Pokračování Top Gunu vletělo do kin. Je to stejný, ale zároveň lepší film, míní Michailidis

Saša Michailidis o filmu Top Gun: Maverick (zdroj: ČT24)

Na plátna a do akce se vrací pilot, který se řídí více svým instinktem než leteckými předpisy. Před šestatřiceti lety film Top Gun udělal hvězdu z herce Toma Cruise. Ten nechybí ani v pokračování Top Gun: Maverick, které od 26. května promítají i česká kina. „Je to skoro stejný film, což je záměr, ale především je to v mnoha ohledech lepší film než ten první,“ shrnul své dojmy moderátor magazínu ArtZóna Saša Michailidis.

Inspirací k původnímu Top Gunu byla novinová reportáž o kalifornské základně, kde jsou nejlepší stíhací piloti z válečného loďstva cvičeni k přímém boji s nepřítelem. Škola zvaná Top Gun vznikla po nepříliš dobrých zkušenostech Spojených států ve vietnamské válce. „Vznikal tak trochu na popud Pentagonu, protože potřeboval zvýšit svoji prestiž a nabrat nové rekruty, což se podařilo,“ dodává Saša Michailidis.

Film se stal kasovním trhákem, od premiéry v roce 1986 vydělal více než 350 milionů dolarů při rozpočtu 15 milionů dolarů. Kritici už byli v nadšení střízlivější, Top Gun se sice dočkal nominací na Oscara, ale ne v těch nejsledovanějších kategoriích. Jednu sošku také získal – za píseň Take My Breath Away. Hit, při němž jihlo nejedno srdce, nahrála americká elektropopová kapela Berlin. V pokračování zní Lady Gaga.

Představiteli drzého pilota Tomu Cruisovi role v Top Gunu pomohla vyletět výš v hollywoodského kariéře. Cruise nechybí ani v titulcích pokračování, jehož světovou premiéru osobně uvedl na festivalu v Cannes.

Překvapení se konat nemělo

Podle Michailidise je Top Gun: Maverick plný patosu a klišé, přesto na diváka funguje. „Je to taková hommage všemu, co se ve filmu z roku 1986 dělo, a zároveň celé kariéře Toma Cruise. Používá v něm vše, co od něj za posledních dvacet let známe, takže to není nijak překvapivé, ale o to ani nejde,“ míní Michailidis.

Režii příběhu po zesnulém Tonym Scottovi převzal Joseph Kosinski, jenž je už poměrně zručným budovatelem hrdinských příběhů. Ať už v dramatu Hrdinové ohně z prostředí hasičského sboru nebo ve sci-fi Nevědomí, kde nechal lidstvo zachraňovat také Cruise.

Po více než třech dekádách diváci Petea „Mavericka“ Mitchella potkávají opět jako pilota stíhačky. Brání se totiž úspěšně povýšení z kokpitu do kanceláře. Raději kývne na nabídku stát se instruktorem elitních stíhačů z programu Top Gun.

Mezi adepty je i syn (hraje ho Miles Teller) Maverickova kamaráda a navigátora Goose. Jak všichni, kdo viděli původní Top Gun, vědí, Goose zemřel poté, co se neúspěšně katapultoval z neovladatelné stíhačky, pilotované právě Maverickem. Romantickou linku v pokračování obstará herečka Jennifer Connellyová.

Top Gun (1986, režie: Tony Scott)
Zdroj: ČT24/ČT

Když létat, tak opravdu

Je známo, že Tom Cruise v přípravách na role, včetně akčních, se nezalekne téměř žádné „mission impossible“. Tentokrát se proto, aby působil co nejvěrohodněji, naučil pilotovat stíhačku. Létal na cvičném letounu Aero L-39 Albatros, který se vyráběl v Československu.

I ostatní herci absolvovali výcvik, aby se film mohl točit za letu přímo v kokpitu, ne na simulátor před zeleným plátnem. „Na každém letadle bylo šest imaxových kamer, speciálně vyvinutých pro natáčení,“ upozorňuje Michailidis. I proto je podle jeho soudu divácký zážitek z filmového létání mimořádný, ještě umocněný na velkém plátně s kvalitním zvukem. Top Gun: Maverick považuje za snímek, který by mohl vrátit návštěvníky do pandemií vyprázdněných kin.