Harrison Ford se vrací jako Indiana Jones. Teď ho pohodlně opouštím, říká osmdesátiletý herec

Ikonický klobouk si poprvé nasadil před dvaačtyřiceti lety, když mu táhlo na čtyřicet. Nyní je mu osmdesát let a se svojí nejslavnější postavou se prý definitivně loučí. Harrison Ford se vrací ve filmu Indiana Jones a nástroj osudu, jenž je jedním z nejdražších snímků historie a právě vstupuje do českých kin. V novém filmu tvůrci nechtějí jeho věk zakrývat, naopak mají ambici vyprávět o čase samotném, k němuž se váže i nový předmět, o nějž archeolog zápolí s nacisty.

„Chvíli mi trvalo, než jsem ho (Indianu Jonese, pozn. red.) začal postrádat. Ale nakonec mi došlo, že existuje místo ještě pro jeden příběh. Takový, který bude řešit věk, čas a rodinné vztahy způsobem, který celou ságu propojí. Je mi pohodlnější, když tuhle postavu opustím tady a teď než na konci Království křišťálové lebky,“ sdělil Ford v rozhovoru pro magazín Entertainment Weekly v narážce na čtvrtý indianajonesovský snímek.

V novém filmu režírovaném Jamesem Mangoldem archeologa potkáváme v roce 1969, kdy Američané vstoupili na Měsíc. Pomohl jim v tom vědec s temnou minulostí, jenž má zájem o vzácný artefakt jménem Archimedovo soukolí, podobně jako Jonesova kmotřenka Helena, kterou ztvárňuje komička Phoebe Waller-Bridgeová. Akční souboje a honičky vedou hrdiny z New Yorku do marockého Tangeru, na Egejské moře i do sicilských Syrakus. Indiana Jones však tentokrát uhání i proti proudu času.

V úvodní sekvenci, v níž archeolog v závěru druhé světové války zápolí s nacisty na hradě, který bombardují, je Ford digitálně omlazený – jeho dvojník s umělou tváří tak uhání na motorce k vlaku, jenž převáží vzácné artefakty do Berlína.

Nový film vyšel kvůli komplikovanému natáčení i odkladům na 295 milionů dolarů, což z něj dělá jeden z nejdražších snímků historie. Po premiéře v Cannes novinka nenasbírala příliš pozitivní ohlasy, nyní se podle listu Variety očekává, že by si za první víkend mohla přijít na 145 milionů dolarů na globálních tržbách.

Slavné návraty

Ideu natočit film o neohroženém archeologovi, který pendluje po světě a bojuje proti nepřátelům, rozvíjeli prý Steven Spielberg a George Lucas poprvé na společné dovolené. Spielberg chtěl po filmech Čelisti či Blízká setkání třetího druhu režírovat bondovku, jenže producenti agenta 007 ho odmítli. Lucas prý prohlásil, že má „lepší nápad“, a oba tvůrci začali modelovat dobrodružství, která špionské snímky v lecčems připomínala.

Dobyvatelé ztracené archy, první díl ze série, měli premiéru v roce 1981, o tři roky později následoval Chrám zkázy a v roce 1989 Poslední křížová výprava. Poté se skoro dvacet let Ford jako Indiana Jones na plátně neukázal – až v roce 2008 se do kin dostalo další pokračování s podtitulem Království křišťálové lebky.

Herec se přitom ke svým slavným postavám v posledních letech vracel – nedávno jako Han Solo v pokračování Star Wars i jako Rick Deckard v novém Blade Runnerovi.