Úspěch Ropáků zopakovala Dcera. Studentka FAMU převzala studentského Oscara

Studentka pražské FAMU Daria Kashcheeva převzala v Los Angeles studentského Oscara. Porotu zaujala loutkovým příběhem Dcera. Prestižní ocenění za nejlepší zahraniční snímek získal student této filmové školy po třiceti letech.

Počin Darie Kashcheevy zvítězil v konkurenci více než šestnácti set studentských snímků z celého světa. V autobiografickém příběhu vypráví autorka o vztahu otce a dcery, kteří k sobě přes veškeré vzájemné nepochopení nakonec naleznou cestu.

Filmařka je občankou Ruské federace, původně pochází z Tádžikistánu. Do České republiky se odstěhovala spolu s manželem, aby zde studovali film. „Rozhodli jsme se, že zkusíme žít v jiné zemi a změníme naše profese. Bylo to pro nás těžké, nebyli jsme si jisti, jestli jsme udělali správné rozhodnutí,“ svěřila se ve své děkovné řeči. Dodala, že získání studentského Oscara pro ni bylo potvrzením, že se rozhodli správně. Telefonát o výhře prý obdržela téměř na den přesně po pěti letech od příjezdu do Česka. 

Při slavnostním ceremoniálu poděkovala také FAMU, že jí dala příležitost a podporu film vytvořit. Režisér a scenárista Philip Lord, mimo jiné držitel Oscara za „animák“ Spider-Man: Paralelní světy, který Kashcheevě ocenění předával, jí poděkoval, že svou tvorbou navázala na velkou tradici českého animovaného filmu.

Při výrobě Dcery zvolila Kashcheeva – která se ujala téměř všech tvůrčích profesí, střih svěřila manželovi Alexanderu Kashcheevovi – novátorskou techniku. Aby docílila velmi realistických záběrů loutek, natáčela je pomocí ruční kamery. A nepoužívala žádné digitální triky. Inspirací jí prý byly autorské počiny Larse von Triera nebo bratrů Dardennových. Výroba patnáctiminutového filmu trvala asi rok a půl, autorka sama čtyři měsíce vyráběla kulisy a loutky a čtyři měsíce animovala.

„Je to takový dvojitý pocit. Zároveň se bojím a zároveň mě to povzbuzuje a inspiruje,“ reagovala v září na oznámení o výhře studentského Oscara. Je si vědoma, že její další práce bude spojena s větším očekáváním. Na další snímek napsala prý námět už před více než půlrokem.

Do kin společně s Ropáky

Podobný úspěch se naposledy podařil před třemi dekádami Ropákům, které natočil jako svůj absolventský počin Jan Svěrák. Před dvěma lety sice slavila na studentském Oscarovi úspěch Marie Dvořáková s filmem Kdo je kdo v mykologii, nesoutěžila ale „za Čechy“, protože tímto titulem reprezentovala americkou školu.

Děkan FAMU Zdeněk Holý předpokládá, že by se vítězná Dcera mohla v tuzemských kinech promítat právě spolu s Ropáky. Mystifikační pseudodokument o novém živočišném druhu, který se živí ropou, by měl projít digitálním restaurováním do konce roku. Ekologické téma navíc podle Holého dělá z filmu i po třiceti letech stále aktuální příspěvek. 

Přehrajte si: Ropáci Jana Svěráka (zdroj: ČT24)