Klenoty první den viděly téměř tři tisíce lidí

Brzy ráno byly ve frontě před Pražským hradem desítky lidí, kteří měli zájem o výstavu českých korunovačních klenotů. První zájemce přišel už ve čtvrt na čtyři. Výstava potrvá ve Vladislavském sále do konce září a je možné ji zhlédnout zdarma. Naposledy bylo možné slavnostní insignie vidět před rokem. První den vidělo korunovační klenoty 2801 návštěvníků, při loňském vystavení to bylo téměř 4,2 tisíce. Prezident Petr Pavel rozhodl, že výstava klenotů bude každý rok při příležitosti státního svátku svatého Václava, který připadá na 28. září.

Výstava korunovačních klenotů se letos koná po netradičně krátké době, dříve se korunovační klenoty vystavovaly spíš vzácně. Například za deset let prezidenta Miloše Zemana byly k vidění celkem čtyřikrát. Naposledy se výstava konala loni v lednu k příležitosti 30. výročí vzniku České republiky.

„Tím, že korunovační klenoty budou vystaveny každý rok, tak to umožní daleko většímu počtu lidí se na výstavu podívat. Už to nebude ta vysoce exkluzivní záležitost, kdy byly klenoty vystaveny jednou za nějaké časové období jen na pár dnů, tvořily se velké fronty a klenoty nebyly přístupné každému,“ řekla kulturní a programová ředitelka prezidentské kanceláře Veronika Wolf. Dodala, že kapacitu lidí ve výstavním sále si koordinuje policie.

Události: Začala výstava korunovačních klenotů (zdroj: ČT24)

Muž čekal u špatného vchodu

Kolem osmé hodiny ráno fronta u vstupu do jižních zahrad čítala pár desítek lidí a další postupně přicházeli. Muž, který se představil jako Pavel z Prahy, čekal u Pražského hradu od 3:15, ale u špatného vchodu. „V pět mi řekli, že je letos vchod tady,“ řekl u vchodu do Jižních zahrad Pražského hradu, kde je nyní oficiální vstup. „Jsem tu podesáté, proto mě to překvapilo,“ dodal. Poprvé výstavu klenotů navštívil v roce 1978.

První návštěvníci vstoupili do Vladislavského sálu krátce po deváté hodině, a to včetně prvních školních tříd. Počet lidí v sále se poté pohyboval kolem stovky a zhruba stejný počet lidí čekal ve frontě kolem desáté. Kromě policistů se o bezpečnost na místě starají také vojáci a hradní stráž. Před vstupem do síně s klenoty musí návštěvníci také projít bezpečnostní kontrolou.

Tajemná síla kamenů

Letošní výstava nese podtitul Tajemná síla kamenů a díky holografické animaci návštěvníci uvidí, jaké kameny byly na koruně v roce 1347 při korunovaci Karla IV. Původně bylo na Svatováclavské koruně třináct zelených smaragdů a šedesát perel. Na konci svého života je nechal Karel IV. vyjmout a korunu osadit modrými safíry. V animaci návštěvníci uvidí původní vzhled koruny.

Vstup na výstavu je z Hradčanského náměstí brankou do Jižních zahrad, přes Býčí schodiště na III. nádvoří a do Starého královského paláce. Výstava bude přístupná denně od 09:00 do 17:00, kromě čtvrtka 19. září, kdy se na ni dostanou jen registrované školní skupiny, a čtvrtka 26. září, kdy se výstava pro veřejnost otevře až ve 13:00.

České korunovační klenoty sloužily jako odznaky vlády a moci českých králů. Souprava zahrnuje Svatováclavskou korunu, královské žezlo, královské jablko, kožená pouzdra na ně, podušku pod korunu a korunovační plášť s doplňky. Korunu nechal v roce 1346 zhotovit Karel IV. pro svou korunovaci českým králem v dalším roce.

Celkem bezpečnostními rámy prošlo v den otevření výstavy 2801 lidí, uvedla zástupkyně ředitele odboru komunikace prezidentské kanceláře Karolína Blinková. Srovnatelná návštěva byla první den výstavy klenotů v roce 2018, tehdy je vidělo 3,1 tisíce lidí, v roce 2016 to bylo 2,5 tisíce lidí.