Ukrajinci nechtějí na Oscarech Top Gun a oscarová akademie projev Zelenského

V Los Angeles se předávají oscarové sošky až v neděli, rušno je ale kolem prestižních filmových cen už teď. Nevládní organizace Ukrainian World Congress se ozvala proti zařazení snímku Top Gun: Maverick do nominací. Blockbuster z prostředí amerických stíhačů financoval částečně ruský oligarcha, píše Los Angeles Times. Kritici mluví o ruském vlivu v Hollywoodu. Ukrajiny se týká i zpráva týdeníku Variety. Prozradila, že ani letos k hollywoodským hercům a tvůrcům nepromluví ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Pořádající Akademie jeho nabídku odmítla.

Zelenskyj na podporu Ukrajiny promluvil prostřednictvím videa na předávání filmových Zlatých globů či hudebních cenách Grammy, virtuálně dokonce zazvonil na zvon, aby otevřel Newyorskou burzu. Ceny Oscar si ale od herce, který se stal politikem a po loňském únoru i tváří ukrajinského odporu vůči ruské agresi, drží odstup.

Podle LA Times Akademii filmového umění a věd, která Oscary organizuje, Zelenskyj o vystoupení požádal prostřednictvím agenta Mikea Simpsona. Dostalo se mu ale odmítnutí. Simpson zastupuje Aarona Kaufmana, který spolu s hercem a také dokumentaristou Seanem Pennem režíroval dokument o Zelenském. Snímek Superpower uvedlo letošní Berlinale.

Všímá si Hollywood jen lidí s bílou barvou pleti?

Penn je vytrvalým podporovatelem ukrajinského prezidenta. Když se už loni Akademie netvářila dvakrát nakloněna možnosti propojit Los Angeles s Kyjevem, Penn se nechal slyšet, že v tom případě roztaví své oscarové sošky. Má dvě – za herecké výkony v dramatech Tajemná řeka a Milk. Nakonec to neudělal a jednu z nich o pár měsíců později předal Zelenskému osobně. Nikoliv jako hereckému kolegovi, ale jako „symbol víry ve vítězství“.

Loňský oscarový ceremoniál, který se konal zhruba měsíc po vypuknutí války, nakonec podporu Ukrajiny vyřešil minutou ticha a výzvou k poskytnutí darů. Prostor pro Zelenského zamítl podle Variety producent Oscarů Will Packer.

Vyjádřil obavy, že Hollywoodu věnuje Ukrajině pozornost jen proto, že lidé zasažení konfliktem jsou běloši, zatímco války po celém světě s dopadem na lidi jiné barvy pleti mekka filmového průmyslu ignoruje.

Navíc to nebylo zas tak dávno, co se Oscar potýkal s kritikou, že diverzita je mu cizí. Důvody, proč Zelenskyj dostal košem letos, nejsou jasné, nicméně, předpokládá Variety, Akademie se tradičně zaměřuje spíše na filmařskou obec a vyhýbá se čemukoliv politickému.

Ceny Oscar nejsou nicméně jedinou kulturní událostí, která ukrajinského prezidenta odmítla. „Ne“ jako odpověď dostal jeho tým i loni na podzim od filmového festivalu v Torontu. Rozhodnutí zástupci přehlídky vysvětlili tím, že politiku do svého programu nevnášejí, což jejich solidaritu s Ukrajinci neumenšuje.

Ukrajinská organizace varuje před ruským vlivem v Hollywoodu

Nicméně o Ukrajině Akademie slyší v těchto dnech nejen v souvislosti s proslovem Volodymyra Zelenského. Ukrajinská organizace Ukrainian World Congress (UWC), se sídlem v Torontu, ale zastupující krajany po celém světě, akademii vyzvala, jestli by neměla ještě zvážit nominaci snímku Top Gun: Maverick. Pokračování akčního příběhu z prostředí pilotů stíhaček má šest nominací, včetně té za nejlepší film.

UWC v dopise zaslaném Akademii žádá, aby výslovně odmítla filmy financované „ruskými oligarchy nebo jinými podporovateli genocidní války Ruska proti Ukrajině“. Top Gun: Maverick mezi ně patří kvůli vazbám na ruského oligarchu Dmitrije Rybolovleva.

Výzva přišla dva měsíce poté, co deník The Times informoval o žalobě podané Bradleym Fischerem, bývalým prezidentem společnosti New Republic Pictures. Tato žaloba o porušení smlouvy tvrdí, že Rybolovlev sehrál hlavní roli při financování filmu Top Gun: Maverick. Jako „tichý společník“ ale financoval i řadu dalších titulů společnosti Paramount, třeba ze série Mission: Impossible.

„Rybolovlevovo financování filmu Top Gun: Maverick nebylo zveřejněno a existuje důvod se domnívat, že jeho účast mohla vést k cenzuře v zájmu Kremlu,“ píše se v dopise podepsaném prezidentem organizace Paulem Grodem. „Na rozdíl od původního filmu neobsahuje Top Gun: Maverick žádné přímé ani nepřímé zmínky o Rusku. To je sotva náhoda,“ upozorňuje UWC.

Organizace vyjadřuje dokonce vážné znepokojení nad ruskými vlivy na celý hollywoodský filmový průmysl. „Zamyslete se nad tím, jak se Rusové pokoušeli ovlivnit veřejnou politiku a volby,“ vyzval Grod v rozhovoru pro The Times. „Myslím, že je celkem logické, že se o totéž pokusí i v Hollywoodu. Proto nás toto odhalení rozrušilo.“

Zbohatl na hnojivech, vlastní fotbalový klub v Monaku

Rybolovlev je sice veden na sankčním seznamu Ukrajiny, mezi ruskými oligarchy sankcionovanými Spojenými státy ale jeho jméno (zatím) nefiguruje.

Podle odhadu agentury Bloomberg čítá Rybolovlevovo jmění více než deset miliard dolarů. Příležitosti se chopil během privatizační éry v Sovětském svazu devadesátých let. Tehdy ovládl ruského výrobce hnojiv, společnost Uralkali. V letech 2010 a 2011 svůj podíl prodal a odstěhoval se do Monaka, kde stále žije a kde je mimo jiné většinovým vlastníkem fotbalového klubu AS Monaco.

On a jeho rodina vlastní také řadu nemovitostí a jachet, dokonce menší řecký ostrov. Rybolovlev patří rovněž k největším světovým sběratelům umění a v jeho sbírce se najdou mnohá významná díla, včetně děl Pabla Picassa, Henriho Matisse a Marka Rothka.