V Rakousku evakuovali sedm obcí, v Bratislavě kulminuje Dunaj

V noci na úterý v Dolních Rakousích kvůli pokračujícím záplavám evakuovali sedm vesnic a obcí. V Sasku dál pomalu stoupá hladina Labe, v bavorském Pasově platí na Dunaji druhý nejvyšší povodňový stupeň, velké záplavy se ale v regionu nečekají. V Bratislavě už dosáhl Dunaj svého maxima. Vážná naopak zůstává situace v Polsku. Stovky obyvatel Nisy se v noci na úterý zapojily spolu s vojáky a hasiči do zpevnění poškozené protipovodňové hráze, jejíž zhroucení by vedlo k zaplavení centra města. Na jiném místě na jihu Polska se protrhla hráz na řece Strzegomka.

Hráz na řece Strzegomka na jihu Polska se protrhla u obce Wawrzeńczyce ležící asi 35 kilometrů jihozápadně od Vratislavi. Přívaly vod strhly i místní most, uvedl list Gazeta Wyborcza. Strzegomka je přítokem řeky Bystrzyca, která se vlévá do Odry ve Vratislavi. Odra má v průběhu úterka kulminovat ve městě Opole a ve středu pak ve Vratislavi, kde se do zpevňování hrází zapojí armáda.

Ve městě Nisa se zpevňování tamní hráze kromě vojáků či hasičů podíleli i místní obyvatelé. „Obyvatelé Nisy bok po boku se záchranáři bojují o to, aby jejich město nezaplavila voda. Pytli s pískem i dlažebními kostkami zpevňují hráz u Kościuszkova mostu. Musí ji udržet, aby voda nezaplavila ulice,“ vylíčila televize TVN 24.

Ve městě, které má více než 44 tisíc obyvatel, je podle náčelníka polských hasičů aktuálně nejhorší situace v celé zemi. Opravit hráz pomáhaly během pondělí podle médií také vrtulníky.

V Nise přicházelo k řece stále více lidí a zapojovali se do zpevňování hráze, popsala Gazeta Wyborcza. „Děláme řetěz lidí, kteří budou házet písek a betonové prvky, aby zabránili zhroucení protipovodňové hráze,“ ohlásil dříve starosta Kordian Kolbiarz. Lidi se podle listu skutečně povedlo zmobilizovat. Město leží v Opolském vojvodství nedaleko českých Mikulovic.

Úřady varovaly před zhoršením situace a zahájily částečnou evakuaci v Nise už dříve v pondělí, když se provalila propust mezi dvěma nádržemi nad městečkem Paczków. Nisa leží o několik kilometrů níže po proudu, mezi Paczkówem a ní se na řece Kladská Nisa nacházejí další dvě vodní nádrže. Město už je částečně pod vodou.

Vodohospodáři podle serveru Onet zareagovali na ohrožení města a rozhodli se snížit vypouštění vody z nádrže v Nise, aby pomohli opravě hráze a evakuaci.

Kromě Lužické Nisy je v Polsku zvýšená hladina také na řece Černém Halštrově. Ve Zhořelci na německo-polské hranici se Nisa v pondělí zastavila na 557 centimetrech, přičemž nejvyšší stupeň nebezpečí se vyhlašuje při dosažení výšky hladiny 560 centimetrů. Od té doby vody v řece ubývá, ve středu by se měla dostat pod povodňový stav.

V Rakousku evakuovali sedm obcí

Kromě Polska je situace vážná také na některých místech Rakouska, zejména ve spolkové zemi Dolní Rakousy, která už registruje čtyři oběti a kde od neděle platí stav katastrofy.

V noci na úterý tam evakuovali sedm vesnic a obcí. Červený kříž zřídil nouzové ubytování na výstavišti v Tullnu. Nouzové centrum má tisíc míst a k dispozici jsou lehátka, polní kuchyně a krizoví pracovníci. v noci ho využilo asi 450 lidí, do rána tam zůstalo 325 osob, uvedla za Červený kříž Sonja Kellnerová

V tomto regionu je aktuálně 26 lokalit nedostupných. Bez elektrického proudu zůstávalvo v úterý ráno asi dva a půl tisíce domácností. Se zvládáním katastrofy pomáhají vojáci, a to především tam, kde hrozí protržení některých přehrad. V obci Böheimkirchen se podle armády zřítil most. Ve Vídni jsou kvůli riziku pádu stromů zavřené všechny parky a zahrady.

V Drážďanech stoupá Labe

V Sasku dál pomalu stoupá hladina Labe, které přivádí vodu z Česka. V Drážďanech by měla dosáhnout třetího ze čtyř povodňových stupňů, na nejvyšší se podle prognózy zemského povodňového centra nedostane. Nyní je na 5,9 metru, tedy na čtyřikrát vyšší úrovni než je normální stav, který odpovídá necelému metru a půl. Očekává se, že přesáhne šest metrů. Během stoleté vody v roce 2022 měla skoro devět a půl metru.

Povodňovou situaci v Drážďanech zkomplikovalo zřícení části mostu Carolabrücke, který vede přes Labe a který byl důležitou dopravní tepnou. Hasičům se podařilo v sobotu pozdě večer odstranit trosky části u Nového Města, kterou strhli z preventivních důvodů a které byly na souši. Voda se tak může rozlévat do nezastavěné části, aniž by jí trosky bránily. Část mostu dál zůstává v korytě řeky a voda ji zaplavuje, podle mluvčího drážďanských hasičů se zatím trosky nijak nepohybují. 

V saské Schöně, která leží nedaleko Hřenska, je nyní hladina Labe na 6,3 metru. Běžně je to 1,5 metru. Platí tu proto třetí ze čtyř povodňových stupňů. Hladina řeky, která přivádí vodu z velké části Čech, stoupá i dál po proudu.

Na jihovýchodě Bavorska by měl ustat vydatný déšť, ale hladiny řek tam dál zatím stoupají. V Pasově platí druhý nejvyšší povodňový stupeň, zaplaveno je několik ulic, stezek a parkovišť. Oproti obavám ale víkendový déšť Bavorsku velké povodně nepřinesl, z břehů se vylilo několik menších potoků a řek. Jihovýchod Bavorska postihly velké povodně letos v červnu, podobného scénáře se nyní lidé obávat nemusí.

V Bratislavě kulminuje Dunaj

V Bratislavě kulminovala hladina Dunaje, která v noci na úterý přestala stoupat. V Devíně dosáhla téměř devíti metrů a v Bratislavě skoro 9,7 metru. Výše po toku na rakouském úseku má již hladina řeky mírně klesající trend. Podle meteorologů Dunaj bude ještě dál stoupat na jižním Slovensku.

Dunaj v Bratislavě kulminoval oproti dřívějším odhadům na vyšší úrovni. Nepřekonal ale své dosavadní maximum z roku 2013, kdy ve slovenské metropoli vystoupal na více než deset metrů.

Na západním Slovensku už nestoupala hladina řeky Morava. Na měřící stanici Moravský Svätý Ján v noci na úterý dosáhla 5,82 metru, před týdnem to bylo jen osmdesát centimetrů.

Škody způsobené nepříznivým počasím dosáhly na Slovensku kolem dvaceti milionů eur (půl miliardy korun), uvedl slovenský ministr životního prostředí Tomáš Taraba (SNS). Slovenští meteorologové pro úterý a nejbližší dny už nečekají pokračování srážkové vlny, teplota v zemi bude stoupat.