross (ČSSD) vzkazuje občanům, že pokud neuposlechnou výzvu k evakuaci, záchranáři pro ně nebudou riskovat své životy. Slova míří k lidem v Ústí nad Labem i do dalších míst, kde policie musí využívat donucovací prostředky, aby lidé opustili své domovy.

Voda si vyžádala v pořadí už desátou oběť. Stal se jí jedenaosmdesátiletý muž z Písku, který odmítl opustit svou rekreační chalupu v Putimi na Písecku. Dům zcela zatopila voda.

Nejhorší má za sebou Znojmo, naopak pernou noc zažívají nad Hevlínem na řece Dyje, kde se v noci protrhla hráz a v noci muselo domovy opustit 1300 lidí. Voda ničí domy na Jindřichohradecku, kde se protrhla hráz zdejší pískovny, a v malých obcích podél Vltavy.

Události 14. srpna 2017: Nežárku i Lužnici lemují nová protipovodňová opatření (zdroj: ČT24)

Naopak hladina opadá na řece Sázavě a na celé Vysočině. Nejvyšší průtok už mají za sebou i horní úseky Svratky, Jihlavy a Oslavy. Stav ohrožení platí sice na Mladoboleslavsku podél rozvodněné Jizery, ale řeka zřejmě velké škody nenapáchá. S likvidací škod už začínají v Českých Budějovicích či v Písku, hladiny řek klesají i na Plzeňsku.

Velké povodně v roce 1997 na Moravě byly provázeny atmosférou spolupráce všech politických sil. Uvítal bych, kdyby i dnes různé politické strany nevyužívaly, nebo se nepokoušely využívat těch či oněch chyb, které se stanou, k nějakému politickému boji, ale kdyby všichni přiložili ruku ke společnému dílu.
Václav Havel

Optimismu lidem dodává předpověď počasí, která naznačuje, že deště stojící za katastrofou skončí. Meteorologové předvídají, že zataženo s deštěm bude ve čtvrtek jen v oblastech, které nejsou rozhodující pro území zasažená povodněmi.

Česká republika žádá nótou zahraničí o pomoc, jde o vysoušeče a čerpadla. Večer na ruzyňském letišti přistává letoun belgického vojenského letectva s vysoušeči, čerpadly, horkovzdušnými děly a šesti odborníky, kteří techniku budou obsluhovat. Pomoc přichází také z Řecka.

Povodně v Praze – základní fakta (zdroj: ČT24)

Samice lachtana Julinka, která unikla ze zatopené zoologické zahrady v Praze, odchytí u železničního mostu před Kralupy nad Vltavou. Spolu s ní unikli ještě tři lachtani. Další samice je zřejmě také u Kralup a třetí stále někde putuje. Samec Gaston stále krouží v laguně, která vznikla v zatopeném výběhu slonů. 

Úterý 13. srpna: Česko bojuje se stoletou vodou. Evakuovaných už je 200 000

V úterý je jasné, že Česko bojuje s nejničivější povodní za posledních sto let. Premiér Vladimír Špidla (ČSSD) oslovuje občany a tvrdí, že vážnou situaci dokáže země zvládnout.

Počet obětí vzrostl na devět, o život přišli dva muži v obcích Mutenice a Předmíř na Strakonicku. Voda navíc protrhla hráz místního Metelského rybníka a rozbouřený živel srovnal se zemí několik domů v Předmíři a obci Metly.

Stav nouze vyhlašuje Ústecký kraj. Situace se zhoršuje na Liberecku a v jižních Čechách, kde odtéká stoletá voda z rybníku Rožmberk. Nejvyšší stupeň ohrožení začíná platit například na Mladoboleslavsku podél řeky Jizery, na řece Doubravě na Chrudimsku, na říčce Zdobnici na Vysočině nebo na Smědé ve Frýdlantském výběžku.

Povodně 13. srpna 2002: Události (zdroj: ČT24)

Stále prší a hladiny řek dál stoupají. K večeru se ale na horních a středních tocích řek situace uklidňuje a hladiny dokonce klesají. To znamená jediné: velká voda se brzy přižene na dolní toky řek a středa bude nejnáročnějším dnem pro města na Labi v Ústeckém kraji, Znojmo nebo třeba Prahu, kde od večera jezdí metro jen s omezením.

Města se proto na středu připravují a evakuují další tisíce lidí. Počet evakuovaných šplhá ke 200 000 lidí, podle odhadů opuštění domova zachránilo život nebo zdraví tisícovce z nich. Na evakuaci se podílí zhruba 15 000 lidí, z toho 4 000 policistů, 7 000 dobrovolných hasičů, 2 000 vojáků a 2 000 profesionálních hasičů.

Ministerstva dopravy a obrany od půlnoci zakazují lety nad částí republiky, a to kvůli bezpečnosti letů záchranářů, kteří evakuují lidi ze zasažených oblastí. Zákaz pro amatérské letce má trvat do soboty.

obrázek
Zdroj: ČT24

Nejtragičtější den v dějinách si prožívá pražská zoologická zahrada v Tróji. Kvůli vodě musela usmrtit slona Kádira, kterého se nepodařilo zachránit ze zatopeného pavilonu, a samici hrocha, u které hrozilo, že by ji odnesl proud. 

Pondělí 12. srpna: V pěti krajích je stav nouze. Tisíce lidí opustily domovy

Výstrahy meteorologů se bohužel naplňují a řeky po přívalových deštích opět stoupají. Premiér Vladimír Špidla (ČSSD) vyhlašuje pro území Prahy, Středočeského, Jihočeského, Plzeňského a Karlovarského kraje nouzový stav. Ministři musí přerušit plánovanou dovolenou. Záplavy už se svou ničivostí vyrovnaly povodním na Moravě v roce 1997.

Nejhorší je situace na jihu Čech, kde je vyhlášený stav nebezpečí. Z Českých Budějovic nebo Písku evakuovali záchranáři až 4000 lidí. Prachatice jsou prakticky odříznuté od okolí a ve Strakonicích kvůli vzestupu Otavy a Volyňky preventivně evakuují centrum, v němž žije asi 4300 lidí.

Zaplaveny byly i některé části Vodňan, Bavorova, Protivína, Českého Krumlova a řada okolních obcí. Blanice, která má jinak šířku kolem 15 metrů, vytvořila u Vodňan asi 300 metrů široký tok.

obrázek
Zdroj: ČT24

V Plzeňském kraji je nejhorší situace na Klatovsku, kde platí stav ohrožení v celém okrese. Zaplavené je náměstí v Sušici. Nová vlna dešťů narušila dopravu i na některých železničních tratích. Středočeský hejtman Petr Bendl vyhlásil odpoledne stav ohrožení pro celé povodí Dolní Vltavy. 

Pražský magistrát uzavřel kvůli povodním nábřeží od Národního divadla po Rudolfinum. V 19:00 dosáhl průtok Vltavy 1790 metrů krychlových, což bylo proti normálu asi jedenáctkrát více. Před půlnocí začala dobrovolná evakuace části Karlína, dolní Libně, Malé Strany, Smíchova a Holešovic. Metro se mezi stanicemi Florenc a Nádraží Holešovice uzavřelo. V úterý město čeká až padesátiletou vodu. 

Povodně si také vyžádaly již sedmou oběť na životě. V rozvodněné Vltavě utonul pětapadesátiletý muž z chatové osady u pražských Lahovic. V celých Čechách navíc stále vytrvale prší a hladiny toků tak budou dál stoupat zřejmě celou noc.

Povodně 12. srpna 2002: Události (zdroj: ČT24)

Neděle 11. srpna: Záplavy už si vyžádaly šest životů

Rozbouřené řeky už mají na svědomí šest lidských životů. Hasiči nalezli tělo muže, kterého ve čtvrtek i s automobilem strhla Malše v Kaplici na Českokrumlovsku. Náhodný chodec pak u břehu nedaleko obce Planá u Plzně našel i tělo pohřešované devatenáctileté dívky, která ve čtvrtek u Darové spadla z raftu do Berounky.

Hladiny řek během dne dál klesají. Třetí povodňový stupeň platí už jen na Malši v Roudném u Českých Budějovic. Na dalších jihočeských řekách je ale stále stav nebezpečí. Nejobtížnější je situace u rybníku Rožmberk, který přetéká. 

V Ústí klesla hladina Labe pod šestimetrovou hranici a byl tak odvolán stav ohrožení. Podle prognózy ale zřejmě jen do pondělí. Ve městě je navíc stále zaplavená silnice u Benešova mostu, pod vodou je i spojnice mezi Děčínem a Dolním Žlebem. Klesá i hladina řek ve Středočeském kraji. Ráno byl odvolán třetí stupeň také na Vltavě ve Vraňanech na Mělnicku.

Na jihu republiky ale opět prší a meteorologové vydávají výstrahu před přívalovými dešti, které mohou způsobit ještě ničivější záplavy. Během noci opět mohou stoupnout řeky až na stav ohrožení. 

Vodohospodáři proto začali vypouštět více vody z přehrad. Některé prognózy nevylučují, že do Prahy dorazí stoletá voda. Rozvodněná Vltava se už před půlnocí vylila z břehů pod Slapskou přehradou a začala zaplavovat chaty. Hasiči evakuovali 16 lidí.

Povodně 11. srpna 2002: Události (zdroj: ČT24)

Sobota 10. srpna: Situace se uklidňuje, ale znovu začíná pršet

Hladiny řek v oblastech postižených záplavami postupně klesají. Nejvyšší stupeň povodňové aktivity platí už jen na čtyřech místech – kromě Ústí nad Labem ještě na Vltavě ve Vraňanech, na Malši v Roudném a na Blanici v Heřmani.

Vltava v Praze začala výrazně klesat. Oproti pátku, kdy dosáhla maxima, opadla voda téměř o půl metru. Stále ovšem platí druhý stupeň povodňového nebezpečí. Odpoledne protékalo korytem Vltavy v Chuchli 1210 metrů krychlových za vteřinu. Částečně pod vodou zůstává Císařský ostrov, většina silnic už je průjezdná a po velké vody na nich zbyly jen louže.

Povodně 2002 v Praze
Zdroj: Tomáš Kubeš/ISIFA

Hladina Labe v Mělníku se proti původním prognózám zvyšovala mírně celou noc a dnes dopoledne dosáhla nejvyššího bodu kolem 545 centimetrů, tedy těsně pod limitem pro vyhlášení stavu ohrožení. Dispečer Povodí Labe odhaduje, že řeka už v Mělníku více stoupat nebude.

V Ústí překročila hladina Labe výšku 630 centimetrů a stále stoupá. Platí zde třetí stupeň, tedy stav ohrožení. Průměrná výška hladiny je dva metry. Velká voda zaplavila silnici u Benešova mostu na hlavním silničním tahu Praha-Ústí nad Labem-Děčín a zastavila plavbu na Labi od Mělníka až ke státní hranici.

Hasiči a policisté přerušili pátrání po 19leté dívce, která zmizela ve čtvrtek v rozbouřené Berounce. Voda je totiž ještě stále prudká a kalná a hledání nemá téměř smysl. Spíše jsou ohroženi samotní pátrači, řekla policejní mluvčí. S dívkou a třemi muži se převrátil raft na jezu v Darové na Rokycansku. Muži se zachránili, po dívce pátrali od čtvrtka. Prohledali neúspěšně asi 15kilometrový úsek až k Libštejnu na Rokycansku.

Meteorologové varují, že v sobotu a v neděli má začít znovu vydatně pršet. Přívalové srážky a vytrvalý déšť mohou znovu zvednout hladiny řek zejména v jižní části republiky.

Povodně 10. srpna 2002: Události (zdroj: ČT24)

Pátek 9. srpna: Vltava v Praze už klesá, v Mělníku i Ústí jen druhý stupeň

Během dne klesaly hladiny rozvodněných řek a odpoledne platil stav ohrožení jen na pěti místech v jižních Čechách. V kraji už není žádné obydlené místo, které by nebylo přístupné po silnici, některé cesty ale zůstávají zavřené.

Prahou celý den protékalo přibližně 1500 metrů krychlových za sekundu, což je desetkrát více než normální stav, stav ohrožení ale vyhlášen nebyl. Voda zaplavila některé ostrovy a silnice poblíž řeky, například v Troji, Podbabě, Radotíně a Zbraslavi. „Zvládneme to. Voda se bude zvedat ještě do jedenácti a pak už bude jenom opadávat,“ řekl primátor Igor Němec na Kampě. Navštívil i Sovovy mlýny, kde od rána odčerpávají vodu ze sklepů.

Povodně 9. srpna 2002: Události (zdroj: ČT24)

V Mělníku byla dopoledne vyhlášena bdělost, v Ústí nad Labem druhý stupeň povodňové aktivity očekávají v sobotu. Třetí stupeň pravděpodobně v těchto místech vůbec nenastane. Výška Labe v Mělníku se blíží pěti metrům, ale vodohospodáři snížili původní odhady, kdy očekávali podstatně vyšší průtok a hladinu kolem 5,4 metru. Záchranáři zůstávají sice v pohotovosti, ale neočekávají na Mělnicku žádné větší problémy.

Podle předpovědi počasí by se v dalších dnech měly objevovat už jen přeháňky, neměly by tak už pokračovat vytrvalé deště. Meteorologové proto neočekávají další rozvodnění řek. Upozornili však, že povodí Vltavy je nyní nasycené vodou a k rozvodnění řek stačí méně srážek než v normálním stavu a za suchého počasí.

Čtvrtek 8. srpna: První oběti záplav

Povodňová vlna se po jihočeských řekách postupně sune na sever. Rozvodněné jsou Vltava i její přítoky Blanice, Malše a Lužnice. Postupně stoupá hladina Berounky a plní se také Orlická přehrada. Pracovníci Povodí Vltavy se snaží padesátiletou vodu přitékající do přehrady uvolňovat tak, aby do Prahy nešla více než pětiletá voda. Hlavní město očekávalo třetí povodňový stupeň během noci, primátor Němec však obyvatele uklidňoval, že nebezpečí nehrozí.

Zato České Budějovice, kde je soutok rozvodněné Vltava a Malše, hlásí 50letou vodu. Záplavy odřízly obyvatele sídliště na levém břehu Vltavy od centra a neprůjezdné jsou některé mosty. Na celém Českobudějovicku je pak vyhlášen stav nebezpečí.

Povodně 8. srpna 2002: Události (zdroj: ČT24)

Problémy působí i rozvodněná Otava, která během čtvrtku v Písku vystoupala o 60 centimetrů a platil tam 3. povodňový stupeň. Blanice pak ohrožuje Bavorov, Vodňany i Protivín, kde řeka poničila most. Pozdě večer musí hasiči evakuovat asi 15 domů v Putimi na Písecku, kam dorazila povodňová vlna. 

  • Česko má také první oběti záplav: 21letou studentku zabil v chatě na Písecku strom, jehož kořeny podmáčela voda. V Táboře pak zahynul při záchranných pracích dobrovolný hasič. Další dva lidé jsou pohřešováni.

Mobilní sítě Eurotel a RadioMobil jsou na jihu Čech přetížené. Kvůli povodním jsou také uzavřeny některé hraniční přechody s Rakouskem. Přicházejí ale i dobré zprávy: během čtvrtka se podařilo obnovit provoz na všech pěti tratích, které byly kvůli nepřízni počasí neprůjezdné.

Jižní Čechy navštívil premiér Vladimír Špidla s ministrem vnitra Stanislavem Grossem. Postiženým oblastem přislíbili pomoc. Gross si pochvaloval práci policie i záchranářů.

Středa 7. srpna: Řeky na jihu se rozlévají

Předpovědi meteorologů se naplnily: vytrvalý déšť na mnoha místech Česka rozvodnil řeky a způsobil četné problémy. Nejvíce postiženy byly právě jižní a jihozápadní Čechy, kde na několika místech hladiny řek dosáhly druhých i třetích stupňů povodňové aktivity. Vodohospodáři proto upouštěli vodu z rybníků i nádrží.

Hasiči na mnoha místech čerpali vodu ze sklepů, museli také evakuovat dětský tábor v Ličově nebo chatovou osadu v Borovnici. Voda komplikovala i provoz na mezinárodní silnici E55 z Tábora do Českých Budějovic a sesuv půdy zase zkomplikoval železniční dopravu na trati Praha – Benešov.

Povodně 7. srpna 2002: Události (zdroj: ČT24)

Na Jindřichohradecku voda vyplavila renesanční městečko Slavonice. Navíc se k vodnímu živlu přidala vichřice, která poškodila v Dačicích několik střech a potrhala dráty elektrického vedení.

Předpověď počasí sice slibovala na středu ustávání srážek, proto jihočeský hejtman Jan Zahradník tvrdil, že není nutné svolávat povodňovou komisi. Meteorologové ale později předpověď zpřesnili: déšť měl ustávat až během noci. Na některých místech tak řeky mohly vystoupat až na třetí povodňový stupeň. Srážky už ale neměly být tak intenzivní, jako v noci na středu.

Události srpen 2017: Patnáct let od ničivých povodní v jižních Čechách (zdroj: ČT24)

Počasí nepůsobilo problémy jen v Česku, třeba Berlín vyhlásil kvůli silnému dešti ve středu stav ohrožení a přívalové srážky postihly také Braniborsko. Problémy s velkou vodou hlásilo i střední a východní Slovensko.

Úterý 6. srpna: První varování před deštěm

Meteorologové 6. srpna 2002 avizují, že bude v následujících dnech počasí nad Českem ovlivňovat brázda nízkého vzduchu. Zatím ale nic nenasvědčuje záplavám; přeháňky mají být pouze místy, občas je mají doprovázet i bouřky. Zdá se to ale jako vítaná úleva po vlně veder.

Povodně 6. srpna 2002: Předpověď počasí (zdroj: ČT24)

Už večer ale přichází varovný zdvižený prst: Český hydrometeorologický ústav vydává výstrahu před vytrvalým deštěm, který v noci na středu 7. srpna zasáhne zejména jih a jihozápad Čech. Během 12 hodin může spadnout 30–60 mm srážek. Výstraha platila pro celý Jihočeský kraj a také část okresů v Plzeňském a Středočeském kraji.

V jižních Čechách navíc byly přívalové deště a silné bouřky už v neděli 4. srpna, část povodí tak byla nasáklá vodou. Nejvíce vody napršelo ve střední a dolní části povodí Lužnice.