Nominace na Zlaté glóby vedou Víly z Inisherinu, uspělo i pokračování Avatara a Top Gunu

Zlaté glóby, o nichž se soudí, že jsou předehrou Oscarů, zveřejnily nominace za rok 2022. S nejvíce, tedy osmi nadějemi vstupuje do závěrečného rozhodování černá komedie Víly z Inisherinu (Banshees of Inisherin), které natočil i napsal Martin McDonagh. Nejlepší filmové komedie a dramata a jména filmových tvůrců a herců oznámí ceny v lednu. Po pauze vynucené kritikou by se měl slavnostní ceremoniál opět vrátit v plném lesku.

Víly z Inisherinu se odehrávají v Irsku, kde má filmař Martin McDonagh své kořeny. Film pojednává o celoživotním přátelství, které se jeden z mužů rozhodl nečekaně ukončit, což druhý z kamarádů nehodlá nechat jen tak. Hlavních rolí černé komedie se zhostili Colin Farrell a Brendan Gleeson.

Druhou příčku v počtu nominací si se šesti záseky zabral snímek Všechno, všude, najednou. Sci-fi příběh vypráví o ženě ve středním věku (Michelle Yeohová), která zjistí, že může procházet svými paralelními životy. Pět nominací si odnáší Babylon, v němž Margot Robbieová a Brad Pitt prožívají dekadentní počátky Hollywoodu.

Všechny zmiňované tituly se dostaly do výběru nejlepších komedií. Doplňují je ještě dva snímky, které převrací naruby představy o exotických luxusních dovolených. V detektivce Na nože: Skleněná cibule řeší extravagantní detektiv v podání Daniela Craiga vraždu na miliardářově ostrově. V Trojúhelníku smutku, za nějž režisér Ruben Östlund před pár dny získal „evropského Oscara“, se výletní plavba smetánky změní v satirickou komedii o společenských rolích.

Na pět nominací dosáhlo rovněž rodinné drama Fabelmanovi. Částečně autobiografický snímek Stevena Spielberga o začínajícím filmaři je nominován na nejlepší drama. Mezi nominované snímky v této kategorii se dostala i pokračování dvou trháků: Top Gun: Maverick, v němž Tom Cruise po letech usedl za knipl armádní stíhačky, a výpravná sci-fi Avatar: The Way of Water, kterou chce James Cameron navázat na komerčně nejúspěšnější film všech dob.

Bez šance na výhru není ani Elvis. Rokenrolová legenda v podání Austina Butlera je nahlížená perspektivou vztahu se svým manažerem, jehož hraje Tom Hanks. Do zákulisí bere diváky i další nominovaný titul v kategorii drama s názvem Tár, což je jméno hlavní hrdinky, špičkové, ale manipulativní dirigentky. V tu se na plátně proměnila Cate Blanchettová.

Návrat na obrazovky

Zlaté glóby i v dalších kategoriích budou předány 10. ledna. Loňský ročník se nejen kvůli koronavirové pandemii musel spokojit s komorním provedením. Vítězové byli oznámeni pouze on-line, televize slavnostní udílení odmítla odvysílat.

Důvodem byly kontroverze spojené s pořádající Asociací zahraničních novinářů v Hollywoodu (HFPA). Ta se stala terčem kritiky kvůli nedostatečnému zastoupení etnických menšin mezi svými členy a přehlížení tvůrců i herců jiné barvy pleti. Poté, co organizace provedla reformy, jimiž by podobným výtkám předešla, se ceremoniál má vrátit na televizní obrazovky.