TÉMA

Top Gun

Ukrajinci nechtějí na Oscarech Top Gun a oscarová akademie projev Zelenského

V Los Angeles se předávají oscarové sošky až v neděli, rušno je ale kolem prestižních filmových cen už teď. Nevládní organizace Ukrainian World Congress se ozvala proti zařazení snímku Top Gun: Maverick do nominací. Blockbuster z prostředí amerických stíhačů financoval částečně ruský oligarcha, píše Los Angeles Times. Kritici mluví o ruském vlivu v Hollywoodu. Ukrajiny se týká i zpráva týdeníku Variety. Prozradila, že ani letos k hollywoodským hercům a tvůrcům nepromluví ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Pořádající Akademie jeho nabídku odmítla.
10. 3. 2023|

Vzpomínky na dětství vynesly Spielbergovi Zlatý glóbus, nejlepší komedii natočil McDonagh

Zlatý glóbus za nejlepší filmové drama si odnesl částečně autobiografický snímek režiséra Stevena Spielberga Fabelmanovi. Cenu za nejlepší komedii či muzikál dostaly Víly z Inisherinu režiséra Martina McDonagha, tento snímek měl také nejvíce nominací. Nejlepším hercem byl vyhlášen Austin Butler, který ztvárnil Elvise Presleyho v životopisném dramatu o této hudební hvězdě. Mezi ženami byla ve stejné kategorii vyznamenána Cate Blanchettová s filmem Tár.
11. 1. 2023Aktualizováno11. 1. 2023, 10:58|

Pokračování Top Gunu je top i v tržbách. Myslel jsem, že něco takového už neuvidím, prohlásil o filmu Tarantino

Top Gun: Maverick nepřestává lámat kasovní rekordy. Kromě skoro jedné a půl miliardy dolarů si nový snímek o stíhacích pilotech a nesplnitelných misích získal i nespočet fanoušků. Velkou chválu si vysloužil i třeba od režiséra a scenáristy Quentina Tarantina.
26. 8. 2022|

Zlatou palmu získal v Cannes Trojúhelník smutku švédského režiséra Östlunda

Zlatou palmu pro nejlepší film na letošním 75. ročníku mezinárodního filmového festivalu v Cannes získal snímek Triangle of Sadness (Trojúhelník smutku) od Rubena Östlunda. Zlatou palmu získal tento švédský režisér již podruhé, tentokrát za satirický snímek o třídních vztazích a západní společnosti.
28. 5. 2022|

Pokračování Top Gunu vletělo do kin. Je to stejný, ale zároveň lepší film, míní Michailidis

Na plátna a do akce se vrací pilot, který se řídí více svým instinktem než leteckými předpisy. Před šestatřiceti lety film Top Gun udělal hvězdu z herce Toma Cruise. Ten nechybí ani v pokračování Top Gun: Maverick, které od 26. května promítají i česká kina. „Je to skoro stejný film, což je záměr, ale především je to v mnoha ohledech lepší film než ten první,“ shrnul své dojmy moderátor magazínu ArtZóna Saša Michailidis.
26. 5. 2022|

Hlavní hvězdu v Cannes Toma Cruise už nic nepřekoná, míní Šmíd. Festivalové dění ovlivňuje i válka

Ve francouzském Cannes pokračuje mezinárodní filmový festival, který začal v úterý. V hlavní soutěži se představí celkem 21 snímků, držitel Zlaté palmy bude znám 28. května. Také tuto tradiční filmovou přehlídku ovlivnila ruská invaze na Ukrajinu, při zahájení festivalu promluvil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Zahajovací ceremoniál podle zpravodaje ČT v Paříži Jana Šmída sledovalo v televizi až 1,8 milionu lidí. Hlavní hvězdou byl hned druhý den přehlídky herec Tom Cruise.
20. 5. 2022|