Parazit změnil Oscara, poprvé vyhrál cizojazyčný film. Dcera z FAMU je bez ceny

Nejlepším filmem roku 2019 podle cen americké filmové akademie je Parazit. Sociální drama říznuté černou komedií natočil padesátiletý jihokorejský tvůrce Pon Džun-ho – a zapsal se jím do oscarové historie. Neanglicky mluvený snímek tuto kategorii totiž vyhrál poprvé. Sošku nejlepšího herce převzal v Los Angeles Joaquin Phoenix, nejlepší herečkou je Renée Zellwegerová. Tvůrci z Česka byli zastoupeni ve dvou kategoriích: výpravě a kostýmech a také nejlepším krátkém animovaném filmu. Neuspěli nakonec ani v jedné.

Oscar si českých tvůrců naposledy všiml v roce 1998, kdy s krátkým filmem Geriho hra zaujal Jan Pinkava (jenž ovšem vyrostl v zahraničí). Z celovečerních počinů se dva roky před ním mohl radovat Kolja

Není dcera jako dcera

Studentka pražské FAMU Daria Kashcheeva na této bilanci nakonec svou krátkometrážní animovanou Dcerou nic nezměnila. Příběh o vztahu otce a dcery, kteří k sobě přes vzájemné nepochopení nakonec najdou cestu, ale má na kontě už řadu jiných ocenění. Mimo jiné studentského Oscara. „Normálního“ Oscara jí vyfoukl shodou okolností také snímek o otci a dceři Hair Love. Natočila ho trojice amerických tvůrců Matthew A. Cherry, Everett Downing Jr. a Bruce W. Smith. 

„Myslím, že obrovskou roli hraje, kdo ten film vlastní. Vítězný snímek vlastní studio Sony, u Dcery byl lobbing mnohem náročnější. Přitom Hair Love nevyhrálo tolik cen, Daria Kashcheeva má studentského Oscara, vyhrála v Sundance, v Annecy, což je základní festival pro animované filmy. Navíc je příběh Dcery velmi osobní. Ale je prostě formálně moc divný. Je to animovaný film, který vypráví, jako kdyby někdo točil na ruční kameru nezávislý snímek,“ pojmenovává důvody, proč Dcera zůstala před stupněm vítězů, kritik Kamil Fila.

Za nejlepší animovaný celovečerní snímek bylo označeno Toy Story 4. Příběh hraček si Oscara získal už předchozím dílem z roku 2010.  

Český podíl na oscarovém úspěchu nevyšel ani v kategorii výprava a dekorace. Ovládly ji Barbara Lingová a Nancy Haighová za Tarantinovu novinku Tenkrát v Hollywoodu. Mezi nominovanými bylo i jméno scénografky Nory Sopkové. Spolu s Novozélanďanem Raem Vincentem se podílela na satirické komedii Králíček Jojo. Filmař Taika Waititi v ní vypráví příběh chlapce, jemuž jeho imaginární přítel Adolf Hitler pomáhá stát se řádným nacistou. Film se z velké části točil v Česku. 

Waititi za Králíčka Joja obdržel ale i Oscara pro nejlepší adaptovaný scénář. Inspiroval se knihou Christine Leunensové Caging Skies (vyšla česky pod názvem Nebe v kleci).

Nejlepší původní scénář napsali jihokorejští tvůrci Pon Džun-ho a Han Čin-won. Neanglicky mluvenému snímku se v této kategorii podařilo naposledy uspět v roce 2002, kdy ji vyhrál Pedro Almodóvar za drama Mluv s ní.

Pon Džun-ho si akademiky získal černokomediální sociální sondou Parazit. Patří mu i ocenění za nejlepší režii a a také nejlepší mezinárodní film (někdejší cizojazyčný film). Do této kategorie Češi letos vyslali Nabarvené ptáče, za moře do užších nominací ale nedoletělo.

Sbírku sošek Pon Džun-ho završil tou „nej“ – za nejlepší film roku 2019. Tento titul získal Parazit jako první neanglicky mluvený snímek v oscarové historii. 

Herecké ceny už překvapily méně

V dramatu Todda Phillipse o zrodu batmanovského padoucha je Joker (recenze) vylíčen jako zkrachovalý komik. Jeho představitel Joaquin Phoenix se takového označení bát nemusí, naopak, cena pro nejlepšího herce v hlavní roli ho drží na hollywoodském vrcholu. „Byli to velmi nabité, dokonce ještě bylo pár herců, kteří by mohli dostat nominaci,“ poznamenává Fila k Phoenixovi konkurenci v této kategorii. Šanci na Oscara vedle něj měli také Leonardo DiCaprio, Antonio Banderas, Adam Driver a Jonathan Pryce.

„Ale vlastně nechápu, jak on v Jokerovi hraje. Ta metoda je náročná, složitý způsob převtělení, člověk neví, jak moc tomu obětoval, je to neuvěřitelné,“ vysvětluje, proč si pro sošku nakonec došel právě Phoenix.

Společnost mu na hereckém olympu dělá mimo jiné Renée Zellwegerová. Oscara pro nejlepší herečku roku 2019 v hlavní roli jí pomohla získat hollywoodská legenda Judy Garlandová. Právě tuto umělkyni v době osobních dramat na sklonku života Zellwegerová ztvárnila v životopisném flmu Judy. Režie se ujal Rupert Goold.

„Dostala se do druhé fáze své kariéry. Předtím byla brána jako roztomilý diblík Bridget Jonesová, nedávno ale změnila vzhled, je téměř k nepoznání. A teď hrála stárnoucí herečku, velmi komplikovanou hvězdu Hollywoodu, která propadla alkoholismu. Ten film není vynikající, ale ona v něm prostě září,“ domnívá se Fila. 

Známi jsou také nejlepší představitelé vedlejších rolí. Z hereček se může radovat Laura Dernová, sošku jí vynesla Manželská historie v režii Noaha Baumbacha. „Její role je výrazná, a zároveň není exhibicionistická. Manželská historie pojednává o páru, který hraje divadlo a rozvádí se, a ten jejich rozvod pak má mírně teatrální nádech. Dernová hraje velmi chladnou, pragmatickou právničku, která oceňuje, že jsou dobří umělci, ale když stojí na straně jednoho, tak to tomu druhému dá sežrat,“ přiblížil oceněnou roli Fila.

Z herců má přírůstek do vitríny Brad Pitt za roli kaskadéra, jemuž Quentin Tarantino ukázal, jak to chodilo Tenkrát v Hollywoodu. Pro Pitta šlo o čtvrtou hereckou nominaci na Oscara, ale teprve první vítězství. „Brad Pitt v tomhle filmu hraje v podstatě Brada Pitta a hraje ho tak dobře a je tak sympatický a prostě už je mu přes padesát, takže myslím, že všichni jsou spokojení nakonec,“ podotýká k jeho ocenění Fila.

Dva mladíci ve filmu 1917 od Sama Mendese byli vysláni, aby přešli frontu první světové války a varovali britské vojáky před německou léčkou. A kameraman tohoto válečného filmu Roger Deakins si došel na pódium losangeleského Dolby Theatre pro Oscara za nejlepší kameru.

Píseň hodná Oscara zazněla loni v biografickém snímku Rocketman (recenze). Hrdinou filmu je Elton John a ten si také vítěznou skladbu (I'm Gonna) Love Me Again složil (s Berniem Taupinem). Nazpíval ji spolu s filmovým Eltonem Johnem – Taronem Egertonem.

Mezi celovečerními dokumenty vynikla Americká fabrika režisérů Stevena Bognara a Julie Reichertové. Sleduje naděje spojené se zájmem čínské společnosti o znovuotevření zchátralé továrny v Ohiu. Snímek je prvním, který produkovala společnost Higher Ground Productions bývalého amerického prezidenta Baracka Obamy a jeho manželky Michelle.  

Zlatou sošku za krátkometrážní dokument si odnesl film Learning to Skateboard in a Warzone If You're a Girl (Jak se naučit jezdit na skateboardu za války, když jste navíc holka), který v Afghánistánu natočila Carol Dysingerová.

Parazit vede i v počtu získaných sošek, má celkem čtyři. Válečné drama 1917 získalo tři. Po dvou Oscarech získaly filmy Tenkrát v Hollywoodu, Le Mans '66 a Joker. Joker přitom do závěrečného večera vstupoval s jedenácti nominacemi. Film Martina Scorseseho Irčan, který měl nominací deset, nezískal nakonec dokonce Oscara ani jediného.

  • NEJLEPŠÍ FILM
    1917
    Joker
    Irčan
    Králíček Jojo
    Le Mans '66 
    Malé ženy 
    Manželská historie 
    Parazit
    Tenkrát v Hollywoodu 

  • HEREČKA V HLAVNÍ ROLI
    Cynthia Erivoová (Harriet)
    Scarlett Johanssonová (Manželská historie)
    Saoirse Ronanová (Malé ženy)
    Charlize Theronová (Bombshell)
    Renée Zellwegerová (Judy)
  • HEREC V HLAVNÍ ROLI
    Leonardo DiCaprio (Tenkrát v Hollywoodu)
    Antonio Banderas (Bolest a sláva)
    Adam Driver (Manželská historie)
    Joaquin Phoenix (Joker)
    Jonathan Pryce (Dva papežové)
  • HEREČKA VE VEDLEJŠÍ ROLI
    Kathy Batesová (Richard Jewell)
    Scarlett Johanssonová (Králíček Jojo)
    Florence Pughová (Malé ženy)
    Laura Dernová (Manželská historie)
    Margot Robbieová (Bombshell)
  • HEREC VE VEDLEJŠÍ ROLI
    Tom Hanks (A Beautiful Day in the Neighborhood)
    Anthony Hopkins (Dva papežové)
    Al Pacino (Irčan)
    Joe Pesci (Irčan)
    Brad Pitt (Tenkrát v Hollywoodu)
  • REŽIE
    Pon Džun-Ho (Parazit)
    Sam Mendes (1917)
    Todd Phillips (Joker)
    Martin Scorsese (Irčan)
    Quentin Tarantino (Tenkrát v Hollywoodu)
  • PŮVODNÍ SCÉNÁŘ
    Noah Baumbach (Manželská historie)
    Pon Džun-ho a Han Jin-won (Parazit)
    Rian Johnson (Na nože)
    Sam Mendes a Krysty Wilson-Cairnsová (1917)
    Quentin Tarantino (Tenkrát v Hollywoodu)
  • ADAPTOVANÝ SCÉNÁŘ
    Greta Gerwigová (Malé ženy)
    Anthony McCarten (Dva papežové)
    Todd Phillips a Scott Silver (Joker)
    Taika Waititi (Králíček Jojo)
    Steven Zaillian (Irčan)
  • KAMERA
    Rodrigo Prieto (Irčan)
    Lawrence Sher (Joker)
    Jarin Blaschke (Maják)
    Roger Deakins (1917)
    Robert Richardson (Tenkrát v Hollywoodu)
  • STŘIH
    Michael McCusker a Andrew Buckland (Le Mans '66)
    Tom Eagles (Králíček Jojo - recenze)
    Jeff Groth (Joker)
    Yang Jinmo (Parazit)
    Thelma Schoonmakerová (Irčan)
  • HUDBA
    Alexandre Desplat (Malé ženye)
    Hildur Guðnadóttir (Joker)
    Randy Newman (Manželská historie)
    Thomas Newman (1917)
    John Williams (Star Wars: Vzestup Skywalkera)
  • PÍSEŇ
    I Can't Let You Throw Yourself Away (Toy Story 4)
    (I'm Gonna) Love Me Again (Rocketman)
    I'm Standing With You (Breakthrough)
    Into the Unknown (Ledové království II)
    Stand Up (Harriet)
  • CELOVEČERNÍ ANIMOVANÝ FILM
    Jak vycvičit draka 3
    Kde je moje tělo?
    Klaus
    Hledá se Yetti
    Toy Story 4
  • MEZINÁRODNÍ FILM
    Bídníci (Francie)
    Bolest a sláva (Španělsko)
    Corpus Christi (Polsko)
    Honeyland (Severní Makedonie)
    Parazit (Jižní Korea)
  • CELOVEČERNÍ DOKUMENT
    American Factory
    The Cave
    The Edge of Democracy
    Honeyland
    Pro Samu
  • KRÁTKÝ DOKUMENT
    In the Absence
    Learning to Skateboard in a Warzone (If You're a Girl)
    Life Overtakes Me
    St. Louis Superman
    Walk Run Cha-Cha
  • KRÁTKÝ FILM
    Brotherhood
    Nefta Football Club
    The Neighbors' Window
    Saria
    A Sister
  • KRÁTKÝ ANIMOVANÝ FILM
    Dcera
    Hair Love
    Kitbull
    Memorable
    Sister
  • ZVUK
    Alan Robert Murray (Joker)
    Oliver Tarney a Rachael Tateová (1917)
    Wylie Stateman (Tenkrát v Hollywoodu)
    Donald Sylvester (Le Mans '66)
    Matthew Wood a David Acord (Star Wars: Vzestup Skywalkera)
  • STŘIH ZVUKU
    Gary Rydstrom, Tom Johnson a Mark Ulano (Ad Astra)
    Paul Massey, David Giammarco a Steven A. Morrow (Le Mans '66)
    Tom Ozanich, Dean Zupancic a Tod Maitland (Joker)
    Mark Taylor a Stuart Wilson (1917)
    Michael Minkler, Christian P. Minkler a Mark Ulano (Tenkrát v Hollywoodu)
  • MASKY
    Kazu Hiro, Anne Morganová a Vivian Bakerová (Bombshell)
    Nicki Ledermannová a Kay Georgiouová (Joker)
    Jeremy Woodhead (Judy)
    Paul Gooch, Arjen Tuiten a David White (Zloba: Královna všeho zlého)
    Naomi Donneová, Tristan Versluis a Rebecca Coleová (1917)
  • KOSTÝMY
    Mark Bridges (Joker)
    Jacqueline Durranová (Malé ženy)
    Sandy Powellová a Christopher Peterson (Irčan)
    Arianne Phillipsová (Tenkrát v Hollywoodu )
    Mayes C. Rubeová (Králíček Jojo)
  • VÝPRAVA A DEKORACE
    Bob Shaw a Regina Gravesová (Irčan)
    Ra Vincent a Nora Sopková (Králíček Jojo)
    Dennis Gassner a Lee Sandales (1917)
    Barbara Lingová a Nancy Haighová (Tenkrát v Hollywoodu)
    Lee Ha Jun a Cho Won Woo (Parazit)
  • VIZUÁLNÍ EFEKTY
    Dan DeLeeuw, Russell Earl, Matt Aitken a Dan Sudick (Avengers: Endgame)
    Pablo Helman, Leandro Estebecorena, Nelson Sepulveda-Fauser a Stephane Grabli (Irčan)
    Robert Legato, Adam Valdez, Andrew R. Jones a Elliot Newman (Lví král)
    Guillaume Rocheron, Greg Butler a Dominic Tuohy (1917)
    Roger Guyett, Neal Scanlan, Patrick Tubach a Dominic Tuohy (Star Wars: Vzestup Skywalkera)