Fico při oslavách SNP kritizoval sankce

Osmdesát let od Slovenského národního povstání, z projevů prezidenta Pellegriniho a premiéra Fica (zdroj: ČT24)

Slovenský prezident Peter Pellegrini na oslavách 80. výročí od začátku Slovenského národního povstání (SNP), protifašistického vystoupení Slováků za druhé světové války, vyzval k překonání názorových rozdílů. Ceremoniálu v areálu Památníku SNP v Banské Bystrici se zúčastnili i slovenští ministři spolu s předsedou vlády Robertem Ficem či slovenští exprezidenti. Premiér kritizoval sankce a mluvil o suverenitě.

„Naši předkové ve vyšším zájmu překonali názorové rozdíly a začali doslova vystěhovávat fašismus z našeho území. Je to příklad, kterým by se měli inspirovat všechny dnešní společenské a politické elity na Slovensku,“ uvedl v projevu Pellegrini.

„Nikdy nedovolme překrucování našich dějin. Nikdy nedovolme, aby nenávist plně ovládla slovenskou společnost,“ řekl prezident a připomněl masakry v obcích Ostrý Grúň, Kľak a Kaliště, kde na konci druhé světové války nacisté pozabíjeli bezmála 160 lidí.

Události: Osmdesát let od Slovenského národního povstání (zdroj: ČT24)

Ficova kritika sankcí

Na oslavách promluvil také Fico, podle kterého má dnes Slovensko „i odtud z Banské Bystrice žádat od celého světa mír“. „Máme právo říct, že jsme země, která chce spolupracovat s každým, kdo si nás bude vážit, respektovat naše principy a historická pravidla,“ uvedl premiér s tím, že politici nesmí veřejnosti zakazovat účast na oslavách SNP.

„Je nebezpečné, že jsme dnes svědky možné globální konfrontace. A co je možná ještě smutnější: dnes se úplně otevřeně mluví o hrozbě jaderného konfliktu. Že něco podobného by se mohlo stát. A buďme nyní upřímní a řekněme si: ani my, Evropané, nejsme bez viny.“

Fico dodal, že Evropané pravidelně padají do pasti přesvědčení, že mají právo mluvit za jiné a rozhodovat, co je správné a co není. „Že máme právo říkat, toto nemůžeš psát, toto nemůžeš říkat a ty nemůžeš hrát hokej a nebo ty nemůžeš jít soutěžit na olympijské hry. To jsou věci, které jsou nebezpečné, protože my žijeme v iluzi a myslíme si, že svět bez této iluze by neuměl přežít. Pokud má někdo suverénní nebo sebevědomý názor, okamžitě je tento názor potlačovaný. Myslíme si, že sankcemi vyřešíme celý svět.“

Exprezidenti i ruský velvyslanec

Ceremoniálu a kladení věnců se v Banské Bystrici zúčastnili kromě Pellegriniho i slovenští exprezidenti Rudolf Schuster, Ivan Gašparovič a Andrej Kiska. Server aktuality.sk podotkl, že organizátoři na oslavy, které odpoledne vyvrcholí dvouhodinovou vojenskou přehlídkou, pozvali i zástupce Ruska. Na místě je také ruský velvyslanec v Bratislavě Igor Bratčikov.

Pellegriniho předchůdkyně Zuzana Čaputová si SNP připomněla ve Vysokých Tatrách. „Slovenské národní povstání jsem si připomněla na místech, kde se vedly boje,“ napsala na Facebooku.

Média již dříve uvedla, že Česko nebude v Banské Bystrici reprezentovat žádný český vrcholný politik. Zemi zastupoval náčelník armádního štábu a velvyslanec. „Pokud vím, pozvánky si řídil slovenský úřad vlády. Pozvání dostal prezident Peter Pavel, ale měl dlouhodobě přislíbenou dvoudenní účast na paralympiádě v Paříži. Proto se omluvil,“ řekl k tomu velvyslanec ČR na Slovensku Rudolf Jindrák.

Rozsáhlý projekt

Na oslavách panují přísná bezpečnostní opatření. Podle webu Sme na ně dohlíží 1100 policistů a 135 příslušníků Úřadu na ochranu ústavních činitelů. Obavy o bezpečnost politiků stouply po atentátu na premiéra Fica.

Oslavy v přepočtu skoro za sedmdesát milionů korun chtělo Slovensko ukázat jako mohutný vládní projekt, uvedl zpravodaj ČT na Slovensku Jan Šilhan. Vojenská přehlídka patřila k nejnákladnějším. Předcházely ji podle zpravodaje týdny příprav i dny plné dopravních uzavírek. Po nábřeží se v podvečer přesunulo na 2,5 tisíce členů armády a desítky kusů techniky z celého Slovenska.

Novinkou oslav byla přísaha stovek vojáků, naopak tradiční je kladení věnců. Věčný oheň připomíná patnáct tisíc obětí a padlých partyzánů.

Události, komentáře: Jan Rychlík o oslavách výročí SNP (zdroj: ČT24)

Heslo pro povstání

Zahájení SNP 29. srpna 1944 si Slovensko každoročně připomíná státním svátkem. „Začněte s vystěhováním“ bylo heslo, které spustilo boje proti nacistům. Zapojilo se do nich šedesát tisíc lidí. Rychle získali střed Slovenska, převaze německých vojsk ale čelili jen dva měsíce. I kvůli náročné koordinaci.

Tehdy šestnáctiletý Vladimír Strmeň by členem vojenské kapely. Trubku vyměnil 29. srpna za pušku a miny. „Naučili nás, jak se podminují kolejnice, mosty, viadukty, objekty, které byly třeba tak vyhodit, aby to udělalo co největší škodu,“ vzpomíná.

Povstání proběhlo v menším počtu a dříve, než bylo v plánu, připomněl Šilhan. A dodal, že vojenská porážka přesto nakonec znamenala diplomatické vítězství. Po letech prohitlerovské vlády otevřela Slovákům dveře k vítězným mocnostem.