Ceny Emmy ovládl Boj o moc, komediální kategorie rozcupoval Medvěd

Americkým televizním cenám Emmy dominovala poslední série dramatu Boj o moc a v kategorii komedií uspěl seriál Medvěd. Předávání cen, k němuž mělo dojít už v září, pozdržely hollywoodské stávky herců a scenáristů.

Boj o moc – příběh z prostředí globálního byznysového impéria – získal cenu pro nejlepší drama za svou čtvrtou a závěrečnou sérii. V této kategorii uspěl už potřetí. Kromě toho zaujal i scénářem a režií. „Ukončit tuto show bylo velmi smutné, ale pracovat na ni bylo úžasným potěšením,“ okomentoval vítězství tvůrce seriálu Jesse Armstrong.

Ocenění sbírali také členové ansámblu Boje o moc. Kieran Culkin a Sarah Snooková obdrželi ceny pro nejlepšího herce a herečku v hlavní dramatické roli, zatímco Matthew Macfadyen se stal nejlepším vedlejším hercem v dramatu. Všichni jmenovaní ztvárnili členy zámožné, ale nešťastné rodiny Royových.

Medvěd se stal nejlepší komedií, přičemž představitel hlavní role Allen White si odnesl ocenění pro nejlepšího herce v komediální roli. Jeho kolegové z placu Medvěda Ayo Edebiriová a Ebon Moss-Bachrach rovněž uspěli a stali se nejlepší herečkou a hercem ve vedlejší roli v komediálním díle.

Ebon Moss-Bachrach a Ayo Edebiriová
Zdroj: Reuters/Mario Anzuoni

Nejlepší herečkou v hlavní komediální roli se stala Quinta Brunsonová za svou roli neotřesitelně optimistické učitelky v Základce Willarda Abbotta.

Kategoriím limitovaných sérií dominovalo vyprávění Ve při, kromě hlavní ceny získalo také ocenění pro scénář a režii, přičemž představitelé hlavních rolí Steven Yeun a Ali Wongová si odnesli ceny pro nejlepšího herce, respektive herečku.

Svou první Emmy získal Elton John za nejlepší živou varietní show. Díky tomu se stal členem výlučného klubu držitelů čtyř předních ocenění – kromě Emmy také Grammy, Oscara a Tony.

Slavnostní večer byl tento rok o čtyři měsíce opožděn kvůli loňské stávce hollywoodských herců a scenáristů.