TÉMA

Steven Spielberg

Přešel na Západ, nyní o tom vydává knihu. Autor popisuje svou cestu přes most špionů

Glinický most mezi Berlínem a Postupimí během studené války sloužil k výměně osob mezi Východem a Západem. Režiséra Stevena Spielberga inspiroval ke snímku Most špionů, pod stejným názvem nyní vydává knihu i Jaroslav Javorský, který je jedním z aktérů výměny z roku 1986. Své paměti opatřil podtitulem Má cesta z pekla ke svobodě.
14. 1. 2024|

Harrison Ford se vrací jako Indiana Jones. Teď ho pohodlně opouštím, říká osmdesátiletý herec

Ikonický klobouk si poprvé nasadil před dvaačtyřiceti lety, když mu táhlo na čtyřicet. Nyní je mu osmdesát let a se svojí nejslavnější postavou se prý definitivně loučí. Harrison Ford se vrací ve filmu Indiana Jones a nástroj osudu, jenž je jedním z nejdražších snímků historie a právě vstupuje do českých kin. V novém filmu tvůrci nechtějí jeho věk zakrývat, naopak mají ambici vyprávět o čase samotném, k němuž se váže i nový předmět, o nějž archeolog zápolí s nacisty.
29. 6. 2023|

Festival v Cannes aplaudoval Harrisonu Fordovi, Indianu Jonesovi už vlažněji

Mimo soutěž promítl festival v Cannes ve světové premiéře nový film ze série o Indianu Jonesovi. Jeho představitel Harrison Ford si ikonický klobouk dobrodružného archeologa nasadil podle všeho naposledy. Dojatý osmdesátiletý herec promítání snímku s podtitulem Nástroj osudu osobně na francouzském festivalu uvedl. Dostalo se mu bouřlivého přivítání, samotný film už budil vlažnější reakce.
19. 5. 2023|
Doporučujeme

Staré filmy by se neměly upravovat podle nové doby, míní Spielberg. Vysílačky za zbraně by už nevyměnil

Steven Spielberg kritizoval myšlenku, že by se starší filmy měly upravovat tak, aby vyhovovaly modernímu vnímání. Šestasedmdesátiletý filmař v rozhovoru na setkání Time 100 Summit mimo jiné znovu zalitoval, že upravil film E.T. – Mimozemšťan.
27. 4. 2023|

Nový Wes Anderson, očekávaná detektivka od Scorseseho nebo Indiana Jones. Festival v Cannes představil program

Filmový festival v Cannes představil svůj program, kde se o hlavní cenu budou ucházet novinky režisérů Wese Andersona, Aki Kaurismakiho, Wima Wenderse nebo Alice Rohrwacherové. V hlavní soutěži bude o udělení Zlaté palmy mezi 19 filmy rozhodovat porota v čele se švédským režisérem Rubenem Östlundem, který ocenění získal loni za film Trojúhelník smutku. Festival na jihu Francie letos potrvá od 16. do 27. května.
14. 4. 2023|

Zlatého medvěda z Berlinale získal dokument Na Adamantu

V německém hlavním městě skončil třiasedmdesátý ročník filmového festivalu Berlinale. Hlavní cenu za nejlepší snímek si odnesli tvůrci francouzského dokumentu o centru pro lidi s psychickými poruchami Na Adamantu (v originále Sur l'Adamant). Zlatého medvěda za celoživotní dílo dostal americký režisér Steven Spielberg.
25. 2. 2023|

Začíná festival Berlinale. Vyhrát ho chce japonský anime trhák i film o smartphonu

Do hlavního města Německa se sjíždějí filmové hvězdy i fanoušci kinematografie. Začíná jeden z nejprestižnějších filmových festivalů Berlinale. Hlavní cenu, Zlatého medvěda, může získat některý z devatenácti titulů, žádný z nich ale není český. Při zahájení přes video promluví k festivalovým hostům ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ukrajina patří také k tématům letošního programu.
16. 2. 2023|

Vzpomínky na dětství vynesly Spielbergovi Zlatý glóbus, nejlepší komedii natočil McDonagh

Zlatý glóbus za nejlepší filmové drama si odnesl částečně autobiografický snímek režiséra Stevena Spielberga Fabelmanovi. Cenu za nejlepší komedii či muzikál dostaly Víly z Inisherinu režiséra Martina McDonagha, tento snímek měl také nejvíce nominací. Nejlepším hercem byl vyhlášen Austin Butler, který ztvárnil Elvise Presleyho v životopisném dramatu o této hudební hvězdě. Mezi ženami byla ve stejné kategorii vyznamenána Cate Blanchettová s filmem Tár.
11. 1. 2023Aktualizováno11. 1. 2023, 10:58|

Nominace na Zlaté glóby vedou Víly z Inisherinu, uspělo i pokračování Avatara a Top Gunu

Zlaté glóby, o nichž se soudí, že jsou předehrou Oscarů, zveřejnily nominace za rok 2022. S nejvíce, tedy osmi nadějemi vstupuje do závěrečného rozhodování černá komedie Víly z Inisherinu (Banshees of Inisherin), které natočil i napsal Martin McDonagh. Nejlepší filmové komedie a dramata a jména filmových tvůrců a herců oznámí ceny v lednu. Po pauze vynucené kritikou by se měl slavnostní ceremoniál opět vrátit v plném lesku.
12. 12. 2022|

Dívka v červeném kabátě ze Schindlerova seznamu pomáhá uprchlíkům z Ukrajiny

Schindlerův seznam natočil Steven Spielberg černobíle. Červenou barvou ale ve filmu symbolicky zdůraznil kabát jedné dětské oběti z židovského ghetta. Malou holčičku hrála Polka Oliwia Dabrowská. Dnes dvaatřicetiletá žena patří k dobrovolníkům, kteří se zapojili do pomoci na hranicích s Ukrajinou. Dívka v červeném kabátě pro ni symbolizuje nevinné oběti války i naději.
19. 4. 2022|

Spielberg má jedenáctou oscarovou nominaci za nejlepší film. Nikdo jiný před ním toho nedosáhl

Svou první nominaci na Oscara za nejlepší film získal Steven Spielberg už v roce 1983 a svou zatím poslední teprve nyní. Jen v této kategorii jich tedy má už celkem jedenáct a je prvním producentem v historii kinematografie, který dosáhl takového úspěchu. Za režii se zatím dostal k osmé nominaci. Kariéru Spielberga ale zdaleka nezdobí jen řada ocenění, nýbrž také mimořádná a časem prověřená kvalita jeho práce.
9. 2. 2022|

Nominace na Oscara za rok 2021 táhne Síla psa

Nominace na ceny Oscar za rok 2021 vede temný western Síla psa. Název snímku Jane Campionové padl dvanáctkrát, včetně kategorie nejlepší film. Vítěze oznámí Akademie filmového umění a věd 27. března. Snímky s českou účastí se nedostaly už dříve přes širší výběr.
8. 2. 2022Aktualizováno8. 2. 2022, 16:16|

Zlaté glóby vyhrál western Síla psa, nejlepším muzikálem je West Side Story

Nejlepším dramatickým filmem roku 2021 je podle Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu western Síla psa s Benedictem Cumberbatchem. Výsledky Zlatých glóbů každoročně naznačují, které filmy mají šanci uspět na Oscarech. Cenu za režii si odnesla Jane Campion právě za Sílu psa. V kategorii muzikál a komedie zvítězil film West Side Story Stevena Spielberga. Nejvíce nominací, po sedmi, mělo drama Belfast o životě v Severním Irsku na konci 60. let a právě vítězná Síla psa.
10. 1. 2022Aktualizováno10. 1. 2022, 08:16|

V bývalé Schindlerově továrně u Svitav chce nadační fond vybudovat památník se skleněným pavilonem

Nadační fond Archa rodiny Löw-Beer a Oskara Schindlera žádá o stavební povolení k vybudování památníku v bývalé textilce Vitka v Brněnci na Svitavsku. Nový objekt, takzvaný skleněný pavilon, by měl sloužit především ke vzdělávání. V areálu byla za druhé světové války továrna, kde Schindler zachránil asi dvanáct set židovských dělníků.
7. 12. 2021|

Dát se do řeči a objevit neuvěřitelný příběh. Paměť národa slaví dvacet let

Česko má třetí největší sbírku svědectví pamětníků totalitních režimů a historických událostí na světě jménem Paměť národa. Před ní se nachází jen projekt Šoa režiséra Stevena Spielberga a sbírka Washingtonského muzea holocaustu. Unikátní český archiv, který je dostupný i na internetu, přináší hlavně příběhy oponentů a obětí totalit dvacátého století. O projektu mluvil v Událostech, komentářích jeden z jeho zakladatelů Mikuláš Kroupa.
15. 10. 2021|

Tenkrát na západě, Hvězdné války i Joker. Hollywoodská historie se píše i v notách

Když si letošní Oscary za nejlepší filmovou hudbu k animovanému filmu Soul přebírali dva členové rockové kapely Nine Inch Nails, bylo to už podruhé, co vyfoukli ocenění autorům, kteří se specializují jen na oblast filmu. Jinak tvůrci z města andělů často spoléhají na slavná skladatelská jména. Historie filmového Hollywoodu je zapsána i v notách, skýtá vřískání smyčců v koupelně, soundtrack pro temnou i světlou stranu síly v předaleké galaxii i psychotický tanec Jokera na veřejných záchodcích.
6. 8. 2021|

Indiana Jones se před 40 lety poprvé objevil v kinech. Dobyl ztracenou archu i srdce diváků

Před čtyřiceti lety se poprvé dostal na stříbrné plátno archeolog hýřící dobrodružstvím Indiana Jones. 12. června 1981 šla do amerických a kanadských kin premiéra snímku Dobyvatelé ztracené archy. Námět vytvořil George Lucas, režie se zhostil Steven Spielberg a osobitost hlavní postavě dodal herec Harrison Ford.
12. 6. 2021|

Oscaři s pandemií zapomněli, jak se dělá show. Ceny bojují se sledovaností i diverzitou

Nejlepším snímkem loňského roku se na Oscarech stala favorizovaná Země nomádů, nejslavnější filmové ceny na světě ale v posledních letech hledají lesk i tvář. Letos za to částečně může slabá sezona, která filmy odehnala na stream, kde nedokázaly tolik zazářit. Oscaři ale s odlivem diváků bojují každoročně.
26. 4. 2021Aktualizováno26. 4. 2021, 20:41|

Je škodolibý, kváká a nosí námořnický obleček bez kalhot. Kačer Donald vděčí za svou osobnost Carlu Barksovi

Před 120 lety se narodil ilustrátor Carl Barks, který zásadně ovlivnil renomé kreslené postavičky kačera Donalda. Původem rančer z Oregonu škodolibé figurce vybudoval ikonický charakter, přimaloval zázemí a provedl ji obdobím druhé světové války.
27. 3. 2021|

V americké kampani létají stovky milionů dolarů. Za Trumpem i Bidenem stojí vlivní boháči

Peníze hýbou světem, alespoň tím „americkým“ v době, kdy se blíží prezidentské volby. Vlivní podnikatelé, skupiny, korporace a třeba herci nebo režiséři zpod kopců Hollywoodu utrácejí každé čtyři roky nemalé částky na podporu svých favoritů v duelu o křeslo v oválné pracovně. Důležití jsou také občané, kteří se rozhodli oblíbeného kandidáta podpořit symbolickým příspěvkem.
20. 10. 2020|

Zemřel Kirk Douglas, hvězda zlaté éry Hollywoodu. Bylo mu 103 let

Ve věku 103 let zemřel herec Kirk Douglas, jedna z ikon zlaté éry Hollywoodu. Douglas byl známý širokou škálou rolí, které za šest dekád na plátně ztvárnil. Hrál mimo jiné Spartaka ve stejnojmenném filmu Stanleyho Kubricka z roku 1960, který získal čtyři oscarové sošky. Kromě desítek rolí se v Hollywoodu podílel také na konci takzvané černé listiny, která penalizovala domnělé sympatizanty levice.
6. 2. 2020Aktualizováno6. 2. 2020, 12:01|

Recenze: Ohromující akce a příliš opatrný konec. Vzestup Skywalkera uzavírá ságu Star Wars

Série z „předaleké galaxie“ dospěla ke svému (prozatímnímu) konci. Režisér J. J. Abrams, jenž se vrací do velitelské pozice, musí zápolit s tíhou přes čtyři dekády budované mytologie i se zástupy natěšených, obezřetných a rozzuřených fanoušků.
18. 12. 2019|

Filmová upoutávka týdne: „Je to asi ten nejmilejší člověk.“ Tom Hanks hraje pana Rogerse

Fred Rogers byl výraznou osobností televizního vysílání pro děti v Americe. V loňském roce ho už připomněl dokument Won't You Be My Neighbor? Osobnosti, která se vyznačovala velkou vřelostí a empatií, se ale bude ještě věnovat hraný snímek A Beautiful Day in the Neighborhood (Krásný den v sousedství), kde Rogerse ztvárnil Tom Hanks. V českých kinech by se měl představit v březnu příštího roku.
16. 11. 2019|

Filmová upoutávka týdne: Na záhadném ostrově divočí děti v novém zpracování Petra Pana

Americký filmař Benh Zeitlin před několika lety upoutal pozornost snímkem Divoká stvoření jižních krajin. Po tomto svérázném příběhu dospívání se odmlčel a teprve v příštím roce do kin uvede svůj nový film. Wendy se inspiruje v příbězích o Petru Panovi, je ale vzdálená představě o klasické adaptaci.
9. 11. 2019|