TÉMA

Elton John

Elton John dosáhl na EGOT. Elitní klub cen zpochybňují „lovci“ a čestná ocenění

Jako vyhrát grand slam v showbyznysu, říká se o dosažení mety EGOT. Tedy získání čtyř prestižních uměleckých cen, z jejichž názvů je složen tento akronym: televizní Emmy, hudební Grammy, filmový Oscar a divadelní Tony. Nejnovějším členem tohoto klubu se stal britský zpěvák a skladatel Elton John. Počet umělců, kteří na EGOT dosáhli, nepřesahuje dvě desítky, kritici ale varují před možnou devalvací.
16. 1. 2024|

Ceny Emmy ovládl Boj o moc, komediální kategorie rozcupoval Medvěd

Americkým televizním cenám Emmy dominovala poslední série dramatu Boj o moc a v kategorii komedií uspěl seriál Medvěd. Předávání cen, k němuž mělo dojít už v září, pozdržely hollywoodské stávky herců a scenáristů.
16. 1. 2024|

Elton John odehrál ve Stockholmu svůj poslední koncert

Závěrečný koncert svého posledního turné odehrál v sobotu večer ve Stockholmu Elton John. Na zřejmě závěrečné vystoupení jeho více než padesátileté kariéry se do švédské metropole přišly podívat desítky tisíc lidí.
9. 7. 2023|

Nejúžasnější odchod do důchodu v historii popu. Elton John se loučil na Glastonbury

Elton John se na festivalu Glastonbury loučil patrně posledním koncertem na britské půdě v kariéře. Zpěvákovo vystoupení sledovaly desetitisíce lidí, zpravodaj BBC jejich počet odhadl na 120 tisíc. V britských denících vyšla řada pětihvězdičkových recenzí, které mluví o jedné z nejúžasnějších rozluček v historii popu.
26. 6. 2023|

Začala hlavní část festivalu Glastonbury. Zpěvák Arctic Monkeys překonal zánět

V pátek se na loukách v anglickém hrabství Somerset naplno rozjel letošní ročník legendárního hudebního festivalu Glastonbury. Do areálu Worthy Farm opět dorazily desetitisíce lidí, kteří mimo jiné budou mít v neděli večer možnost sledovat poslední koncert zpěváka Eltona Johna na britské půdě. V pátek program na hlavní scéně uzavírají Arctic Monkeys.
23. 6. 2023|

Ze socialistické chlouby středobodem současných krizí. Kongresové centrum se nyní připravuje na předsednictví EU

Mohutná neofunkcionalistická stavba na předpolí Nuselského mostu v Praze měla být symbolem komunistických sjezdů, na prahu milénia ale díky summitu NATO nebo zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF) vykročila směrem na západ. V posledních měsících se zdá, jako by se jedna z dosud nejkontroverznějších pražských staveb stala prostorem, který má hlavní město v záloze, když je třeba. Jenom za uplynulý rok se v ní vystřídalo vakcinační centrum, asistenční centrum pomoci pro uprchlíky z Ukrajiny a nyní se připravuje na akce k českému předsednictví v Radě Evropské unie.
21. 4. 2022|

Tenkrát na západě, Hvězdné války i Joker. Hollywoodská historie se píše i v notách

Když si letošní Oscary za nejlepší filmovou hudbu k animovanému filmu Soul přebírali dva členové rockové kapely Nine Inch Nails, bylo to už podruhé, co vyfoukli ocenění autorům, kteří se specializují jen na oblast filmu. Jinak tvůrci z města andělů často spoléhají na slavná skladatelská jména. Historie filmového Hollywoodu je zapsána i v notách, skýtá vřískání smyčců v koupelně, soundtrack pro temnou i světlou stranu síly v předaleké galaxii i psychotický tanec Jokera na veřejných záchodcích.
6. 8. 2021|

Britští hudebníci se po brexitu bojí o svá turné. Na nová víza si stěžují hvězdy i malé kapely

Více než sto britských hudebníků varovalo, že kvůli brexitové dohodě s Evropskou unií jsou v ohrožení jejich turné po Evropě. Popové a rockové hvězdy jako Elton John, Sting, Bob Geldof a hudebníci kapel Pink Floyd či Radiohead si stěžují, že britská vláda nevyjednala bezvízové pracovní podmínky pro ostrovní hudebníky po odchodu z Evropské unie. Žádají, aby to napravila.
24. 1. 2021|

„You Are The Champions“. Kapela Queen zahrála pro zdravotníky v první linii

Kapela Queen vydala novou verzi slavného hitu „We Are The Champions“. Píseň s upraveným textem adresuje všem, kteří bojují s koronavirem v první linii. Výtěžek poputuje do nadace Světové zdravotnické organizace (WHO) pro potírání nemoci COVID-19. Už dříve boj proti šíření nákazy podpořili Paul McCartney, Elton John, Lady Gaga, Billie Eilish nebo Rolling Stones.
2. 5. 2020|

Parazit změnil Oscara, poprvé vyhrál cizojazyčný film. Dcera z FAMU je bez ceny

Nejlepším filmem roku 2019 podle cen americké filmové akademie je Parazit. Sociální drama říznuté černou komedií natočil padesátiletý jihokorejský tvůrce Pon Džun-ho – a zapsal se jím do oscarové historie. Neanglicky mluvený snímek tuto kategorii totiž vyhrál poprvé. Sošku nejlepšího herce převzal v Los Angeles Joaquin Phoenix, nejlepší herečkou je Renée Zellwegerová. Tvůrci z Česka byli zastoupeni ve dvou kategoriích: výpravě a kostýmech a také nejlepším krátkém animovaném filmu. Neuspěli nakonec ani v jedné.
10. 2. 2020Aktualizováno10. 2. 2020, 08:14|

Předvolební klání v nejbohatším britském okrsku. Ve vítězství doufají i liberální demokraté

Konzervativci premiéra Borise Johnsona by podle průzkumů mohli v předčasných volbách získat nejvíc poslanců od dob „železné lady“ Margaret Thatcherové. Britové tento čtvrtek rozhodnou, jestli chtějí odejít z Evropské unie na základě Johnsonovy brexitové dohody na konci ledna, nebo je čeká další referendum. To prosazují labouristé, kterým hrozí, že neobhájí řadu poslaneckých okrsků.
10. 12. 2019|

Život Eltona Johna bez sexu a drog. Ruský distributor vystřihl z filmu Rocketman některé scény

Film o Eltonu Johnovi se může v Rusku promítat, ovšem bez některých scén. Cenzurované verzi snímku Rocketman, který zachycuje kariéru britského zpěváka, chybí podle ruských médií až dvacet minut včetně homosexuálních erotických scén. Distributor se hájí tím, že scény vystřihl v souladu s ruskými zákony.
4. 6. 2019|

Recenze: Taron Egerton je skvělý Elton John, Rocketman ale ztrácí směr

Režisér Dexter Fletcher nejprve dokončil za Bryana Singera Bohemian Rhapsody a nyní představuje životopisný film o další hudební legendě – Eltonu Johnovi. Rocketman je dvouhodinová rozmanitými epizodními příběhy napěchovaná žánrová mixáž. Ve filmu se ale s železnou pravidelností mísí několik přístupů a jejich důsledné opakování v divákovi evokuje dojem, že se dívá na toporný prefabrikát.
1. 6. 2019|

Glosa z Cannes: Osamělý Elton John a sociálně vyloučení Bídníci

Před šestatřiceti lety točil zpěvák Elton John na pláži v Cannes svůj klip k písni I'm Still Standing. Tentokrát se vrátil do Cannes coby producent filmu Rocketman (Rocketman, režie Dexter Fletcher), kde je zmíněný klip znovu natočený jako závěrečná část filmu s hercem Taronem Egertonem v roli Eltona Johna. Dlouho očekávaný film vypráví o zpěvákově cestě na vrchol během 60. a 70. let, než ho šílený životní styl s drogami a alkoholem přivedl do léčebny. Filmový festival už také sledoval sociální kritiku ve snímcích zavedeného režiséra Kena Loache i debutanta Ladje Lyho.
18. 5. 2019|

Glosa z Cannes: Jarmusche straší Trump a Delona ženy

Mrtví neumírají a stejně tak žánr zombie filmů, jak ukázal nový film amerického režiséra Jima Jarmusche s tímto názvem (The Dead Don't Die). V úterý zahájil 72. mezinárodní filmový festival v Cannes. Na úvod přehlídky se kromě zombie a související kritiky Trumpa mluvilo také o očekávaném filmu o Eltonu Johnovi a čestné ceně pro herce Alaina Delona, který podle některých zrovna čest svému jménu nedělá.
16. 5. 2019|

Brunej nebude popravovat kvůli homosexuálnímu styku. Obavy nejsou namístě, tvrdí sultán

Moratorium na výkon trestu smrti se v Bruneji týká i nového islámského zákona, který umožňuje trestat smrtí homosexualitu či nevěru. Oznámil to brunejský sultán Hassanal Bolkiah. Organizace pro lidská práva ale v reakci zdůraznily, že je nutné pokračovat v diplomatickém tlaku na Brunej, dokud nebudou kruté zákony zcela zrušeny.
6. 5. 2019|

Homosexuálům hrozí ukamenování. V Bruneji začíná platit tvrdý islámský zákon

V asijském státě Brunej ve středu začal platit islámský zákon, který umožní trestat homosexualitu nebo nevěru smrtí a krádež amputací ruky nebo nohy. Brunej se stává sedmou zemí světa, kde mohou lidé zemřít kvůli své sexuální orientaci.
3. 4. 2019Aktualizováno3. 4. 2019, 15:56|

Filmová upoutávka týdne: Pódium si zabírá Elton John. Režisér si žánr ozkoušel už s Bohemian Rhapsody

Režisér Dexter Fletcher loni dokončoval práce na filmu Bohemian Rhapsody, ze kterého se stal velký hit oživující věhlas kapely Queen a jejího frontmana Freddieho Mercuryho. V žánru Fletcher zůstává, už letos uvede do kin další příběh hudební ikony, tentokrát Eltona Johna ve filmu nazvaném Rocketman.
23. 2. 2019|