SOUHRN: Zásadní události úterý 17. září

Každý večer přinášíme přehled nejdůležitějších a nejzajímavějších událostí dne z domova i ze světa. Stručně a přehledně, ale i s potřebným kontextem. Projděte si zásadní zprávy úterý 17. září 2024.

ON-LINE: Česko se vypořádává s povodněmi

Povodňová situace se zvolna uklidňuje. Extrémní nebezpečí již nikde nehrozí. Nejhorší situace je na jihu Čech, kde začal přetékat rybník Rožmberk. Voda se zatím volně rozlévá do krajiny. Na některých místech už ale pozvolna opadává a města začínají sčítat škody. V zemi jsou stále desetitisíce domácností bez proudu, přetrvávají problémy v dopravě, uzavřené jsou desítky škol. Rozsáhlé záplavy mají v tuzemsku tři oběti, policie pohřešuje osm lidí.


Polsko hlásí oběti povodní, Tusk chce zakročit proti rabování

Rumunsko hlásí sedmou oběť záplav, je tak nejpostiženější zemí co do počtu mrtvých. V Dolních Rakousích evakuovali sedm vesnic a obcí. V Sasku dál pomalu stoupá hladina Labe, v bavorském Pasově platí na Dunaji druhý nejvyšší povodňový stupeň. V Bratislavě už dosáhl Dunaj svého maxima, teď očekávají povodňovou vlnu v Budapešti. V Polsku si povodně vyžádaly životy nejméně šesti lidí, obětí bude ale ve skutečnosti pravděpodobně více. Úřady v Kladsku, jehož centrum v neděli zalila voda, zmiňují, že v širším okolí města je nejméně deset mrtvých. Premiér Donald Tusk zároveň vyzval úřady, aby zakročily proti rabování, situace je podle něj „dramatická“.


Síkela bude eurokomisařem pro mezinárodní partnerství, oznámila von der Leyenová

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová oznámila personální složení nové Komise. Český ministr průmyslu Jozef Síkela (STAN) má být komisařem pro mezinárodní partnerství.


Při explozích pagerů utrpěly zranění tisíce lidí včetně členů Hizballáhu

Výbuchy osobních komunikačních zařízení v Libanonu zabily nejméně osm lidí a 2750 jich zranily, oznámilo podle agentury Reuters libanonské ministerstvo zdravotnictví. Mezi zraněnými jsou i stovky členů teroristického hnutí Hizballáh. Podle íránských médií utrpěl zranění rovněž íránský velvyslanec Modžtaba Amání. Teroristé, kteří používají přenosná elektronická zařízení ke komunikaci, z incidentu obvinili Izrael. Ten věc nekomentoval.


Slovenská sněmovna odvolala Šimečku z funkce místopředsedy

Slovenská sněmovna v úterním tajném hlasování odvolala z funkce místopředsedy šéfa nejsilnějšího opozičního hnutí Progresívne Slovensko (PS) Michala Šimečku. Návrh předložili vládní zákonodárci a podpořilo ho 76 poslanců, tedy minimální většina potřebná pro sesazení místopředsedy parlamentu. Opoziční strany předem oznámily, že jejich poslanci hlasovat nebudou. Vládní koalice se v parlamentu o sto padesáti členech opírá o 79 poslanců, hlasování o Šimečkovi se jich zúčastnilo 77.


Na výstavu korunovačních klenotů čekali lidé u Pražského hradu od brzkého rána

Brzy ráno byly ve frontě před Pražským hradem desítky lidí, kteří měli zájem o výstavu českých korunovačních klenotů. První zájemce přišel už ve čtvrt na čtyři. Výstava potrvá ve Vladislavském sále do konce září a je možné ji zhlédnout zdarma. Naposledy bylo možné slavnostní insignie vidět před rokem. Prezident Petr Pavel rozhodl, že výstava klenotů bude každý rok při příležitosti státního svátku svatého Václava, který připadá na 28. září.