TÉMA

Dmitrij Rybolovlev

Ruský oligarcha žaluje Sotheby's kvůli obchodu za miliardu eur. Proces může nasvítit zákulisí trhu s uměním

Ruský oligarcha Dmitrij Rybolovlev, který žije už několik let v Monaku, obviňuje aukční společnost Sotheby’s z podílu na podvodu, který od Rybolovleva vylákal desítky milionů dolarů. Věděla prý o vedlejších úmyslech švýcarského obchodníka s uměním, jenž se miliardáři nabídl jako zprostředkovatel k nákupu děl da Vinciho či Modiglianiho. Soudní spor se Sotheby’s, který se začal tento týden projednávat, je součástí jedné z nejdéle trvajících pří ve světě umění. Aukční síň obvinění odmítá.
9. 1. 2024|

Ukrajinci nechtějí na Oscarech Top Gun a oscarová akademie projev Zelenského

V Los Angeles se předávají oscarové sošky až v neděli, rušno je ale kolem prestižních filmových cen už teď. Nevládní organizace Ukrainian World Congress se ozvala proti zařazení snímku Top Gun: Maverick do nominací. Blockbuster z prostředí amerických stíhačů financoval částečně ruský oligarcha, píše Los Angeles Times. Kritici mluví o ruském vlivu v Hollywoodu. Ukrajiny se týká i zpráva týdeníku Variety. Prozradila, že ani letos k hollywoodským hercům a tvůrcům nepromluví ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Pořádající Akademie jeho nabídku odmítla.
10. 3. 2023|

Rubl padá, oligarchové přišli o jachty, Lukoil vyzval k ukončení války

Ratingové agentury Fitch a Moody's snížily hodnocení úvěrové spolehlivosti Ruska o šest stupňů do neinvestiční kategorie. Rubl se propadl na nové minimum. Maďarsko nebude vetovat evropské sankce vůči Rusku. Nové sankce oznámily USA a Velká Británie. Ukrajinský parlament schválil zákon umožňující zkonfiskovat majetek ruských firem. Německé úřady zabavily luxusní jachtu oligarchy Ališera Usmanova za 13,8 miliardy korun. Francie zase zadržela jachtu šéfa firmy Rosněfť Igora Sečina, když se snažila opustit přístav. Lukoil vyzval k ukončení bojů.
3. 3. 2022Aktualizováno3. 3. 2022, 21:02|