Slovenská sněmovna odvolala Šimečku z funkce místopředsedy

Slovenská sněmovna v úterním tajném hlasování odvolala z funkce místopředsedy šéfa nejsilnějšího opozičního hnutí Progresívne Slovensko (PS) Michala Šimečku. Návrh předložili vládní zákonodárci a podpořilo ho 76 poslanců, tedy minimální většina potřebná pro sesazení místopředsedy parlamentu. Opoziční strany předem oznámily, že jejich poslanci hlasovat nebudou. Vládní koalice se v parlamentu o sto padesáti členech opírá o 79 poslanců, hlasování o Šimečkovi se jich zúčastnilo 77.

Odvolaný Šimečka vzkázal premiérovi Robertu Ficovi (Smer), že v nadcházejících volbách ho porazí. Vládní koalice podle něj může odvolat místopředsedu parlamentu, ale nemůže odvolat lídra opozice. S nadsázkou dodal, že jeho odvoláním se všechny problémy země vyřeší, a v této souvislosti poukázal na dlouholeté vládnutí Smeru.

Hlasování o Šimečkovi vyvolaly Ficova strana Smer–SD a Slovenská národní strana (SNS). Návrh zdůvodnily například tím, že tři nevládní organizace blízké příbuzným šéfa PS v posledních letech, kdy nynější vládní strany nebyly u moci, dostaly od státu dohromady 1,18 milionu eur (zhruba 30 milionů korun).

Podle nich existují podezření na nezákonný postup při přidělování dotací těmto organizacím. Tvrdily dále, že Šimečka zneužívá protivládní demonstrace na ochranu finančních zájmů své rodiny a že svými výroky polarizuje společnost. PS v reakci zveřejnilo seznam dotací pro organizace či instituce, které jsou podle tohoto opozičního hnutí spojené s vládními politiky.

Samotný premiér Fico odvolání uvítal. V souvislosti s dotacemi tvrdil, že politik a jeho rodina rabovali, opoziční hnutí PS premiér zase označil za příživníky. Podle něj vládní koalice bude respektovat, že dosavadní Šimečkovo křeslo ve vedení sněmovny patří opozici.

Audit nezjistil závažné nedostatky

Iniciativu Smeru a SNS podpořila také třetí vládní strana Hlas–sociálna demokracia (Hlas), byť podle slovenského listu Denník N tři poslanci Hlasu pro Šimečkovo odvolání nakonec nehlasovali.

Vládní strany se ve svém návrhu nezmínily o tom, že uvedené nevládní organizace získávaly peníze od státu také za předchozích vlád Smeru, jehož předseda Fico je nyní již čtyřnásobným premiérem. Slovenská média uvedla, že předběžné závěry nejnovějšího auditu ministerstva spravedlnosti o přerozdělování dotací nevládnímu sektoru nezjistily závažné nedostatky.

Podle dosavadní praxe jedno z křesel místopředsedů ve sněmovně patří opozici a obsazuje ho nejsilnější opoziční strana. PS se poprvé dostalo do parlamentu v loňských předčasných volbách, ve kterých skončilo na druhém místě za vítězným Smerem.

Po odvolání Šimečky zůstali v původně pětičlenném vedení sněmovny jen tři vládní politici. Křeslo předsedy sněmovny se uvolnilo už v dubnu po zvolení tehdejšího šéfa Hlasu Petera Pellegriniho prezidentem. Vládní strany se dosud nedohodly na společném kandidátovi na nového předsedu parlamentu, tuto funkci by chtěla obsadit SNS.

Slovenská sněmovna ještě v červnu na návrh vládních poslanců odvolala z čela dvou parlamentních výborů opoziční poslance.