Nominace na Oscara fandí nejvíce snímku Všechno, všude, najednou

Nominace na ceny Oscar za rok 2022 vede film Všechno, všude, najednou. Mezi jmény nominovaných tvůrců jsou i Češi, díky úspěchu snímku Na západní frontě klid. V nominacích se dařilo i Vílám z Inisherinu. Finalisty zveřejnila americká Akademie filmové umění a věd, vítěze oznámí 12. března. Zástupce české kinematografie nepostoupil už do užšího výběru.

Film Všechno, všude, najednou (Everything Everywhere All at Once) obdržel jedenáct nominací. Sci-fi příběh o ženě, která nečekaně zjistí, že může prožít nespočet paralelních životů, natočili Dan Kwan a Daniel Scheinert podle svého scénáře.

V nevelkém odstupu za nominacemi favorizovaným filmem Všechno, všude, najednou se drží snímky Víly z Inisherinu (The Banshees of Inisherin) a Na západní frontě klid (Im Westen nichts Neues). Víly z Inisherinu vznikly v režii Martina McDonagha, na odlehlém irském ostrově se odehrává příběh o přátelství, které nečekaně skončilo.

Češi v nominacích

Na západní frontě klid je adaptací stejnojmenného románu Ericha Maria Remarqua z bojišť světové války. Jde o vůbec první adaptaci natočenou přímo Němci, konkrétně režisérem Edwardem Bergerem.

Snímek je mimo jiné nominován i na nejlepší cizojazyčný film a šanci na oscarovou sošku mají díky němu i Češi, kteří se na natáčení podíleli. Konkrétně maskérka Linda Eisenhamerová, zvukař Viktor Prášil a specialisté na zvláštní efekty Viktor Müller a Kamil Jafar.

Nejlepším filmem může být i Elvis nebo Avatar

Nejlepším filmem roku 2022 se může stát kterýkoliv z celkem deseti nominovaných titulů. Kromě tří zmíněných snímků také například částečně autobiografický příběh Stevena Spielberga Fabelmanovi (The Fabelmans). Ze skutečného osudu vychází rovněž Elvis, režisér Baz Luhrmann se soustředil na komplikovaný vztah krále rokenrolu s jeho manažerem.

Pozornosti akademiků neunikla, nejen ve vizuálních kategoriích, pokračování dvou blockbusterů. Drama z prostředí elitních stíhacích pilotů Top Gun: Maverick a fantaskní svět v Avatar: The Way of Water.

Desítku nominací na nejlepší film loňského roku doplňuje hudební drama Tár o manipulativní dirigentce, Women Talking z prostředí izolované náboženské komunity, která se musí postavit k sexuálnímu zneužívání ve svých řadách, a Trojúhelník smutku (Sans filtre), za nějž Ruben Östlund získal už takzvaného evropského Oscara.

V hereckých kategoriích může v Oscara doufat například Michelle Williamsová, Jamie Lee Curtisová, Cate Blanchettová, Bill Nighy či Colin Farrell.

Pro prestižní sošky si vítězové dojdou 12. března. Ceremoniálem už potřetí provede komik Jimmy Kimmel.

Do Česka Oscara naposledy přivezl Kolja

Českou kinematografii v boji o Oscara za nejlepší cizojazyčný snímek zastupovalo historické životopisné drama Il Boemo. Příběh Mozartova současníka, skladatele Josefa Myslivečka natočil Petr Václav. Přes americké akademiky ale do výběru, z něhož vzešly finálové tituly, neprošel.

Cizojazyčného Oscara tuzemská kinematografie nezískala od roku 1997, kdy uspěl Kolja. Mezi pět nominovaných se český film naposledy dostal v roce 2004, tehdy mělo na zisk zlaté sošky šanci drama z druhé světové války Želary.