Rázlová a Roden točí film Tancuj, Matyldo. Ona je zpěvačka s Alzheimerem, on její citově vyprahlý syn

Události v kultuře: Rázlová s Rodenem točí nový film (zdroj: ČT24)

Waltzing Matilda, jedna z nejznámějších písní nazpívaných mimo jiné Tomem Waitsem, se stala součástí inspirace tvůrců celovečerního filmu Tancuj, Matyldo. Do rolí bývalé barové zpěvačky a bohémské Matyldy, u níž propuká Alzheimerova choroba, a jejího syna, citově uzavřeného soudního exekutora Karla, tvůrci obsadili Reginu Rázlovou a Karla Rodena. Ti se setkávají spolu před kamerou úplně poprvé, v minulosti však Rázlová působila jako Rodenova pedagožka na DAMU. Natáčení probíhá v Praze, později se štáb přesune do Plzně nebo Bratislavy. Koproducentem je Česká televize.

Scénář příběhu inspirovaný skutečnou událostí v rodině scenáristky Nataši Slavíkové a režiséra Petra Slavíka vznikal téměř sedm let a podle tvůrců poukazuje na to, že nemoc nemusí být jen komplikací, ale naopak životní příležitostí vydat se na cestu uzdravení v okruhu rodiny a blízkých.

Do příběhu stárnoucí ženy a jejího odtažitého syna vstupuje ještě nezodpovědný floutek, Matyldin vnuk Pavel, který se svou babičkou jedná ve stádiích pokračující nemoci stále jako se sobě rovnou. Navíc k ní má blíž než jeho táta a Matyldin syn Karel, kterému nemůže Pavel zapomenout, že ho v dětství opustil. Do role Pavla byl obsazen Antonio Šoposki, ve filmu dále hrají Zuzana Kánocz či Simona Postlerová.

Regina Rázlová ve filmu Tancuj, Matyldo
Zdroj: Bontonfilm

„Náš příběh obsahuje motivy, jako jsou nemoc, smrt, rozpad tradičních rodinných vazeb, a jako takový sice nemůže být bezstarostnou komedií, nicméně v žádném případě nerezignujeme na diváka. Naopak. V tématu hledáme momenty naděje a životního optimismu, možnosti vlastního obohacení a díky osobní zkušenosti víme, že soužití rodiny s takto nemocným členem přináší množství komických či tragikomických situací,“ říká Slavíková.

Významnou roli ve filmu hraje podle tvůrců i hudba. S motivy písně Waltzing Matilda se prý prolíná i Dvořákova Rusalka, která symbolizuje kdysi velkou naději na operní kariéru hlavní hrdinky v podání Rázlové. Kameramanem filmu je Martin Štrba, kostýmní výtvarnicí Katarína Štrbová Bieliková a uměleckou maskérkou Andrea McDonald, dramaturgové jsou Martin Ryšavý, Martin Daniel, Zuzana Piussi a Benjamin Slavík. Premiéra je plánovaná na rok 2023.