Voda na Bruntálsku ničila domy, některé strhla úplně

V Široké Nivě na Bruntálsku voda při povodních strhla několik domů. Další jsou poškozené. Přesné počty představitelé obce zjišťují, uvedl starosta Tomáš Spáčil (Pro obec 2022). Zničené jsou podle něj téměř všechny mosty. Voda v obci řádila velkou silou po 27 letech, rozsah současné povodně je ale podle starosty výrazně větší než v roce 1997. Podobně vážná je situace také v Nových Heřminovech, kde kvůli kontaminaci studen dochází pitná voda. Starostka poničených Karlovic přirovnala svou obec k „měsíční krajině“. V Bruntále voda kromě domů vyplavila i sklad s volebními lístky.

Voda ničila majetky v částech Skrbovice, Pocheň a ve spodní části Široké Nivy. Ušetřeny byly jen domy v horní části obce. Ta nyní není schopna se sama vlastními silami ze zkázy dostat. „Potřebujeme pomoc armády,“ zdůraznil Spáčil.

Podle něj je situace v obci velmi vážná. „Jsme bez elektřiny. Popadaly všechny mosty. Jen jeden se podařilo provizorně zprovoznit pro vozy hasičů a dalších složek záchranného systému. Některé domy jsou pryč. Některé další budou určitě poškozené. Nemáme ale ještě žádný soupis. Do řady míst zatím není přístup,“ vypočetl starosta.

Voda podle něj kromě mostů poškodila i významné úseky silnic. „Máme tady kousek nezničené komunikace. Ta ale najednou končí u šestimetrového kráteru,“ dodal s tím, že akutně nyní v obci potřebují technickou materiální pomoc. „Hlavně kolečka, lopaty, hrábě. Vše, co je potřeba pro odklízení nánosů bahna a suti,“ řekl.

Starosta odhaduje, že obec bude měsíc zcela bez funkčního vodovodu. Provizorní dodávku vody se už podařilo zajistit. „Máme cisternu s pitnou vodou. Dostali jsme balenou vodu jako humanitární pomoc,“ uvedl Spáčil. Lidé si podle něj mohou dokoupit pitnou vodu i v Bruntále, kam je z Široké Nivy bezpečná cesta.

Mnohem větší problém tak starosta vidí právě v kompletním výpadku elektřiny. Kvůli němu bude podle něj ještě složitější stihnout do zimy vysušit všechny zatopené budovy. „Teď je polovina září a tušíme, že ještě dlouho nebude v domě elektřina. Potřebujeme vysoušet,“ řekl.

„Nemáme dost pitné vody,“ zní z Nových Heřminov

Řadu domů poškodila povodeň na Bruntálsku také v Nových Heřminovech, kde je podle starostky Michaely Hermanové (Občané pro rozvoj obce) situace také horší než po povodních v roce 1997. Některé objekty mají narušenou statiku, a čeká je tak demolice. Místy byly domy zaplavené až do výšky dvou metrů, uvedla Hermanová.

Obec se podle ní potýká mimo jiné s nedostatkem pitné vody. Týká se to hlavně místní části Kunov, kde není vodovod a lidé jsou odkázáni na své studny. Ty jsou ale zatopené a voda v nich kontaminovaná. „Od nedělního rána žádáme o cisternu na pitnou vodu. Zatím jsme nebyli vyslyšeni,“ doplnila starostka Nových Heřminov.

Do „měsíční krajiny“ v Karlovicích dorazili dobrovolníci

Další z těžce zasažených obcí na Bruntálsku jsou Karlovice. Povodňová vlna tam o víkendu strhla několik domů a mostů. Obec je stále bez vody i elektřiny a s odstavenou kanalizací. Do Karlovic v úterý dorazili první dobrovolníci připravení pomáhat. „První už jsou tady. Pak nám pomáhají tři hasičské sbory,“ potvrdila starostka Jana Helekalová (Pro obnovu Karlovic). Obec by podle ní ocenila také pomoc armády. „Když tady vojáci pomáhali po povodních v roce 1997, udělali hodně práce,“ dodala.

Obec si sehnala těžkou techniku potřebnou na úklid a likvidaci naplaveného bahna a dalšího materiálu, uvedla Helekalová. Situaci v obci po povodni starostka připodobnila k měsíční krajině a k životu ve středověku bez vody a elektřiny.

Starostka má zatím informaci o dvou domech, které povodeň zcela zničila. Další je vážně poškozený. „Nemáme ale ještě přesný přehled. Některé domy jsou ještě stále do půlky zaplavené. Nedá se k nim dostat. Jinde jsou podemleté cesty,“ vysvětlila Helekalová.

V evakuačním středisku v Obecním domě Slezan zůstává už jen část lidí. Někteří se už mohli vrátit domů. Pro další obec našla ubytování v penzionech či chalupách, které slouží turistickému ruchu. V obecním domě totiž evakuované mají nahradit právě dobrovolníci.

Ve srovnání s povodní před 27 lety byla podle vedení obce ta letošní horší a voda se dostala i tam, kde tehdy nebyla. „Bylo to tentokrát rychlejší a silnější. Na extrémní úroveň hladina stoupla rychle,“ popsala starostka. Voda podle ní do obce přitékala ze dvou směrů – z řeky Opavy, ale i z jejího přítoku, tedy Kobylího potoka. „Z té strany nám pomohl nedávno vybudovaný suchý poldr Jelení. Ochránil část Karlovic,“ uvedla.

V Bruntále voda odnesla volební lístky

Povodně významně poškodily také Bruntál. Voda tam mimo jiné vyplavila sklad s volebními lístky. Bruntálská radnice tak doporučuje voličům přinést si k volbám volební lístky doručené domů. Konání voleb ve městě podle mluvčího města Jiřího Ondráška ohroženo není.

„Volby proběhnou v zákonném termínu. Doporučujeme ale voličům přinést si vlastní volební lístky, jelikož došlo k zaplavení skladu s volebními lístky. Podrobnější informace zatím nemáme,“ informuje Jiří Ondrášek.

Do řady míst v regionu včetně Bruntálu se nedá kvůli povodním dostat vlakem. České dráhy proto v úterý oznámily, že v úterý zavedou náhradní autobusovou dopravu mezi Bruntálem a Moravským Berounem na Olomoucku. Náhradní autobusy budou jezdit i v úseku mezi Krnovem a Opavou v Moravskoslezském kraji.

Nejpostiženější kraj

Moravskoslezský kraj, kam patří i Bruntálsko, je zatím nejpostiženějším regionem současných záplav, způsobených silnými dešti. Škody po povodních v regionu budou enormní. Jejich rozsah zatím není přesně stanoven, ale dosahovat by mohl i desítek miliard korun, řekl po jednání krajského krizového štábu hejtman Josef Bělica (ANO).

V Moravskoslezském kraji, kde byl už v sobotu vyhlášen stav nebezpečí, bylo dosud evakuováno zhruba 15 tisíc lidí a povodně tam mají zatím tři oběti. Dva lidé se stále pohřešují.

Správa státních hmotných rezerv (SSHR) v úterý ráno aktivovala krizový informační systém KRIZKOM, přes který nyní mohou povodněmi zasažené obce a kraje žádat o techniku ze státních rezerv. Správa v současnosti připravuje velký závoz 50 elektrocentrál právě pro Moravskoslezský kraj. Dalších 25 kusů dodá Olomouckému kraji. Záchranné služby zároveň dostanou karty pro bezplatné čerpání pohonných hmot, uvedl šéf SSHR Pavel Švagr.