Česko čeká slunečný víkend bez deště. Ledoví muži nepřinesou ani ranní mrazíky

V Česku se letní teploty udrží i o víkendu, kdy budou maxima šplhat k 25 stupňům Celsia, déšť meteorologové neočekávají, obloha zůstane jasná. Vyplývá to z týdenní předpovědi počasí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Takzvaní ledoví muži Pankrác, Servác a Bonifác, kteří připadají na čtvrtek, pátek a sobotu, letos ranní mrazíky nepřinesou. Nejnižší ranní teploty nebudou v pátek klesat pod deset a o víkendu pod šest stupňů Celsia.

Ještě ve čtvrtek meteorologové očekávají ojedinělé přeháňky a bouřky a zejména na Moravě a ve Slezsku vysoké odpolední teploty, dosahovat by tam mohly až k 29 stupňům Celsia. Na horách bude kolem 15 stupňů, na Šumavě a v Beskydech kolem 19 stupňů Celsia. Přes den bude foukat vítr místy s nárazy kolem 55 kilometrů v hodině, večer vítr zeslábne.

V pátek by mělo převládat oblačno, přechodně může být i zataženo. Hlavně na jihu země se objeví déšť a přeháňky nebo bouřky. Na severozápadě Čech zřejmě pršet nebude a bude tam převládat polojasné až jasné nebe. Nejvyšší denní teploty mají být mezi 21 až 25 stupni. Podobný bude i víkend, srážky v sobotu a v neděli meteorologové neočekávají.

Hrozí požáry

Kvůli suchu hrozí nejen v severní polovině Čech, ale také na jižní a střední Moravě nebezpečí vzniku požárů. Největší riziko hrozí právě ve čtvrtek, kdy má foukat silný vítr. Lidé v Praze, Středočeském, Plzeňském, Ústeckém, Libereckém, Královéhradeckém a Pardubickém kraji by měli kvůli pokračujícímu období beze srážek počítat s rizikem vzniku požárů až do odvolání.

Pro Vysočinu a Jihomoravský, Olomoucký a Zlínský kraj platí toto upozornění ČHMÚ od čtvrtečního rána do půlnoci na pátek. V pátek se v těchto oblastech očekávají místy srážky, které by riziko vzniku a šíření požárů měly snížit, dodávají meteorologové.

Silný vítr na Sněžce

Sněžku ve čtvrtek ráno zasáhl vítr v nárazech o síle orkánu. Zhruba v 7:30 tam podle informací meteorologů uvedených na webu dosáhl vítr v nárazu 135,7 kilometrů za hodinu, tedy 37,7 metru za sekundu. Hranice orkánu je 118 kilometrů v hodině. Silný vítr zastavil horní úsek lanovky na Sněžku v úseku Růžová hora – Sněžka. Podle webu vlekařů může být kabinová lanovka na Sněžku v provozu do rychlosti větru 60 kilometrů. 

U hřebenové Luční boudy v nadmořské výšce 1415 metrů bylo ráno podle informací Horské služby Krkonoše oblačno, devět stupňů nad nulou, okolo 30 centimetrů sněhu a vítr dosahoval rychlosti 36 kilometrů za hodinu.

obrázek
Zdroj: ČT24

Sněžka nemá podle zástupců Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) ve středoevropském prostoru obdoby. Má tvar trojbokého jehlanu, který ční nad krkonošské hřebeny volně do atmosféry a je pro středoevropské horstvo vzácný. Proto je klima navzdory nevelké nadmořské výšce arktické a velehorské, často ani neodráží celkový ráz počasí v Krkonoších. Odborníci takový typ hory nazývají karlingem nebo také matterhornem, podle názvu alpské hory.