TÉMA

Baz Luhrmann

Protiválečný film točený v Česku triumfoval na cenách BAFTA. Cenu má i zvukař Viktor Prášil

Německý snímek Na západní frontě klid získal sedm sošek BAFTA včetně té za nejlepší film roku. Britská akademie filmového a televizního umění ocenila na nedělním slavnostním ceremoniálu v Londýně v kategorii nejlepší zvuk i Čecha Viktora Prášila. Ten je nominovaný také na Oscara – stejně jako další tři Češi, kteří pracovali na adaptaci Remarqueovy protiválečné klasiky točené předloni v Česku.
19. 2. 2023Aktualizováno19. 2. 2023, 22:27|

Vzpomínky na dětství vynesly Spielbergovi Zlatý glóbus, nejlepší komedii natočil McDonagh

Zlatý glóbus za nejlepší filmové drama si odnesl částečně autobiografický snímek režiséra Stevena Spielberga Fabelmanovi. Cenu za nejlepší komedii či muzikál dostaly Víly z Inisherinu režiséra Martina McDonagha, tento snímek měl také nejvíce nominací. Nejlepším hercem byl vyhlášen Austin Butler, který ztvárnil Elvise Presleyho v životopisném dramatu o této hudební hvězdě. Mezi ženami byla ve stejné kategorii vyznamenána Cate Blanchettová s filmem Tár.
11. 1. 2023Aktualizováno11. 1. 2023, 10:58|

V Cannes byl k vidění Elvis. Film o králi rokenrolu představili Tom Hanks i Priscilla Presleyová

Ani pětačtyřicet let od jeho smrti někteří fanoušci nevěří, že Elvis Presley skutečně zemřel. Pokud žije, pak na premiéru hraného životopisného filmu o sobě ovšem nedorazil. Novinku režiséra Baze Luhrmanna uvedl festival v Cannes. Do Francie film s jednoduchým názvem Elvis doprovodil herec Tom Hanks, promítání si nenechala ujít ani bývalá manželka krále rokenrolu Priscilla Presleyová.
27. 5. 2022|