Klíčníci ve svatovítské katedrále vyzvedli korunovační klenoty

Korunní komoru s českými korunovačními klenoty otevřelo sedm klíčníků (zdroj: ČT24)

Prezident Petr Pavel a dalších šest zástupců státu, církve a Prahy v pondělí otevřeli Korunní komoru ve svatovítské katedrále, kde se uchovávají české korunovační klenoty. Prezident Petr Pavel už dříve rozhodl, že výstava klenotů se bude konat každý rok při příležitosti státního svátku 28. září. Ta letošní s podtitulem Tajemná síla kamenů bude pro návštěvníky zdarma k vidění ve Vladislavském sále na Pražském hradě do konce září.

U Korunní komory ve svatováclavské kapli se s prezidentem Pavlem podle tradice muselo sejít všech dalších šest klíčníků, tedy premiér Petr Fiala (ODS), kterého však v pondělí zastoupil Filip Minář z Úřadu vlády ČR, předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), pražský arcibiskup Jan Graubner, pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) a děkan Metropolitní kapituly u sv. Víta v Praze Václav Malý.

Samotnému vyzvednutí klenotů předcházelo čtení z Papežské buly na ochranu svatováclavské koruny, kterou vydal v roce 1346 papež Klement VI. Po odemknutí všech sedmi zámků strávili klíčníci v komoře zhruba osm minut, než byly klenoty vyneseny ven. Arcibiskup Graubner poté pronesl modlitbu za ty, kteří byli postiženi povodněmi.

Události: Výstava korunovačních klenotů (zdroj: ČT24)

Výstava korunovačních klenotů

Letošní výstava nese podtitul Tajemná síla kamenů a díky holografické animaci návštěvníci uvidí původní vzhled koruny z roku 1347, kdy byl Karel IV., který ji nechal zhotovit, korunován. Původně na ní bylo třináct zelených smaragdů a šedesát perel, na konci svého života je Karel IV. nechal vyjmout a Svatováclavskou korunu nechal osadit modrými safíry.

Výstava je přístupná zdarma a není na ni možné pořídit či rezervovat vstupenky dopředu. Vstup bude z Hradčanského náměstí brankou do Jižních zahrad, přes Býčí schodiště na III. nádvoří a do Starého královského paláce. Výstava bude přístupná denně od 9:00 do 17:00 hodin, kromě čtvrtka 19. září, kdy se na ni dostanou jen registrované školní skupiny, a čtvrtka 26. září, kdy se výstava pro veřejnost otevře až ve 13:00 hodin.

České korunovační klenoty sloužily jako odznaky vlády a moci českých králů. Souprava zahrnuje Svatováclavskou korunu, královské žezlo, královské jablko, kožená pouzdra pro úschovu, podušku pod korunu a korunovační plášť s doplňky.