Nejúžasnější odchod do důchodu v historii popu. Elton John se loučil na Glastonbury

Elton John se na festivalu Glastonbury loučil patrně posledním koncertem na britské půdě v kariéře. Zpěvákovo vystoupení sledovaly desetitisíce lidí, zpravodaj BBC jejich počet odhadl na 120 tisíc. V britských denících vyšla řada pětihvězdičkových recenzí, které mluví o jedné z nejúžasnějších rozluček v historii popu.

„Nikdy jsem si nemyslel, že budu hrát v Glastonbury. A teď jsem tady,“ řekl na startu vystoupení šestasedmdesátiletý zpěvák, jenž byl oděný do třpytivě zlatého saka a brýlí s růžovými skly. Rodák z Londýna, jehož hudební kariéra trvá přes 50 let, ještě na věhlasném festivalu nikdy nevystupoval.

Nyní se akce v anglickém hrabství Somerset stala poslední britskou zastávkou jeho dlouhotrvajícího rozlučkového turné, které vyvrcholí v červenci ve Stockholmu. V neděli večer zazněly písně Crocodile Rock, Candle In The Wind, I'm Still Standing, Don't Let the Sun Go Down on Me nebo Rocket Man, kterou Elton John své vystoupení na hlavním festivalovém pódiu za doprovodu ohňostroje zakončil a poděkoval fanouškům za „52 let věrnosti“.

The Telegraph napsal, že šlo o „nejúžasnější odchod do důchodu v historii popu“, kdy zpěvák vysekl „jeden banger za druhým“ v radostné a oslavné atmosféře. The Guardian zase připomíná, že John už několikrát „hrozil“ koncem kariéry, což pak nenaplnil. Nyní mohou fanoušci podle listu po tomto „zásadním životním“ představení doufat, že opět blafuje.

Obrovská účast

Podle Reuters mohla jako drobné zklamání působit jen absence hvězdných hostů. Dopředu se totiž spekulovalo, že se ke zpěvákovi připojí Harry Styles, Billy Joel, Ed Sheeran nebo Britney Spearsová, místo toho nakonec s britskou popovou legendou vystoupili Jacob Lusk, Stephen Sanchez, Brandon Flowers a Rina Sawayamaová.

Lidé se u bariéry pod pódiem začali shromažďovat už mnoho hodin před začátkem show, spousta z nich dorazila v kostýmech. The Independent si všiml, že zcela výjimečně organizátoři požádali návštěvníky, aby si sbalili přenosné židle kvůli stále se zvyšujícímu počtu příchozích. Podle některých zdrojů koncert sledovalo až 120 tisíc lidí.

Bylo to vyvrcholení 51. ročníku jedné z největších hudebních přehlídek na světě, jejíž program letos zahrnoval jména jako Guns N' Roses, Lil Nas X, Lana Del Rey nebo Arctic Monkeys. Na Glastonbury každoročně do areálu Worthy Farm u vesnice Pilton přijíždějí desetitisíce lidí, kolem 200 tisíc lístků na letošní ročník se prodalo zhruba za hodinu. Organizátoři nabízí kromě mixu nejrůznějších hudebních stylů a žánrů také výběr z mnoha dalších forem umění od filmu po poezii.