Objevuj a poznávej, radí Zlín Film Festival. Zlatý střevíček obuje i Karel Gott

Film TvMiniUni – Zloděj otázek zahájil zlínský filmový festival (zdroj: ČT24)

Odstartoval už 59. ročník Zlín Film Festivalu. Nejstarší a největší světová akce věnovaná filmům pro děti a mládež na zahájení uvedla premiéru českého snímku TvMiniUni: Zloděj otázek, který vznikl v produkci dětského kanálu České televize ČT :D. Festival tradičně udělí několik cen, z nichž jednu obdrží také zpěvák Karel Gott.

Gott dostane Zlatý střevíček za interpretaci písní ve filmech. „Cenu udělujeme osobnostem napříč filmovými profesemi a pan Karel Gott je mistrem svého oboru. V červenci oslaví 80. narozeniny, je nám proto ctí, že vstoupí právě letos do naší filmové síně slávy a svoji sbírku Zlatých slavíků a dalších trofejí rozšíří o náš Zlatý střevíček,“ uvedl prezident festivalu Čestmír Vančura. Cena bude udělena 31. května.

Ve světové premiéře byl při zahájení festivalu uveden český snímek TvMiniUni: Zloděj otázek režiséra Jana Jirků. Dalším projektem České televize jsou Uzly a pomeranče režiséra Ivana Pokorného, které soutěží v sekci filmů pro mládež. V předpremiéře se představí také dva díly seriálu Kriminálka 5. C, který se bude na Déčku vysílat od září.

Představením nových filmů a seriálů úspěchy Déčka ve Zlíně nekončí. Cenu Grand Prix Zlín Film Festivalu za dlouhodobé zásluhy o rozvoj kinematografie pro děti a mládež a její prezentaci si z festivalu odveze výkonný ředitel ČT :D Petr Koliha. Na přehlídce je také Dům České televize v barvách Déčka, který na každý den festivalu připravil soutěže, projekce, koncerty nebo setkání s hosty.

Století Miroslava Zikmunda

Tématem letošního ročníku festivalu je výzva „Objevuj a poznávej“, která se promítne do filmového i dalšího programu. Pořadatelé se inspirovali mimo jiné letošními stými narozeninami proslulého cestovatele Miroslava Zikmunda, který ve Zlíně žije.

„Miroslav Zikmund má ke Zlínu úžasný vztah, protože nejen že zde více než padesát let bydlí, ale tady také začal se svými cestovatelskými filmy, které tady natáčeli pod dohledem Jaroslava Novotného,“ uvedla umělecká ředitelka festivalu Markéta Pášmová.

Novým oceněním přehlídky se stane Cena Karla Zemana, tedy zvláštní cena poroty za vizuální ztvárnění filmu, která bude udělena v kategorii evropských debutů. Na chodníku slávy před Velkým kinem se nově objeví hvězdy se jmény herce Jana Hrušínského a zpěvačky Heleny Vondráčkové.

280 filmů z 51 zemí

Letošní 59. ročník uvede celkem 280 filmů z 51 zemí. Diváci budou moci zhlédnout také snímky v šesti soutěžních kategoriích. „V soutěžích máme 32 celovečerních snímků, 62 krátkých filmů animovaných a 51 krátkých studentských,“ vypočítává Pášmová.

Desítky filmů uvidí diváci v české premiéře. „Zmínila bych také například evropskou premiéru čínského filmu Malí bojovníci nebo mezinárodní premiéru íránského filmu Kolo štěstí. Snažíme se do Zlína přivézt filmy, které diváci dosud neviděli,“ doplnila umělecká ředitelka festivalu.

Doprovodný program nabídne divadelní představení, výstavy, koncerty, sportovní i zábavní akce. Na závěr festivalu se uskuteční Festivalový půlmaraton. Nejstarší a největší filmová přehlídka svého druhu potrvá do 1. června. Loňský ročník festivalu navštívilo více než 125 tisíc lidí.