TÉMA

Na západní frontě klid

V českém Výsluní se pět týdnů bojovalo o židovské zlato. Je z toho nejsledovanější film na Netflixu

Nejsledovanějším filmem na Netflixu je nyní celosvětově podle webu Flixpatrol německý snímek Krev a zlato, který se loni točil v Česku. Akční podívaná, v níž v zapadlé vesničce hledají nacisté zlato, vznikala skoro celá ve městě Výsluní v Ústeckém kraji. Štáb plný místních profesionálů v Česku utratil 170 milionů korun.
3. 6. 2023|

Oscarovému kameramanovi filmu Na západní frontě klid pomáhali i piloti dronů z Olomouce

Filip Brázdil a Antonín Nevrlý začínali před třinácti lety ve stejné garáži, která jim jako zázemí slouží dodnes. Jen tenkrát si na koleni vyráběli drony ze součástek nakoupených v hobbymarketu, dnes s profesionálními stroji splňují požadavky i zahraničních filmových produkcí. Třeba německého štábu válečného dramatu Na západní frontě klid, který byl před pár dny oceněn čtyřmi Oscary. Jednu ze sošek si převzal i kameraman James Friend, letecké záběry pořizoval právě i díky dvěma pilotům dronů z Olomouce.
15. 3. 2023|

Protiválečný film točený v Česku triumfoval na cenách BAFTA. Cenu má i zvukař Viktor Prášil

Německý snímek Na západní frontě klid získal sedm sošek BAFTA včetně té za nejlepší film roku. Britská akademie filmového a televizního umění ocenila na nedělním slavnostním ceremoniálu v Londýně v kategorii nejlepší zvuk i Čecha Viktora Prášila. Ten je nominovaný také na Oscara – stejně jako další tři Češi, kteří pracovali na adaptaci Remarqueovy protiválečné klasiky točené předloni v Česku.
19. 2. 2023Aktualizováno19. 2. 2023, 22:27|