Filmová upoutávka týdne: Ze Středozemě zpátky do reality. Životopisný snímek představí Tolkienovo mládí

Fantasy sága Pán prstenů si nejprve získala věhlas na stránkách knih a pak i jako filmová trilogie. Vždyť o jakém jiném autorovi fantasy lze říct, že adaptace jeho knihy získala Oscara za nejlepší film? A právě osoba J. R. R. Tolkiena se teď stala středobodem životopisného snímku, který by se měl v kinech objevit v září.

Filmy založené na osudech skutečných lidí zůstávají u filmařů v oblibě. Vždyť hned několik takových posledně bojovalo i o Oscara, včetně Zelené knihy, která nakonec zvítězila. V americké produkci teď vznikl film přibližující anglického spisovatele J. R. R. Tolkiena, který žil v letech 1892 až 1973 a který stvořil vlastní svět, s vlastní minulostí i jazykem.

Tolkien se narodil v jihoafrickém Bloemfonteinu, ale už ve třech letech rodina odcestovala do Anglie a dětství tak prožil v Sareholu poblíž Birminghamu. Kdysi prohlásil, že jeho svět stál na tom, co zakusil během pobytu v Sareholu. „Všechno začalo při pohledu na velšské nápisy na nákladních vagonech. Divná jména, která jsem nedovedl vyslovit, mne vábila,“ popisoval.

J. R. R. Tolkien
Zdroj: ČTK/AP

Na univerzitě v Oxfordu vystudoval anglickou literaturu a jazyk. V době, kdy Evropu ničila první světová válka, absolvoval a také se oženil s Edith Brattovou. Válce se ale nevyhnul, dobrovolně narukoval. Účastnil se i bitvy na Sommě, jež bývá označována za jednu z nejkrvavějších operací války.

Publikovat začal ve dvacátých letech, šlo ale často o odborné texty, ty jsou dnes v pozadí toho, co ho nakonec proslavilo, a to žánr fantasy. Bájná Středozem nejprve vznikla v rámci pohádky, kterou vymýšlel svým dětem. Knižně příběh o hobitovi Bilbovi Pytlíkovi vyšel v roce 1937. Na trilogii Pán prstenů začal pracovat ještě před vydáním Hobita a dokončil ji koncem 40. let. Vyšla pak v letech 1954 a 1955.

Tolkien i mutant, Nicholas Hoult se ve filmech objevuje od dětství

Slavného spisovatele v novém filmu nazvaném Tolkien ztvárnil Nicholas Hoult, britský herec, který se v branži pohybuje od dětství. Už v roce 2002 sehrál významnou úlohu po boku Hugha Granta v populární komedii Jak na věc. Do světa velkofilmů pak poprvé nahlédl s vedlejší rolí v remaku Souboj Titánů a od roku 2011 je součástí franšízy X-Men, letos ho čeká už čtvrtý film z této komiksové série, tentokrát s podtitulem Dark Phoenix. Nevyhýbá se ale ani umělečtějším snímkům, nepřehlédnutelný byl v loňské Favoritce.

obrázek
Zdroj: ČT24

Tolkienovu manželku si zahrála Lily Collinsová, dcera zpěváka Phila Collinse, která si ale už vybudovala hereckou kariéru díky snímkům jako Sněhurka, Pravidla neplatí nebo S láskou, Rosie. Svou režijní reputaci si pak Tolkienem může vylepšit Dome Karukoski, kyperský rodák, který dosud točil hlavně finské filmy jako Mrzout nebo Tom of Finland.