V Cannes byl k vidění Elvis. Film o králi rokenrolu představili Tom Hanks i Priscilla Presleyová

Festival v Cannes uvedl film o Elvisovi (zdroj: ČT24)

Ani pětačtyřicet let od jeho smrti někteří fanoušci nevěří, že Elvis Presley skutečně zemřel. Pokud žije, pak na premiéru hraného životopisného filmu o sobě ovšem nedorazil. Novinku režiséra Baze Luhrmanna uvedl festival v Cannes. Do Francie film s jednoduchým názvem Elvis doprovodil herec Tom Hanks, promítání si nenechala ujít ani bývalá manželka krále rokenrolu Priscilla Presleyová.

Jméno Elvise Presleyho zná snad každý. Charismatický zpěvák s napomádovanou vlnou a rozpohybovanými kyčlemi změnil svět populární hudby. Nebyl na to ale sám. Film začátky jeho hvězdného příběhu vypráví z pohledu manažera Toma Parkera. V něj se na plátně proměnil Tom Hanks.

Elvisem se stal třicetiletý americký herec Austin Butler. Přiblížil se nejen zpěvákově podobě, ale kvůli nedostatečné kvalitě starších nahrávek imitoval i jeho hlas. „V pozdějším období jsme s Butlerovým hlasem smíchali Elvisův skutečný hlas,“ dodává režisér Baz Luhrmann. Do životopisného snímku o rokenrolové ikoně se pustil po režii muzikálu Moulin Rouge! nebo adaptaci literární klasiky Velký Gatsby.

Austin Butler přiznal, že se při nahrávání Elvisových písní styděl. „Nikdy jsem před nikým nezpíval, maximálně před svou přítelkyní,“ tvrdí. Stud nebyl na překážku, Elvis s nejistotou bojoval celý život. Představitel hlavní role postavu studoval v dokumentech a hovořil s pamětníky. Nejcennější pro něj bylo setkání s Priscillou Presleyovou.

Film si všímá Elvisova vztahu s Priscillou i s jeho matkou, dominantní je vliv manipulativního manažera, který zpěváka zrazoval od podpory rodícího se lidskoprávního hnutí. Právě afroamerická hudba přitom Elvise zásadně ovlivnila.

Zatím převážně pozitivní kritiky tleskají Butlerově převtělení a umu režiséra Luhrmanna zprostředkovat dobovou atmosféru. Třeba Vanity Fair ale konstatuje, že je film spíš spektáklem, který neukazuje Elvise jako lidskou bytost. Čeští diváci si můžou udělat vlastní názor v kinech od 23. června.