Odpoledne přijdou silné bouřky. Zesílí vítr, mohou padat kroupy

Silné bouřky očekávají meteorologové v sobotu odpoledne ve středních Čechách a jihovýchodní části Čech a na jihozápadě Moravy. Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu platnou od poledne do devíti hodin večer, podle ní mohou padat kroupy, bouřky doprovodí také prudší nárazy větru.

Výstrahu na silné bouřky vydali meteorologové pro Prahu, Středočeský kraj, Kraj Vysočina, severozápadní část Jihočeského kraje, jihozápad a západ Jihomoravského kraje a západ Pardubického kraje.

Při bouřkách může krátkodobě intenzivně pršet, ale mohou také padat menší kroupy. Srážky doprovodí také vítr s nárazy o rychlosti kolem 70 kilometrů za hodinu. Hrozí proto pády větví nebo stromů. Meteorologové varovali, že hrozí také zásah bleskem nebo poranění kroupami.

Po bouřlivé sobotě s maximálními teplotami 21 až 25 stupňů Celsia přijde podstatně teplejší neděle. Nejvyšší teploty dosáhnou 24 až 28 stupňů, i když na severu a severovýchodě Česka by mohlo být chladněji. Zároveň by se na severu mohly vyskytnout i v neděli bouřky.

Oteplovat se bude dál i v následujících dnech až do úterý, kdy očekávají meteorologové teploty až 32 stupňů. Vedro doprovodí i v polovině týdne bouřky, které by mohly být ojediněle i silné.