Protiválečný film točený v Česku triumfoval na cenách BAFTA. Cenu má i zvukař Viktor Prášil

Německý snímek Na západní frontě klid získal sedm sošek BAFTA včetně té za nejlepší film roku. Britská akademie filmového a televizního umění ocenila na nedělním slavnostním ceremoniálu v Londýně v kategorii nejlepší zvuk i Čecha Viktora Prášila. Ten je nominovaný také na Oscara – stejně jako další tři Češi, kteří pracovali na adaptaci Remarqueovy protiválečné klasiky točené předloni v Česku.

„Když jsem byl nominovaný třeba na Českého lva, vždycky jsem byl před tím šíleně nervózní. A dneska jsem byl úplně v klidu, možná to bylo dobré znamení,“ popsal Prášil, jak vyhlašování cen BAFTA prožíval. Na Českého lva byl nominován celkem čtyřikrát, naposledy za práci na výpravném dramatu Jan Žižka, za nějž sošku ještě může začátkem března získat. 

Pro Českou republiku je Prášilovo vítězství velkým úspěchem. Čeští tvůrci na ceny BAFTA často nominovaní nebývají, natož aby vítězili. Naposledy se to podařilo Miloši Formanovi s Přeletem nad kukaččím hnízdem a Miroslavu Ondříčkovi za Amadea.

Od dechu až po řev

Prášil na zvukovém mixu pracoval na place, který mimo jiné tvořilo bojiště o velikosti dvou fotbalových hřišť a několik set metrů zákopů v Milovicích. Zaznamenával dialogy a veškeré hlasové projevy herců, od tichého dechu před bojem až po řev v bitvě. „To, co naopak ruší hereckou akci, se snažím nějak zastavit, vypnout nebo aspoň ztišit,“ sdělil v rozhovoru pro Czech Film Commission.

Prášil byl oceněn spolu s kolegy Larsem Ginzelem, Frankem Krusem a Markusem Stemlerem. Naopak neuspěli čeští specialisté na zvláštní efekty Viktor Müller a Kamil Jafar nominovaní spolu s kolegy taktéž za práci na snímku, na němž pracovali zejména Češi. Cenu v této kategorii získal kasovní trhák Avatar: The Way of Water.

Německý válečný film režiséra Edwarda Bergera získal celkem čtrnáct nominací na cenu BAFTA, nejvíce v historii cizojazyčných filmů společně s filmem Tygr a drak. Nakonec jich proměnil sedm a získal sošky za nejlepší film, cizojazyčný film, režii, kameru, adaptovaný scénář, hudbu a již zmíněný zvuk.

Události v kultuře: České naděje na Oscara (zdroj: ČT24)

Nejlepšími herci jsou Blanchettová a Butler

Britští akademici také ocenili jako nejlepší herečku Cate Blanchettovou, která si v dramatu Tár režiséra Todda Fielda zahrála světově proslulou dirigentku, jíž hrozí pád. Jako nejlepšího herce potom Austina Butlera, jenž v opulentním životopisném dramatu Elvis režiséra Baze Luhrmanna ztvárnil zpěváka Presleyho.

Čtyři sošky si pak odnáší černá komedie z irského ostrova Víly z Inisherinu dramatika Martina McDonagha, v níž znenadání končí jedno dlouholeté přátelství. McDonagh se těší z ocenění za nejlepší původní scénář, herecké sošky pak dostali představitelé vedlejších rolí Barry Keoghan a Kerry Condonová. Podle akademiků jde také o nejlepší britský film.

Snímek Na západní frontě klid má i devět nominací na Oscara. I tyto sošky si mohou odnést místní filmoví profesionálové – kromě Prášila, Müllera a Jafara je nominovaná ještě maskérka Linda Eisenhamerová. Ceny Oscar se budou udělovat v pondělí 13. března.

Události: Viktor Prášil získal cenu BAFTA (zdroj: ČT24)